Kukuruz 2026

Ево и данас нас промаши...
Prognoze kazu da je to to. Promasaj.
Moje visegodisnje iskustvo pracenja tih tzv konvektivnih padavina u ovo doba kaze da to sto krece ili dolazi iz Slo , Madjarske ,Zg , Rijeke , ili odozdo sa Manjace ako krece ,ne dodje do nas. Kad krece iz Bolonje Italija kao sada, i ako je noć kao sada ,ima sanse da dodje ovde kod nas.

IMG-20260712-053600.jpg
IMG-20260712-055441.jpg

Za sada jos uvek trava ...

Đenovske ciklone i azorske anticiklone su prilično postojane. Sve ostalo je li-la. Ljetni pljuskovi su posebna priča. Jednom se vozim i na ravnoj dionici ceste u duljini nekoliko km, s jedne strane središnje crte na cesti jako mokro, a s druge potpuno suho. Nije čudo da neka njiva dobije dosta, a susjedna išta ili ništa.

Kod nas su kukurizi na izdisaju od aprila do danas nismo imali ni 30mm kise dok je u siroj okolini pala dosta.Tako da poslw danasnjeg fijaska,ne ocekujemo vise nikakve prinose,probao sam da ubacim sliku ali nesto ne ide.

Sa leva na desno DKC 5206,5075 sejani 14.aprila.Poslednji P0074 sejan 25.aprila presejao suncokret,po preporuci Matića.
057e9861a5284b2969b11bb20756cb9e.jpg

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Emigrant nemam jos problem s vranama i fazanima. Razm da sl god napravim spravu koju kacim na traktor i tako postavljam trake. Bice zagrnute zemljom. Do oko 5 cm ukopane.
Szapunski sistem kpk je i napravljen da ti odrzavas vlagu. Ja sam je u maju i junu imao i sada samo po malo dodajem. Nisu veliki troskovi tako da ce dobar prinos sig vratiti. A sto se tice subirigacije i ja sam razmisljao kao ti. Ali su mi ljudi objasnili. I sad da te pitam. Kad pukne negde vodovodna cev jel si video da se pojavi voda na povrsini? E tako je i kod subirigacije. Voda ili vlaga ide ka gore. Ali ne treba pustiti da se zemlja totalno osusi. Onda treba mnogo da se zaliva da bi to doslo u povrsinski sloj i da bi biljke imale. Opet navodim da je kpk sistem takav da sa malom kolicinom vode se odrzava vodni rezim u zemljistu.
A sto se tice soje ja sam razmisljao nju da sejem i da je zalivam. Ali u razgovoru sa ljudima sam dosao do zakljucka da je ona jako komplikovana jer i pored zalivanja ne moze da da neki dobar rod. A to je zato sto kad dodju one temp 35+ biljka sama odbacuje cvetove. Pre bih zali 2-3 puta suncokret iako on bas i ne voli mnogo vode.
ja sam zalivao soju kap po kap i nisi upravu za +35. neodbacuje zbog vekike teperature nego zbog male vlažnosti vazduha a to dobijaš sa redovnim zalivanjem. Voda isparava i diže vlažnost vazduha. Pretprošle godine kod mene se kosilo u suvom ratarenju oko800 kg/kj a ja imao 1900kg/kj. ove god imam 3 ha kukuruz dkc 5092 sejan na 18.5 i extra izgleda

Soja ima velik transpiracioni koeficijent a plitak koren, zna se kako se soja zaliva i kad joj je potrebna voda, stim da i u zalivu hoce da odbaci cvet ako se ne radi kako treba. Sto kaze Momo, jul i avgust presudni za rod. Kao i kod kukuruza, puno manji efekat zalivanja ako mu ne das vlagu kad je neophodno za projektovani prinos.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
Zrenjanin danas, izgledao lepo u krpno dok ga nismo zaljustili i to na vise mesta u parceli .Nije moja parcela ,pitacu kolegu koji je hibrid. Mislim da je setva bila malo kasnija u aprilu. Oplodnja katastrofa.

Gledao moj pionir 217 danas na tezoj zemlji sav je oplodjen. Bogu hvala

Moram obici i ostale svoje hibride.

Inace radio uzorke zemljista sada nakon psenice. Zona 0-30cm lepa vlaga.
Ispod 50-90cm nema nista vlage , barut.
Cemu se nadati .
32274891a6cd2fa6c3fc506c72a7b43d.jpg

Sent from my WP32_Pro using Tapatalk

Zrenjanin danas, izgledao lepo u krpno dok ga nismo zaljustili i to na vise mesta u parceli .Nije moja parcela ,pitacu kolegu koji je hibrid. Mislim da je setva bila malo kasnija u aprilu. Oplodnja katastrofa.

Gledao moj pionir 217 danas na tezoj zemlji sav je oplodjen. Bogu hvala

Moram obici i ostale svoje hibride.

Inace radio uzorke zemljista sada nakon psenice. Zona 0-30cm lepa vlaga.
Ispod 50-90cm nema nista vlage , barut.
Cemu se nadati .
32274891a6cd2fa6c3fc506c72a7b43d.jpg

Sent from my WP32_Pro using Tapatalk
ovo izgleda ko da je kotobanjac posejan

Nazad
Vrh