Kupina Loch Ness

bobanvrb

Član
Učlanjen(a)
26 Mar 2010
Poruka
1.241
Lokacija
Vrnjačka Banja
Veoma ineresantna sorta kupine.Mislim da zaslužuje posebnu temu.

Evo i karakteristika kupine.Izvor teksta: http://www.floriva.com


Kupina Loch Ness je bestrna sorta, veoma prinosna i otporna na bolesti, krupnih plodova, odličnog ukusa koji su veoma dugog veka trajanja u svežem stanju.
Sezona branja: Loch Ness u Srbiji u nižim predelima (Pomoravlje, Mačva…) pristiže na branje oko 1. jula, a u višim predelima zapadne Srbije od 10-15 jula. Ubiranje plodova traje duže u odnosu na druge sorte, odnosno traje sve do kraja septembra.
Kvalitet ploda: Loch Ness ima krupne plodove prosečne težine 6,5 gr kompaktnog oblika, sjajne crne boje i odličnih skladišnih osobina u svežem stanju kao i za zamrzavanje. Prosečna količina šećera se kreće oko 14 briksa (najviše od svih sorti na našem tržištu), a kiseline oko 10 gr/l. Stoga je ukus ploda identičan šumskoj kupini i kao takav je najtraženiji za prodaju u svežem stanju i za zamrzavanje.
Upotreba ploda u svežem stanju: Loch Ness je najbolja i najtraženija sorta kupine u EU za svežu konzumnu upotrebu u malim pakovanjima (125 i 250 gr). Plodovi mogu na temperaturi od +2 do +4°C biti sveži do 12 dana i pri tom odlično podnose transport na udaljena tržišta kao što je EU i Rusija. Za svežu prodaju plodovi se beru u 60% fiziološke faze zrelosti direktno u male posude ili gajbe i što pre idu u pothladu i na tržište.
Upotreba ploda za zamrzavanje: Loch Ness je jedna od najboljioh sorti kupine jer zadržava crnu boju prilikom zamrzavanja što je čini najboljom sortom za industrijsku preradu. Kada se ubiraju dobro zreli plodovi taj procenat je zanemarljiv. Prednost je za hladnjačare jer je ne moraju odmah zamrzavati po pristrizanju u hladnjaču zato što može dugo da stoji u pothladi pre zamrzavanja. Po svim karakteristikama ploda jedinstvena je i najbolja na tržištu.
Otpornost: Loch Ness ima odličnu tolerantnost na Purpurnu (ljubičastu) pegavost i na Botritis (sivu trulež) sa osetljivošću na plamenjaču u slučaju loše i neadekvatne zaštite. Jedna je od najotpornijih sorti na izmrzavanje tokom zimskog perioda. Preporučuje se sadnja do 700 m nadmorske visine, a ako se planira na većim visinama izabrati parcelu koja je zaklonjena od vetra i koja dugo na proleće ostaje pod snegom odnosno na kojoj kasnije kreće vegetacija.
Karakteristike na polju: Loch Ness je bestrna sorta kupine sa polupodignutim izdancima kojima se lako manipuliše. Sadnja se obavlja u jesen ili proleće u razmaku od 1 x 2,5 m (4.000 kom/ha) ili 1 x 3 m (3.330 kom/ha) zavisno od primene mehanizacije.
Sadnice: Mogu se koristiti kontejnerske sadnice i sadnice koje se vade direktno sa korenovim sistemom iz zemlje i koje se sade na pripremljeno zemljište, tako da se vrat korena ne potopi u zemlju već da bude na površini kao na slici. Zatim zatrpati sitnom zemljom, blago pritisnuti rukama (ne nogama) i dobro zaliti vodom kako bi se ostvario bolji kontakt sa zemljom. Sadnice pre sadnje potopiti u rastvor prihrane za ukorenjavanje 0,1% (10:40:10) i sredstva za zaštitu 0,1% (Trifender ili Tifi) u trajanju od 1-2 minuta.

