Kukuruz 2016

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Lacin, znam da ti imas iskustva sa fazanerijom u njivi. Da li ce pomoci da im stavim sad neka strasila? Haos mi prave na jednoj njivi do sume.

Evo moj trud i rad kao pocetniku i gologuziji u ratarstvu:haha::haha:

Levo Lucijus(sve po 2 klipa),sredina Pako,desno Agrimax Zona
ftde8y.jpg

Dobri.To će biti još malo pa da se bere:ppozdrav:

Evo moj trud i rad kao pocetniku i gologuziji u ratarstvu:haha::haha:

Levo Lucijus(sve po 2 klipa),sredina Pako,desno Agrimax Zona
ftde8y.jpg
Lacin, bar ti si stariji od ovih derana koji pisu svasta, od toga da su im klipovi svi preko 35 cm do toga da su sejali aqua max hibride pre 8-9 god.
Taj klip Lucijusa izgleda odlicno i svako bi pozeleo da ima takav kukuruz a plus "sve po 2 klipa"
Onaj nije slikao Zp hibrid od preko 35 cm ali ti kao ozbiljniji proizvodjac nadam se da ces nam uz slike sa lica mesta postaviti i video gde mozemo da se uverimo u tvoju pricu!!!

Ljudi, jednu parcelu mi urnisu vrane i fazani. Daleko mi je od kuce, pa je nisam odavno obilazio. Da ga nisam uhvatio na delu, nikad ne bih pomislio da je ovo fazan uradio:
30djdbr.jpg

Sta da radim? Da li ce neka strasila pomoci?
Ја сам прошле године имао проблем са вранама на трешњи. Два ЦД- диска сам залепио са мало силикона (сјајна страна споља), везао за гране, а ставио сам и пар штапова на врх. Све скупа 10-так комада. Вране више нису слетале. Покушај да ставиш на неке штапове изнад кукуруза на 10-так метара један од другог. Ставио сам и снимак у теми о воћарству "врана и чворак елиминатор"

Lacin, znam da ti imas iskustva sa fazanerijom u njivi. Da li ce pomoci da im stavim sad neka strasila? Haos mi prave na jednoj njivi do sume.
Ma tu pomoci nema,ovi kod mene se ne plase ni traktora ni petardi,ja digao ruke,jednu njivu mi urnisali,od 50000 zrna niklo pola,ostalo sve pojeli sa sve insekticidom.Gamad Vilotica:osmeh:

- - - - - - - - - -

Lacin, bar ti si stariji od ovih derana koji pisu svasta, od toga da su im klipovi svi preko 35 cm do toga da su sejali aqua max hibride pre 8-9 god.
Taj klip Lucijusa izgleda odlicno i svako bi pozeleo da ima takav kukuruz a plus "sve po 2 klipa"
Onaj nije slikao Zp hibrid od preko 35 cm ali ti kao ozbiljniji proizvodjac nadam se da ces nam uz slike sa lica mesta postaviti i video gde mozemo da se uverimo u tvoju pricu!!!
Lucijus(6.4) je izgledao slabo,tacnije za oko lepo ali klipovi su slabi oko 20cm ali ima ga po 2 komada,drugi je 15cm pa vise.Nicanje je 100%,rani porast je malo sumljiv ali kad pregura deciju bolest ide kao lud,u pocetku izgleda da nije FAO330 mislio sam da je laz ali odjednom je pregurao mlecnu fazu i poceo da sazreva,sve se odigrava brzo.Zrno je bas izrazito zuto i kao lakirano,ima jako lepo zrno.Napravio sam gresku sejano je na 26cm,plasio sam se suse jer ova njiva ako nedobije kise nema nista,medjutim kisa svakih 7 dana po 50 litara pa je moglo i na 22cm.Netreba ga sejati preko 24cm.

Pako(6.4) pored njega ima bolje klipove ali dvoklipost je 50%,duzina klipa je oko 23cm 16 redi,vidi se da je FAO 490 tacno je,kasni malo u odnosu na Lucijus mekse zrno i zelenija komusina i stablo(stablo nebitno).Pako ima bolji porast,start je fenomenalan kao i sam porast i oplodnja,sve po PS.Sejacu ga i dalje.Primetio sam da ga malo kaci crvenilo ali nista opasno za sada.Inace kod nas su crvenilo,dijabrotika i ostale stvari retkost.

Agrimax Zona fin kukuruz oko 23cm,takodje otporan na poleganja kao i ova dva gore,krenuo sam dvokliposti ali nije izgurao,sve je ostalo na jednom klipu.Hibrid je interesantan,posejan je na tankoj zemlji Ph4 i obecava,njega cu da ispratim do kraja.Medjutim FAO grupa koju oni pisu po meni za sada nije tacna,to je FAO 500+.Sejan je 12.4.

A sto se tice 35cm kod kolega sa sve glavom kod mene ima takvih primeraka kod hibrida LK Sremac,svi koji sam ogulio su 30+cm,to su klipine samo takve ali sa manu,hibrid bas lako poleze.Kod njega dvoklipost ne postoji ni u startu.Takodje me Sikora odusevljava koju cu i dalje sejati,klipovi su kao balvani a ima i po 2 komada bar 30%.

Razocarenje je NS6010,za sada izgleda najbolje od svih,robusno stablo,lepota ali klip dok se ne opipa i oguli izgleda da je pola metra,ima vrat 30cm i klip 20cm 1kom.:osmeh:

Sve je sejano na 28cm.

