@sika, i @bewisha,
Ono sto sam ja uvelicao vi izgleda izbacujete. Imati li vi te masine za dzabe i imate li uopste neku amortizaciju? Jel vi radite na tim masinama, ili vam rade same? Jel imate vasu zemlju koja ne kosta nista? Ljudi uzmite sebe malo za ozbiljnije. Ona racunica koju sam ja gore napravio je dosta tacna , jedino sto gore nisam napisao a treba dodati je zakup zemlje od nekih 120 eura/ha. Dakle svaka cena kukuruza od ispod 10 centi/kg, je naravno ne isplativa. Svaka cena psenica ispod 15 centi/kg, je takodje ne isplativa. Kad ove cene dodju ili odu cak ispod, jedini profit koji se ostvaruje je na racun amortizacije masina i ljudskog rada. Kad taj traktor ode, ili mu treba generalna, da nece mozda bizMismen Kole da vam ga popravi? Odakle onda lova za novi ili za popravku tog, ako nisi ustedeo. Odakle ti pare za odecu i obucu, ako tvoje vreme i rad ne vredi nicemu? Odgovorno stojim iza one gore navedene cene. Zbog sumanute politike cena, nasa poljorprivreda godinama stagnira, po nekima cak i nazaduje. Pri tome, ne primecujem da nesto trgovcima i posrednicima fali. Njima nikad bolje. Evo cisto ova godina kap primer, secerne repe nikad manje zasejano, psenica takodje na minimumu. Uzmimo secernu repu, bizMismen se hvali kako sa hektara secerne repe bude prihod oko 4500 eura. Extra. Ajd sad nek se jave ovi sa foruma koji su je sejali, da li su imali prihod od 1500 eura/ha. Jesu, malo morgen. A Kole? Pa njemu superiska. Al zato ove godine, 20% manje zasejano. Sto automatski znaci manji devizni priliv za drzavu. Pri tome, EU htela jos i da nam poveca kvotu za secer. I mi sada nema sanse da je ispunimo, sto i oni znaju, i vide kakva smo drzava. I sta smo dobili iz Koletovog klanja poljoprivrednika? Pa dobili smo coveka koji je Outlow, i koga boli uvo za sve, i kome se moze da kolje vola za kilo mesa. On je svoju kesu napunio, a nas ko sisa. Sad naravno moze neko da se pojavi i da kaze kako setva repe sigurno ne kosta 1500 eura/ha, i da tu sigurno ima profita. Slobodno nek ide da to nauci ove sto je ove godine nece sejati.
Ove godine smo se najvise bacili na kukuruz. Mogu samo misliti sta ce biti sa cenom ako bude dobra godina. Kad cena bude dosla ponovo na 8 dinara kao pre nekog vremena, i onda dobijes tu lovu, i skapiras da nemas za sledecu setvu. Onda se pitaj kako nemas zaradu kad te hektar ne kosta tih 800 eura. No dobro, onda imas izbor, odes lepo kod njih i uzmes seme i vestak, i skapiras da te kosta na pocek nekih 50 % skuplje, nego kad bi imao cash. Pa imas cash, al tvoj cash nije kod tebe.
No, da ne bude da sve pricam napamet, sacekacemo jos malo, pa da se smejemo novoj igranki sa cenom psenice. Uvodne radnje su vec krenule, i to sa vise strana. Zanimljiva koncentracija snaga, mera, i koraka sa vise strana. Predlozio bih sa obzirom na situaciju, i da mi takdoje pripremimo uvodne radnje, u vidu blokiranja puteva, a i nekih drugih mera.