Kultivatori (špartači)

Mora da postije caure,
Čaure postoje, ali se ne mogu dotezati jer su cilindričnog oblika. To što ćeš ih možda malo aksijalno utegnuti, nekakvim podloškama i sl., to ne smanjuje zazor između čaure i osovine i u prvih kj ili 2 će se ponovo sve rasklimati. Da bi mogao eliminisati luft umesto čaura bi morali biti postavljeni konusno valjkasti ležajevi koji bi morali imati svoje semeringe da ne ulazi prašina i vlaga u ležajeve. A kada bi to uradili podigli bi cenu proizvoda, koja je svakako velika + nikada ne bi prodali rezervni deo tj čaure i osovine.

Ja jos nisam video masinu koja ima na takvim mestima konusne lezajeve umesto caura.
Sta je problem da odvije sraf,tj rastavi jedan taj ''zglob'' pa vidi sta je u pitanju.Ali i ja verujem da je obicna caura unutra.
To sve resi strugar,ili ako je zazor do 0.5mm ,ima loctite lepak,koji bi trebalo da uz malo kirnerovanja resi to bez problema.Ali ce svejedno morati razbusivati sredinu caure jer sigurno ima lufta i u delu gde prolazi sraf kao i u tim paralelogramima takodje.

Teško da postoji a realno i zašto bi?
Ako je za +-20 godina špartanja teško izvaditi čaure, osovine i promeniti ih e onda do gnjurca. Valjda je zaslužio remont nakon toliko godina rada.

Znam,traje to dugo,ako je napravljeno kako treba ....Na lezaj bi bilo vecito mozda,ali to ne valja ni jednoj fabrici xd.

Neko je pricao da imaju neki na konus zavisi od serije.
Svakako ce ovaj biti rastavljen do spartanja, ako moze dotezanje, ako ne moze onda sve sto mora novo.

Nazad
Vrh