Kukuruz 2026

Završili kukuruz juče.
Nešto se merilo i predalo na silos, uglavnom je ostavljeno kod kuće.
Od 3 posejana hibrida- kws Adonisio, Dkc 5075 i Sufle Pijanelo, ovaj zadnji čini mi se najbolje je dao.
Od dkc-a sigurno bolje, a sa kws-om mrtva trka.....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Najviše zavisi od toga šta zemlji nedostaje najbolje analiza pa đubre.
pa i analiza je pitanje koliko je merodavna,, imao sal ja dve parcele jedna pored druge, jedna se obradjivala i radila po propisima a druga 20 godina lose radila ,bez imalo vestaka,orano u prolece i nikad nista od prinosa, a kad je uradjena analiza ,ispalo da imaju isti % humusa i da treba da se maltene ista kolicina N-P-K ..

Nadam se da oni ne rade copy paste analize.

Takođe nisam zadovoljan analizama.Rađeno njihovo uzorkovanje na više parcela.Parcele koje redovno dobijaju stajnjak, žetveni ostaci zaoravaju i ne iznose, humus 2,5%.
Parcele gde ima slatine, vodoleža, stajnjak nisu videle u životu imaju 5% humusa.
Kad nisam pao u nesvest, cenim da su pomešali uzorke jer su nešto definitivno s.ebali.

Misljenja sam sad da sve sto ulazemo para i vremena preko minimalnog ( kvalitetniju obradu , dublju ,podrivanje , skuplje sjeme ,djubrivo nesto posebno , hemija osim osnovne ,spartanje , kupovina nekih fensi prikljucaka ,...) sve je to bolje preusmjeriti u vodu ako je moguce.

Ne može više ni u vodu....
Jednostavno, nema je, nestala...
Kanali su prazni, bunari su prazni, podzemne vode na izmaku, da li ćemo i za piće vode imati, a kamo li za zalivanje useva...
Plantaža borovnica i jabuka na kilometar od mene je morala obustaviti proširenje, par novih probnih bušotina, ništa, podzemnih voda više nema....
Kapacitet postojećih bušotina jedva pokriva postojeću Plantažu, morali su kopati 6 kilometara da dovedu "gradsku" vodu od naselja Žarkovac (Rumski Vodovod)...
Jezero Dobrodol je na istorijskom minimumu, čak više ne postoji mogućnost pražnjenja akumulacije, otvor sa rešetkom za odvodni tunel ispod brane je 30-tak cenimetara iznad površine vode !!!
Taj otvor je nekada bio na nekoliko metara ispod površine vode !!!
Ne verujem da je na najdubljem delu trenutna dubina veća od 1 do 1.5 metra...
Kakvo navodnjavanje, možda pored Dunava i Save, postaćemo Egipat, uska traka plodnog zemljišta pored Nila, ili Irak, između Tigra i Eufrata.... 💀

Trebalo bi prvo pod hitno na državnom nivou neko veliko kvalitetno istraživanje o ukupnim količinama vode s kojom država raspolaže. Podzemnim poslojevima po regijama. Trend smanjivanja. I onda da se napravi neka ozbiljna zakonska regulativa. U šta vodu koristiti? Šta je prioritet? Gdje može? Koliko može? I tako. A od toga vjerovatno neće biti ništa.

Pre dosta godina sam na nekoj satelitskoj televiziji gledao reportažu kako su negde u Africi neke zapadne nevladine organizacije finansirale projekte bušenja bunara za vodu za lokalno stanovništvo...
Par česama u selima, da vidiš njihove radosti, odvneš slavinu i teče voda !!!!
E, s druge strane, Plantaže svakakvih biljaka u komercijalne svrhe, uglavnom, nemam vremena da pišem dugo, svodi se na to da su takvim načinom upotrebe podzemnih voda uspeli da ih toliko icrpe da nestanu i za jedne i za druge korisnike, i opet se vrati stanovništvo na puko preživljavanje, i snabdevanje vodom kao pre bušotina....

Nešto slično se dešava i u kini. Pre xx godina su zasadili milijarde drveća u onu njihovu pustinju da je ozelene. Sad kada je to drveće poraslo još veći deficit sa vlagom u zemljištu imaju.
Drveće izvlači vlagu iz zemlje i preko lista oslobađa u vazduh, a vetrovi taj vlažan vazduh odnose dalje na kopno.
U principu imaju sad više kiše tamo gde im ne treba...

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Nazad
Vrh