Krunjaci kukuruza, koji su najbolji za jedno dobro domacinstvo????

Moj Zmaj je prodat i vec se sredjuje tako da mog neces kupiti,bar ne od mene ::namigivanje::

ja za svoje potrebe koristim backo petrovo selo krunjac bubnjar kapaciteta 3t na sat, polovan se krece oko 400eura, tako da se isplati za onoga ko kruni za svoje potrebe 5-6 vagona kukuruza godisnje. kod mene u selu se uzima 5% ako krunis drugima usluzno.

Zdravo druze,ja imam u plani da kupim jedan takav krunjac jer mi je neophodan za moje domacinstvo...Pa bih te zamolio,ukoliko nije problem da mi dostavis broj telefona tog prodavca.Hvala unapred :)

I jedan i drugi ti odgovaraju. a promjer remenice koja ti treba biti na elektromotoru dobiješ tako da izmjeriš promjer remenice na bubnju i podijeliš s 2,12 za prvi odnosno s 2 za drugi, kupiš remen i to je sve eventualno ako će trebati promijineti smjer okretanja zamijeniš žice na kablu . po snazi ti je dovoljan ovaj drugi a i bolji je jer ima veći cos. fi . Ja na svome koristim 2,2 KW jednofazni (što bi bilo preslabo jer jednofazni treba biti barem 2,5) i radi dobro samo nemožeš trpati brzo već lagano a kad krunim više tj. za prodaju onda ga tjeram s traktorom.

Tražim ga već pola godine. Nekoliko sam i našao ali ljudi zavalili cijene bože sačuvaj, najjeftiniji je bez remenice, kabla, sklopke i u lošem stanju bio 160E a za jedan dobar mi je lik tražio 200E. Ovih dana pokušavam da napravim redukciju sa remenjem, imam monofazni 1.6kW na 3000 obrtaja. Sa jakom redukcijom (dva stepena, ukupni prenosni odnos će biti 7-8 tj. doboš će se vrtiti na nekih 450 obrtaja, mislim da će biti dobro tako. Stavicu slike kad bude gotovo, sve pravim od otpada kojekakvog, troškovi će biti nekih 5 eura elektroda i struje.

Au zombi koliko su skupi ti motori kod tebe, ja uzeo pre mesec dana motor trofazni 2,2kw, sporohodni 950 obrtaja za 4600 din, 23 kg težak po 200 din, prodaju se na kilo, motori su ispravni a mogu se probati na licu mesta, firma se nalazi u Požegi, jbg da si bliži mogao si ovde nabaviti jeftino.

Nisu trofazni tako skupi, 2.2kW sa 1400 obrtaja, baš kakav treba, ASEA (švajcarska marka) sa duplom remenicom košta 55 eura u Tuzli al džaba kad ja nemam trofaznu struju, monofazni sa tom snagom su strašno rijetki a samim tim i skupi. Napravicu ja ovu moju budževinu, ima da radi samo tako, motor ima snage i obrtaja (to mi je sa sječke za kukuruzovinu) a redukcija je jako velika tako da mu sigurno neće biti teško.

samo probaj što bliže doći do preporučenih 650 okretaja bubnja jer če ti ovako ostavljati dosta zrna i gušit će se.

Jedna stvar mi nije jasna.

Ovdje piše da motor ima deklarisani snagu od 1,5kW

http://www.pik.ba/artikal/5203062/elektro-motor-trofazni/

i dole naponi na kojima može da radi (monofazno i trofazno kolo) zavisno od načina vezivanja (trougao ili zvijezda). Gledao sam dosta oglasa i vidio sam motore kod kojih na pločici stoji samo 380V (dakle predvidjeni za trofazno kolo) a kod nekih, kao kod ovog sa oglasa, stoji da može i ovako i onako a nigdje nije naglašeno da dolazi do gubitka snage. Jel to znači da su neki motori predvidjeni da rade tako tj. jesu li im namotaju drugačiji tj. predstavljaju li oni u stvari 2 motora u jednom (monofazni i trofazni)? NIje mi jasno jer ne piše da je snaga različita zavisno od napona.

Sta mislite o ovom krunjacu sa slike???

MCaEn.jpg

Krunjac nije moj pozajmljen je od prijatelja radi probe... Njegova cena je oko 800-900 evra kod nas na pijaci.. Jer vredi te pare ili ne??
Spremio sam 90% materijala da ga prekopiram (to jest napravim) i sad se malo dvoumim da li da bude isti kao ovaj ili ipak malo da povecam sirinu bubnja??? Ovaj fino radi jedva mozemo mi da ga usluzimo (posto nosimo ukuruz korpama) ali ipak neznam.. Sta vi mislite sirina bubnja je 50 cm na ovome sa slike.. Motor je 2.2kw 1400 obrtaja u minuti.. Koliki bi bio njegov kapacitet?? Kod mene ne bi krunio vise od 15 tona godisnje... Ovaj je taj posao odradio bez problema ove godine... Molim vas za pomoc i svaki savet je dobrodosao.. Uskoro krecem da pravim (polako na tenane) spremio sam dosta meterijala pa sta mi savetujete.. Krecem da radim cim se malo oporavim od operacije ruke.. :ppozdrav:

Ako povećaš širinu bubnja, povećaćeš kapacitet a već kažeš da ne možete da ga "nahranite" tako da vjerovatno nema potrebe. Jedino ako planiraš da ubrzaš rad tj, angažuješ još radnika ali če ti u tom slučaju trebati i jači motor. Ja imam Ljudevid Golub krunjač, pogonimo ga traktorom (danas će biti spreman i prenos za elektromotor) i bez problema okruni 3 tone za sat vremena, što podrazumijeva obimne pripreme. Npr, imam oko 50 plastičnih gajbi, kupio ih prije 5-6 godina, uvoz iz Njemačke, služile za transport povrća, vrlo izdržljive i kvalitetne, Nakupimo ih sve a u svaku stane 20kg. Dok ih ja istresem, radnici (mama i još jedan radnik) kupe nove. Tako radimo kad je koš pri kraju, kada je pun postavim krunjač uz koš, od dasaka sam skovao vodilicu, nju uglavim na vrata, otvorim vrata i kukrurz kao rijeka teče u krunjač (malo jači gas je potreban u tom slučaju), u košu neko pomaže nogama i lopatom.

- - - - - - - - - -

Završen prenosni mehanizam za moj krunjač, koga zanima može ovdje pogledati

http://poljoinfo.com/showthread.php?2230-Uradi-sam&p=641219&viewfull=1#post641219

Nazad
Vrh