Kukuruz šećerac

setvene norme
1000 zrna=158g utrosak semena po hektaru=11kg po hektaru(70000semenki)
sorta ranostasnost visina biljke duzina klipa precnik klipa broj redova

sweet nuggetF1 vrlo rani 65-70 170 21-23 4.8 16
sunriseF1 vrlo rani 65-70 160 19-20 5 14
tasty goldF1 rani 68-70 175 21-22 4.8 16
sweet wonderF1 srednje rani 72-75 185 21-23 5 18
AGX18-020F1 srednje rani 75-80 180 20-22 4.9 16
sweet suprise F1 srednji 82-85 190 22-23 5 16
 
jedno možda debilno pitanje, ali molim za razumevanje, jer sam totalni početnik-hobista...
dakle, uzeo sam kesicu semena šećerca iz semenare i platio je 75 dinara, a unutra jedva da je bilo i 30 zrna! Posejao pre par dana. Pa sad me zanima, mogu li i kako da saučuvam seme za sledeću godinu, naravno ako rodi, daj bože:) Ovo mnogo skupo, 75 dinara, za tako malu kesicu...
 
Nadam se da si ih posejao u grupi a ne u jedan red, jer tako je bolje i sigurnije oprašivanje. Uslov je da neki drugi kukuruz ne bude bliže od nekoliko stotina metara, zaboravio sam koliko je to tačno :) Skupljaš seme od više ne samo dobrih klipova već i dobrih biljaka pune zrelosti, znači nema klopanja dobrih nego loših kukuruza ove godine :)
 
Imam i ja slično pitanje ali se ne radi o šećercu, već o kukuruzu kokičaru, pa je to možda off za ovu temu.

Hteo sam da posejem nešto kokičara za sopstvene potrebe ali se u poljoapotekama prodaju kesice semena sa ne više od desetak zrna. Da li bih mogao da posejem ona zrna iz pakovanja za kokanje koja se mogu naći u marketima? Da li će takva zrna dati klipove?

Ajd' još jedno pitanje o šećercu da ipak ovo ne bude potpuni off. Ja svake godine u njivi sa merkantilnim kukuruzom ostavim ostrvce širine 12 redi a dužine 20-30 metara i tu ručno usejem šećerac. Prvo sejem krajnje redove od tih 12, dakle do samih merkantilnih kukuruza (da bude što manje zasene od merkantilnih), pa za sedam dana sledeća dva susedna reda i tako redom sve dok ne dođem do srednja dva reda. Tako mi šećerac dolazi postepeno i ne moram odjednom da sve oberem (ko će to sve pojesti odjednom :osmeh: )!

Međutim, nikad do sad nisam razmišljao da li se možda gubi nešto na kvalitetu takvog šećerca jer se on sigurno delom opraši i od merkantilnog okolnog kukuruza. Šta mislite o tome?
 
@dukej

Kokičar je vrlo sklon "odrođivanju", tako da za komercijalne svrhe sistem semena iz čardaka ne dolazi u obzir.
Međutim, za domaćinstvo se može zasejati.
Hoću samo da ti kažem da je kvalitet takvih kokica verovatno lošiji, tj verovatno je manja zapremina kokanja i više ostaje ljuske na kokicama...
 
Nadam se da si ih posejao u grupi a ne u jedan red, jer tako je bolje i sigurnije oprašivanje. Uslov je da neki drugi kukuruz ne bude bliže od nekoliko stotina metara, zaboravio sam koliko je to tačno :) Skupljaš seme od više ne samo dobrih klipova već i dobrih biljaka pune zrelosti, znači nema klopanja dobrih nego loših kukuruza ove godine :)

e jbg, sve sam uradio upravo tako:( posejao šećerac u jedan red, a pored njega veću površinu u beli kukuruz... ma šta bude, ovo mi je ionako prva godina baveljenja ovim, a najbolje se uči na greškama:)
 
jedno možda debilno pitanje, ali molim za razumevanje, jer sam totalni početnik-hobista...
dakle, uzeo sam kesicu semena šećerca iz semenare i platio je 75 dinara, a unutra jedva da je bilo i 30 zrna! Posejao pre par dana. Pa sad me zanima, mogu li i kako da saučuvam seme za sledeću godinu, naravno ako rodi, daj bože:) Ovo mnogo skupo, 75 dinara, za tako malu kesicu...

