MOMOSARIC
Član
Nekad malo ,nekad malo vise , nekad nimalo ,ali nesmeta to nista. Nestane kasnije.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Slično je i kod nas sa sibirskim brestom. Imam njivu pored vrbaškog puta i pored puta je jendek. Taj jendek se napunio sibirskim brestom i to mi predstavlja problem jer ne mogu da okrećem sa prskalicom, tj. moram da skupim krila ili da okrećem po usevu. Pretprošle godine sam sve istrebio pored moje njive, prošle je sve niklo ponovo ove je već prilično poraslo. Znači moram opet. Da putari rade svoj posao ozbiljnije ne bi bilo problema, ranije su malčirali taj jendek (pa onda izdanci i ne stignu da porastu) a sad samo pokose travu uz sam put, jendeke nisam video da su radili prošle godine...Ovde u Bečejskom ataru koji je jedan od većih u zemlji je invazija i opšti haos sa vranama.
Najviše su prisutne "crne" (gačci) ali ima i sivih.
Nema gde ih nema. Po gradu krete rano ujutro, gde god mrdneš iskaču i bauljaju.
Atar ih je prepun. Nikad nije bilo ovako i u ovom broju.
Ranije su neki delovi bili ugroženiji, ali su sad svuda bukvalno.
Pametnjakovići iz nekadašnjeg pik-a su od sredine osamdesetih sadili pored magistralnih i atarskih puteva drvo sibirski brest koje brzo raste, ali se na žalost raspoganjuje kao korov nenormalno. Raste kao žbun iz korenja, seme kojeg ima enormno leti sa ovim ludim vetrovima na sve strane i niče, ali to je druga tema.. Najinvazivnija strana vrsta u Evropi koja ugrožava domaću floru.
Poenta je da se vrane sad gnjezde u tim sad već ogromnim krošnjama i prave haos na sve strane sa usevima.
Ljudi pokušavaju raznoraznim "pucanjem" da ih oteraju, ali odu malo i tu su.
Prašti odasvud.
Leti kad zasuši i počnu vrućine, skupe se u velika jata i gde slete naopako.
Kruže gde zastanu, naprave krug i vrte se grakčući.
Bukvalno kao u Hičkokovom filmu.
Katastrofa.