Kredit za poljoprivrednike

Kada poredite uslove, neophodno je porediti glavnicu, kamatu ali u funkciji vremena.
Kad sam kupovao zemlju na kredit susreo sam se skoro sa zelenasina gde mi racunaju koliko vracam bez toga da napisu kamatu, i gde nista nije precizno definisano. Pritome radilo se o ProCredit banci, verovatno sto nisam sa njima radio pa me smatraju teletabisom.
Godisnja kamata sve preko 5% je bezobrazluk. Pri tome mislim na kamatu u funkciji 12 meseci vremena.

Na primer uzeli ste 5000evra
I vracate na 24 meseca u ratama na 6 meseci.

Rata 1 (6m nakon isplate kredita) 1250e glavnica + 2.5% (pola godine) od 5000e je 125e kamate. Ukupno 1375eura

Rata 2 (12m nakon isplate kredita) 1250e glavnica + 2.5% na 3750, 93,75e kamate ukupno 1343.75e

Rata 3 (18m nakon isplate kredita) 1250e glavnica + 2.5% na 2500e, 62.5eura kamate, ukupno 1312.5eura

Rata 4 (24m nakon isplate kredita) 1250e glavnica + 2.5% na 1250e, 31.5eura kamate, ukupno 1281.5eura.

Sve ukupno vracate 315 kamate i 5000e glavnice. Sto je 5315 ukupno ili efektivno 6.3% na period od 2 godine.

Nadam se da je jasnije. Svi poslovi gde imate 10% godisnje dobiti su odlicni, stoga kamate od 8-9% su zelenasenje jer radite samo za banku a vrlo malo za vas. Ove kamate od 3 Bank ne bi komnetarisao.
Kolega, nemoj zameriti ali mi deluje da ti imas saznanja o bankama samo sa reklama.
Da budem konkretan i jasan, koliko god da uzmes kredit i nebitno na koliko rata, ona je uvek ista od prve do zadnje. Ali kada isplatis pola kredita ili pola rata, znaj da si otplatio 75% kamate. Tako da kada otplatis 2/3 kredita, otplatio si skoro 90% kamate, a svi zaborave na 1,5-2% za obradu kredita + kreditni biro...

Postoji i nacin sa fiksnom ratom. Svesno sam izneo ovaj nacin da ljudima bude slikovitije.
A iskustva veruj imam i previse mozda.

Metod sa fiksnom ratom ima svakom ratom odredjeni udeo kamate u glavnice. Matematika je ista na preostali deo glavnice se obracunava kamata i pripisuje se glavnici. Naravno time prva rata ujedno ima najvise kamate a minimalno glavnice, svaka sledeca je manje kamate i vise glavnice i tako do kraja.

Mogu okaciti ako nekoge zanima i jednu i drugu opciju. U konacnica nesto manja ukupna je suma kad je fiksna glavnica, ali to nije poenta. Poenta je cena kredita kroz vreme finansiranja.

Danas bio u banci, subvencionisani kazu trebalo bi u aprilu..

Poslato sa NAM-LX9 pomoću Tapatoka

Kad sve bude posejano i pobacan veštak i većina oprskana ili spremna hemija... Stručnjaci....

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Meni treba za mehanizaciju ali dok prodje u banci pa u ministarstvo proci ce 30 dana sig....

Poslato sa NAM-LX9 pomoću Tapatoka

Nazad
Vrh