Najbolje je da ga cuvas u nekoj papirnoj vreci na mestu koje nema mnogo vlage...inace cena koju sam ja platio bila je negde za 100g 700din...ali i to se isplati ako rodi pa se lepo proda :)
 
Kolika je cena semenskog secerca u vecim pakovanjima, i jel ima NS ili ZP hibrida
Video sam superior da ga ima ali nesto bas nisam siguran u njihov kvalitet.
 
Pozdrav svima. Mi smo novi u ovom poslu. Za pocetak , mi smo zasejali jedno jutro ili pola hektara.Na tom parcetu zemlje imamo tri vrste secerca. Prva tura stize pocetkom jula. Bracemo rucno.Sto znaci da jednu trecinu posejane zemlje treba da oberemo. Interesuje me koliko je vremena potrebno za to i sa koliko ljudi? Nas dve planiramo da beremo. Da li se bere sa komusinom ili samo klip? ako sam nesto zaboravila molim vas, napomenite mi , jer ja o ovome neznam nista, a kukuruz uskoro stize.
 
Snezo, u leto 2007. dok sam radio u fabrici za preradu mi smo ga dobijali sa komusinom. Posle smo ga komusali i krunili, pa pakovali u ambalazu i u izvoz je isao. Mozete da ga berete rucno i to bi bilo najbolje, jer onda nece imati mehanickih ostecenja a i mala je povrsina pa cete uspeti stici. Da li da ga berete sa komusinom ili ne to zavisi od prerade. Ako cete da ga preradjujete brzo onda mozete da ga komusate na njivi, dok ako ce da stoji u prikolici dan-dva onda je bolje sa komusinom. Najbolje vam je da ga odmah cim dodjete kuci okrunite i ocistite od prljavstine, pa zamrznete. Tako smo mi radili u fabrici i tako se najmanje gubi na kvalitetu. Ne znam kako planirate da ga prodajete. Mozda ne bi bilo lose da se povezete sa nekom hladnjacom koja radi izvoz za Rusiju. Dobicete malo nizu cenu, ali nemate problema za plasman.

Najbitnije za secerac je pogoditi period branja, da bude sto ukusniji. To je nekad samo 2-3 dana.

Nadam se da sam ti koliko toliko pomogao. Ako imas jos nekih pitanja, slobodno pitaj.:ppozdrav:
 
Koliko vremena treba zavisi koliko ste vredne! :osmeh: Šalu na stranu, kod ručnog branja zrelog merkantilnog kukuruza, dobri radnici oberu (i utovare) za dnevnicu do 3 reda na duži od 500m. Pošto se kod zrelog merkantilnog kukuruza ljušti ljuštika (kumušina) a kod šećerca ne (samo se odlomi klip sa stabljike), onda se kod šećerca može uraditi i više.

Ako je njiva dužine 500m onda u jedno k.j. ide 16 redi kukuruza i trećina je 5-6 redova. To onda znači da bi tu površinu dve vredne osobe odradile za dan bez problema. Klip (zajedno sa kumušinom, kod nas se kaže ljuštika) se samo odlomi od stabljike i bacate ga na gomile u prvi-drugi susedni red od onih kroz koje će ići traktor sa prikolicom. Potom traktor vuče prikolicu kroz te obrane redove a vi sa strane idete i kad dođete do gomile ubacujete kukuruze u prikolicu.

Ja sam pre oko 25 godina to radio u lokalnoj poljoprivrednoj firmi za vreme raspusta ali da me ubiješ sad ne mogu da se setim koliko smo redova brali na dan, mada sam ja više bio u ekipi za utovar nego na branju.
 