kupina-loch-ness-300x336.jpg
 
Interesantna tema.Ovo jeste kvalitetna kupina ,ukusnija od cacanke.Ali dali razlika u ceni u otkupu,kao i bitno manji rod opravdavaju sadnju .Ono sto ja ne znam je to koliko kupine ova sorta daje kada je u punom rodu.Po knjlgama trebalo bi da je razlika mala ali u praksi plasim se da je i upola manja.Iz ugla mene kao proizvodjaca najvaznija je isplativost,a prodaja kupine u svezem stanju nije zazivela ,kako treba .Tako da je jos uvek ovo klizav teren.
 
Po mom misljenju loh nes je najbolji izbor za one koji mogu da je prodaju za svezu potrosnju, zbog duzine berbe i trajnosti ploda. Medjutim takvih je jako malo, velika vecina kupinu predaje hladnjacama na zamrzavanje. U tom slucaju najbolji izbor je sorta koja se najmanje ovde na forumu potencira od novih sorti, cester. Cester je uz navodnjavanje u rangu rodnoti kao cacanka a cena mu je kao loh nes na otkupu. Zasto je to tako. Ceter je ubedljivo najprikladnija orta za zamrzavanje, jer mu plodovi ne crvene. Hladnjacari ubedljivo najvise podizu zasade cestera i u buducnosti ce najvise traziti tu sortu a i placati...
 
Kakva su iskustva sa prodajom ove sorte kupine, postoje li hladnjače ili otkupna mesta koja otkupljuju ovu kupinu za svežu potrošnju? Kakva je potražnja na pijaci za njom?
 
Od 50 co 150 dinara, zavisno od kvaliteta su sadnice. Otkupa ima naravno ali cene variraju. U ivanjickom kraju je otkupna cena bila oko 150 din, u rekovackom I do 200 ( nisam direktno proverio ). Kupio sam par desetina sadnica, kontejnerske, da isprobam njih I cester, da bih napravio paralelu. Loh nes je jedna od atraktivnijih sorti upravo iz razloga sto je idealna kao sveza I za zamrzavanje, u prvom slucaju prednost je sto dugo ostane sveza I ne pusta sok, u drugom zadrzava boju pri zamrzavanju. Kod nas nije previse popularna sto se vidi I po ovoj temi na forumu, jer svi ozbiljniji proizvodjaci imaju vec od ranije zasade cacanske pa im I nije lako da promene navike, sto je potpuno razumljivo.Inace nema sorte koja je idealna, u tom slucaju bi svi samo nju gajili, tako da mora da se proba da bi se utvrdile prednosti I mane. Licno me privlaci mogucnosti prodaje kao sveze, pa ukoliko ta mogucnost otpadne moze se prodati na hladnjaci I to po vecoj ceni nego ostale sorte, a na pijaci ce verovatno da se proda pre nego druge sorte.Cvrsca je od triple crown, daje manji rod od Chester, sa ove dve sorte je uporediva po kvalitetu pa zato I navodim.
 
Poslednja izmena:
Ja sam jesenas posadio 200 komada.Sadnicu sam placao 50 dinara,a taj covek je pre par godina kupio sertifikovanu,pa mi je to odlucilo bas od njega da kupim.Ima da se nadje i za manje od 50 dinara sadnica.
 
Ja sam jesenas posadio 200 komada.Sadnicu sam placao 50 dinara,a taj covek je pre par godina kupio sertifikovanu,pa mi je to odlucilo bas od njega da kupim.Ima da se nadje i za manje od 50 dinara sadnica.
Da, to je verovatno onaj lik sto je gostovao u emisiji dobra zemlja, dal iz cacka.Meni se licno vise svidjaju kontejnerske I isplati se dati vise za takvu sadnicu prvenstveno ako se ne sadi veliki broj biljaka.
 
Nazad
Vrh