Kruška

Internet mi je neograniceno brz posto je kod mene baza provajdera pa su me nakacili direktno:osmeh:Sad bas pokusavam da pristupim sajtu,ali nevidim da ima javni pristup.Izvinte za :off_topic:

Sljivar hvala na pomoci i savetima,znam da si upucen u gusti sklop pa mi ove informacije znace.Ako budem cupao tu ce najverovatnije ici samo Dunja jer taj vocnjak je pored asfalta pa mi je to najvaznije zato sto dunja stize bas kad su kise i put do vocnjaka je jako bitan.
Zemljiste je kiselo 100% kao i u celom selu,znaci samo mesavina i KAN i mozda satracioni mulj iz secerane.Inace sto kazes da je zapusten vocnjak gresis:osmeh:da vidis kakvih sve ima,strava i uzas.

Upravo tako, sačekaj ovu godinu bez previše ulaganja pa ćeš videti šta je koje i kako izgleda, svejedno do jeseni nećeš ništa saditi, a možda i zaradiš neki dinar, najlakše je počupati sve...i onda zvrji zemlja prazna celo leto...i nula od prihoda.

mirko uvjek ima gore, slažem se. Ali za dobar voćnjak je takođe bitna i dobra priprema zemljišta. Kažeš da je kiiselo, samo se postavlja pitanje koliko? Ako je puno onda moraš da u dva navrata da radiš kalcifikacija zrmljišta, jednom prije oranja i drugi put po oranju prije tanjranja ili već čega u zavisnosti od mehanizacije. Preporuka taj mulj iz šečerane. Jer kad uradiš sve kako treba, duboko oranje, kalcifikacija, đubranje (stajnjak + NPK), jesenja sadnja onda nemaš šta da brineš, tu ima da bude voćnjak ko grom. Što bi rekli kod mene, "Onda ga možeš da kuneš koliko hoćeš, ne možeš mu ništa".

Mišljenja sam bolje duplo manje posaditi, al uraditi sve kako treba nego daj što više a ninašta nalko. Iskreno parcela mi odlično izgleda i ne treba svaštariti. Sad dal će dunja ili kruška to je tvoj izbor, ti znaš šta ti najviše odgovra.

Mislio sam iskoristiti ove kruske i jabuke,ali kako stvari stoje najverovatnije ce biti za rakiju ove godine a za posle cupanje pa Dunja.Mozda ste upravu da je ovo tesko dovesti u neko ravnomerno stanje,bice tu mnogo problema gledano realno.Krusku i Jabuku nemam i nisam se nesto ni interesovao za nju,da kazem samo za jelo i po neko stablo za sebe,stare sorte.
Zemljiste je kiselo i tu bi trebalo dobro oranje 2 puta,mulj i djubriva,samo da bude godina za to.Naprimer ove godine sto sam zasadio nije spremljeno kako treba jer vremenski uslovi nisu dozvoljavali a sadnice su bile narucene,tako da je moralo da se radi na silu a sad je na meni da popravim stvar koliko moze.
Uspeo sam da nadjem javni pristup katastru pa cu ovih dana da nabavim broj parcele od vlasnika pa da ja vidim kako tu stvari stoje,osecam nesto da je to zamrseno jer tako je sve sto sam kupovao do sada:osmeh:

Ovih dana sadim po još jednu viljamovku između starijih stabala, koja su 8 godini, pa će biti na 1 m rastojanja.

Ima li neko da proda ove pčele? Trebalo bi mi 200 cevčica.

" Njihova uloga je velika, pogotovo ako je u pitanju naša vrsta Osmia cornuta, koju smo mi nazvali pčelom voćnjaka upravo zbog toga što je ona najefikasniji oprašivač ranocvetajućeg voća i uopšte voća, koje se može naći ovde na našim prostorima. Posebno je preporučujemo, za ranocvetajuće voće a to su: bademi, kajsije ali i za krušku koja, bez obzira što kasnije cveta, je po strukturi cvetova i po obliku cvetova specifična, tako da joj medonosna pčela vrlo slabo prilazi, dok su ove naše solitarne pčele, dakle Osmiae, pčele voćnjaka, pokazale da su vrlo efikasni oprašivači kruške. Kaže za „Znanje na poklon“ prof. dr Ljubiša Stanisavljević sa Biološkog fakulteta.
Osmia cornuta leti i uspešno oprašuje na temperaturi od 10 do 13 stepeni. Po sunčanom i kišovitom vremenu, a poznato je da na tim temperaturama medonosna pčela ne može leteti. Tu se ogleda prednost solitarne pčele u odnosu na medonosnu. Učinak oprašivanja ovih pčela je znatno veći nego kod medonosnih."

ja znam za solitarne pčele a i miris što ispušta kruškin cvet im inponuje,ja i hoću negde da ih nađem po sela po stare kuće tuglare izbuše ih i usele se ali nikako da naletim na njih

Мислим да ми је најједноставније избушити дрво за ове пчеле и наткрити да не кисне. Видим да могу и цигле.
Ма за смештај ћемо лако, него где да их нађемо? Управо сам разговарао са Друштвом пчелара Београда и они немају информацију да ико има ове пчеле.
По теорији су идеалне за воћаре (за крушкаре посебно) обзиром да живе 4 - 8 недеља и по завршетку цветања старе угину а младе спакујеш у подрум и не дираш до следећег цветања.

Виђао сам их ја понекад. Направићу им склоништа, можда се населе.
Ако ти успе може то да буде добар бизнис јер сам видео да је цена 1€ за 10 ком.
Имај у виду да је њихов радијус 250м што значи да нису далеко од извора хрене тј. цветова. Направи им кућицу са дужим цевкама јер у једној цевки положе више јаја (једно по једно у ћелији које преграђују блатом и тако док не попуне цевчицу до 2 цм од излаза.

Molim vas za malu pomoć.. ovako su izgledale moje voćkice prije 2-3 dana, sada planiram da ih pršćem ponovo u subotu / nedelju, samo nisam siguran sa čime :DDD prvo prskanje je bilo bakarni oksihlorid, cipkord i galmin.. prije 3-4 nedelje. Interesuje me da li je ovo na slikama faza belih balona (na jednoj je definitivno faza mišjih ušiju) i da li je pogodno sada za vikend tretirati biljke mankogalom, harpunom i galminom (držaću se galenikonog programa zaštite). Sem toga, zanima me da li na isti način mogu prskati i višnje, dunje, šljive, jabuke (od svega imam po dva stabla) kao i kruške kojih je u voćnjaku 90%.. malo mi je glupo da sada posebno tretiram svaku vrstu.

IMAG0017_zpsbe4d0787.jpg

IMAG0016_zps20021556.jpg

IMAG0015_zps61ebf785.jpg

IMAG0007_zpsa62fbecd.jpg

Galenikin program predviđa u fazi mišjih ušiju za krušku Metod WG 0,2%, Harpun 0,15% i Fobos EC 0,05% (Mankogal u precvetavanju) a beli baloni Metod WG 0,2% i Tonus 0,04%.

24x50=1200 metara kvadratnih. To podeliš sa razamakom sadnje (za krušku je uobičajan 4x2,5=10) i dobiješ broj od 120 krušaka na toj površini. Tako su i mene naučili na forumu pa ja širim dalje... :ppozdrav:

Nazad
Vrh