Sto se tice plasmana, planiramo da ga prodamo na kvantasu u klipu ( Branko nam je pomogao vezano za plasman na kvantasu. Nasao je coveka koji se time bavi) . Nas dve smo cela ekipa
 
Izvinjavam se sto pitam i nadam se da se necete puno smejati, jer ja o ovome stvarno ne znam nista. Posto sam dobila razmere moje njive 380 metara u duzinu. Zasejanog secerca ima u 22 reda. Posto nisam videla svojim ocima koliko stabljika ima u redu, a nadam se da cu ovih dana videti, a opet interesuje me koliko bi to stabljika moglo da bude u jednom redu i da li je razmak veci ili manji od pola metra izmedju stabljika. Po toj racunici da li bi onda u jednom redu trebalo da ne bude manje od 300 stabljika. A ovde sam procitala da na jednoj stabljici ima dva, a negde i tri klipa. Posejala sam na takvoj povrsini, tri vrste secerca. Rekli su mi da je to sheba, celendz i zp 504. Izvinjavam se ako nisam lepo napisala sorte istih. Sve ovo me zanima zbog brzine branja i sve je izdeljeno po trecinama. Rekli su mi takodje da svi oni u razlicito vreme sazrevaju, a zasejano je 16 aprila sve. Kazu mi da taj rani (opet ne znam koji je taj rani) bi trebao krajem juna da zri, pa razmak u nekoliko dana do sledeceg. Zbog plasmana. Takodje negde na forumu sam procitala da ako se ne plasira na trziste secerac treba brati sa komusinom, jer koliko sam ja shvatila duze ima svezinu. Koliko najduze u takvom stanju ( sa komusinom) moze biti u nekoj prostoriji, jer nemam ni preterano hladnu prostoriju , a jos manje neki zamrzivac da bi uopste mogla da odlazem do samog plasmana. Nadam se da ce mi neko odgovoriti i jos jednom se izvinjavam zbog mog neznanja
Hvala unapred
 
Mislim da malo vise treba da se posvetite vasem kukuruzu,i da se prate sva desavanja da bi znali i sledece godine koja je sorta dala najbolji prinos i kada stize za branje,pazite da vam samo kukuruz ne predje za branje.
 
Šećerac se seje kao i merkantilni kukuruz na međusobno rastojanje u redu od 20 cm do 25 cm, tako da možeš očekivati 4-5 biljaka na dužni metar. Koliko će biti klipova po biljki, zavisi od mnogo čega: hibrida, sklopa (rastojanja između pojedinačnih biljaka), dostupnih količina vode i hrane... Ja svake godine posejem malo šećerca za sopstvene potrebe, i često ima po dva klipa ali onaj drugi retko bude normalne veličine i upotrebljiv za tržište. Beri obavezno sa komušinom jer ni nemožeš manipulisati sa oljuštenim klipom (gde ćeš odložiti oljušteni klip a da se ne zaprlja, plus što će se sasušiti za dan). Koliko tačno klip sa komušinom može ostati u svežem stanju - ne znam, ali mislim da može do tri, možda i četiri dana.
 
Dukej hvala ti puno Izvini, poslala sam vam i privatnu poruku, slicne sadrzine.
Sto se tice odlaganja, prostorija mi je uredna, nekih 15 kvadrata, ali s obzirom da sam iz sela, bojim se svega pogotovo glodara. Sve i da je tako, cime ga je najbolje zastiti ta dva ili tri dana (nadam se da duze od toga nece biti)?
 
Snezo u komusini moze da stoji 2-3 dana bez problema, nema gubitka kvaliteta. Ne treba ti nikakva specijalna zastita, samo sto niza temperatura da je u toj prostoriji. Panonac je lepo napisao, sad punu paznju posvetite kukuruzu i da u pravi trenutak oberete svaki hibrid. Sa srecom :cao:
 
Da li stize secerac za prodaju?Ako je neko krenuo kako ide prodaja,koja je cena na veliko u opticaju?!Meni stize za 10-tak dana otprilike pa polako pocinjem da skupljam informacije...
 
Nazad
Vrh