Bice slika i u branju...volem fotografiju...

ovo je pretpostavljam upuceno meni. ta parcela gde mi je zp, je udaljena 10-tak km, i morao bih samo zbog toga da idem. a trenutno imam pametnija posla, od toga da nekome nesto dokazujem... vidim da svi iznose svoje rezultate, pa sam isto tako i ja uradio. sad dal ce neko da poveruje ili ne, to me uopste ne dotice, ali ne volim da me neko pravi na lazova, a da me pritom ne poznaje...

Neki hibridi npr zp i ns izgledaju jako veliki pogotovo u dužini kada se gleda sa puta recimo jer imaju dugu dršku od stabla pa do početka klipa a i dugu perušinu iznad kraja klipa gdje izlazi bradi , pa se još odvale nastranu tako da izgledaju veliki , neki drugi recimo dkc izgleda gledano sa strane najsitniji , kad se rasperuša i pogotovo kada se skruni zrno i uporedi situacija je često sasvim drugačija.

Valda ce sad neki shvatiti poentu da nije sve u redjoj setvi i krupnom klipu.

- - - - - - - - - -

Neki hibridi npr zp i ns izgledaju jako veliki pogotovo u dužini kada se gleda sa puta recimo jer imaju dugu dršku od stabla pa do početka klipa a i dugu perušinu iznad kraja klipa gdje izlazi bradi , pa se još odvale nastranu tako da izgledaju veliki , neki drugi recimo dkc izgleda gledano sa strane najsitniji , kad se rasperuša i pogotovo kada se skruni zrno i uporedi situacija je često sasvim drugačija.
Klip zalepljen uz stablo.

Ove godine je situacija takva da mnogi mogu da se hvale klipovima od 30cm a kada su bili 10cm bez zrna tada i nije bilo neke rasprave koji je hibrid bolji a koji nevalja.trenutno su skoro svi dobri,kukuruzi su dobri svuda jer je vreme idealno.Cinjenica je da domaci hibridi imaju ogromne klipove na oko a kada se otvori nema ni pola od toga,duzina je obicno od 25-28cm i broj redova 0d 14-16. mislim da svako treba da seje ono sto mu najbolje odgovara ja vise volim kukuruze koji imaju veci broj redova jer imaju i vise zrna,prosle godine sam imao zp606 kada sam krunio nema zrna,slabo i lako a na oko odlican,pre dve godine sam imao konsens klipovi odlicni a zrna koliko hoces samo 14% otpada. sve u svemu velicina i nije mnogo bitna,vazan je i obim ali na kraju najvaznija je vaga. :osmeh:

To i ja kažem ženi, a ona nešto uvrće glavom i govori da je ipak dužina na prvom mestu.Moraću joj pokazati ovu poruku od Zelka da pročita i uveri se!

Ako nastavi ovakvo vreme za 20-ak dana možemo krenuti u skidanje kukuruza u zrnu za prvu pomoć.Kukuruz kao da je izašao iz Aušvica u našem ataru.U susednim atarima situacija je mnoogo bolja jer je bilo redovne kiše.Srećom imam kukuruza i tamo koji nema podgorelog lista pa će izvući prosek.Ne treba mnogo kiše ali treba u pravom momentu.Juče uslužno rađen Maisdour(prazne jasle,mora se).Fao 360 a koji je tačno hibrid u pitanju ni gazda ne zna.Klip je ne dovršen i jako šušljiv.Na ZP-u klip dovršen ali ga ima raznog.Što šušljivog,što osušenog od crvenila.Od 30 cm nisam video ni jedan.Suša pa nisu da izvinete kurčeviti kao na nekim drugim mestima.

Poslednja izmena:
Ja danas obilazio moje kukuruze,klip polako zori ali stabljika ni milimetra,crna kao da je jun mesec,pored ovih kiša koje najavljuju za sutra i prekosutra + zahlađenje, i još ko je bacio prihranu u špartanju,ja ne znam kad ćemo mi brati.

Poslednja izmena:
Ja sam obisao veci deo kukuruza pre par dana. Nisam obisao dve parcele gde mi je AS 72 i P0412 posto su mi na drugom kraju pa me mrzelo. Stanje je vise nego dobro s obzirom kako nam su nam veci deo juna i prva polovina jula bili bez kise. Ima pomalo posledica ali nije strasno kako je moglo da bude.

DKC 5276 vidi se kako mu je nedostatak kise zeznuo vrhove, narocito u na ovoj parceli na druge dve koje su u drugom potezu su klipovi uglavnom popunjeni do kraja.
]
14060026_1442025815813562_1377394148_o.jpg

A ima i pojave crvenila ali izgleda nece napraviti veliku stetu, jer su klipovi bar za sad zdravi nisu osuseni.

Hibridi iz grupe FAO 500 , s leva na desno P0423 razmak 21cm (16-18 redova zrna), P0216 razmak 21cm (16 redova zrna), P0412 razmak 22.5cm (18 redova zrna)

Hibridi iz grupe FAO 400, s leva na desno Rajfajzen Uliks razmak 21cm (16-18 redova zrna), Pako razmak 22.5cm (16 redova zrna), DKC 5276 razmak 21cm (16-18 redova zrna)

14060234_1442157779133699_510193599_o.jpg

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh