Kotobanje

Po meni jedini razlog kvarenja je betonska ploča. Imali su problema sa kvarenjem ali samo nekih 10-30cm debljine i samo do ploče. Onda sam ih nagovorio da stave neke daske ispod na ploču, i naravno da se više nije kvarilo nigde i ni u kom sloju čardaka.
Verovatno da onaj tunel u sredini i ne treba jer vidim da u zadnje vreme ljudi prave one "partizanske" čardake od armaturne mreže savijene u krug i samo natrpaju klipove u njega, neki i nečiste već ga onako đuture natovare.....i nema kvarenja !!!!!!
 
Ja sam planirao da radim 5 ili 6 metara visine i 3.8 metara prečnika sa kvadratnim tunelom unutra od 60x60cm tako da bi debljina zida kukurza bila 1.45m mjereno od ćoška tunela a 1.6m mjereno od stranice tunela. Spolja će imati oblik dvanaestougla sa stranicom od nešto manje od 1m, tako sam planirao kako bi se uklopile table mreže čardakuše kako je ovdje zovu, ona se prodaje u tablama od 2mx1m i košta 8EUR po tabli. Zapremina kotobanje bi bila 55 kubnih metara (kad oduzmem zapreminu tunela i ako je visina 5m), u moju prikolicu sa nadstranicama staje maksimalno 3 kubna metra tako da bi mogao da smjestim 18-19 prikolica unutra.
 
Šta misliš da na pod jednostavno stavim patos od daske, dole letva direktno na beton od nekih 5cm a po tome daska, na taj način bi napravio vazdušni džep izmedju kukuruza i betona?
 
Upravo mi uze slova sa tastature! Ako tako napraviš pod od dasaka sa letvom dole možeš samo da nakriviš kapu i čekaš leto da kruniš bez bojazni šta ćeš zateći unutra. :ppozdrav:
 
Mislim da su ti "partizanski" i naj bolje resenje jer se svasta desava a ne zna se sta sutra nosi . Jednostavni i prakticni cak i kada nema krova ni poda se ne kvari . Jada nije operusano problem je u krunjenju jer perusina nosi zrno na ladji napolje tj ne propada kroz zice .

Ovi okrugli namenski pravljeni su prilicno nezgrapni jer zauzimaju mnogo mesta a kada je mali plac samo covek sebi napravi belaj .
 
Na našu žalost jako mnogo slika je izgubljeno gašenjem Dodaj.rs i ovo što sam našao na netu je približno onom čemu izgledaju ti takozvani partizanski čardaci......

Znači kao ovaj silos, samo se ta armaturna mreža smota u krug, spoji i iznutra se stavi žica za ogradu sa manjim otvorima na pr; 5x5cm
Neki stave palete ispod. Ako želiš veći staviš još jednu mrežu u visinu......krov obična cerada ili nešto slično, ako ti nije potreban samo ga rastaviš i skloniš....:ppozdrav:
Ako natrčim fotkaću ti da vidiš kako izgleda.... iako je bilo dosta slika od takvih čardaka na forumu.....
 
Aha, sad mi je vec jasnije.. Znaci od ulaganja bukvalno odozdo moze najlom pa palete, okolo armatura i zica za ogradu i odozgo obicna cerada ili najlon malo jaci.. Boze, gde ja zivim... Hvala
 
Kameni, ne mogu da uvećam sliku, ne vidim najbolje. Dali ima nekih stubova ili cevi ukopanih, betoniranih, koje drže tu mrežu od armature? Da ne ode od tereta na stranu kao toranj u Pizi ili nedaj bože da se prevrne?
 
Ako je obim kruga = 2rpi, dobije se precnik od 1,91 m.. Ja sam se odlucio da napravim bar jedan ove godine sa dve armaturne mreze da dodje visina oko 4m. U planu su 3 kom, ali kako poznajem sebe i sa jednim, ako stignem, cu biti zadovoljan..
 
Ja sam imao takav čardak prije dvije godine, rodio mi kukuruz nenormalno i nisam imao gdje da stavim 3 prikolice. Uzeo sam armaturnu mrežu, smotao je u krug, stavio na palete i napunio, stalo je nešto malo više od 2.5 prikolica, ostatak sam samljeo u najlonske vreće. Nije bilo kvara uopšte ali su miševi napravili rusvaj kao i obično. Gore sam od letve napravio primitivan krov i bacio najlon i to je to, za dva sata gotova kotobanja.

Ovaj koji planiram sad da pravim će biti baš domaćinski napravljen. Sad sam se preračunavao, ići ću na 5.5m visinu, 3.8m prečnik, tunel od 1x1m (sa tolikim tunelom neće biti kvara 100%), dole će biti patos od daske podignut na letve, okolo će ići okapnica od lima od nekih 10cm širine tako da se miševi neće moći popeti. Osnova će biti dvanaestougao sa stranicom od 1m. Za stubove ću uzeti okruglu cijev fi50 ili fi60, obruče ću napraviti od flaha 50x5mm, ići će 6 obruča i ići će spolja tako da ću dobiti veliko bure (smotaće mi ih u jednoj firmi na mjeru, samo sastavim 2 polovine i dobijem obruč obima 12m). Sa obručima ću mnogo uštediti u odnosu na rezanje i zavarivanje pojedinačnih komada cijevi kojih bi bilo 72 komada.

Temelj će biti kao gore na slikama koje je postavio Kameni, sa tunelom. Šta mislite kakav krov da radim, okrugli ili pravougaoni na dvije vode?

Koliko bi temelj trebao da ide u dubinu?

- - - - - - - - - -

Evo i slika kako bi to izgledalo, ovdje su umjesto obruča zasebni komadi cijevi, od toga sam odustao jer ima previše posla

mskcg4.jpg


- - - - - - - - - -

Evo i kako bi izgledalo sa obručima i montiranom mrežom, morao bih malo da je savijem prema vani kako bi se uklopila

iqxbae.jpg


357osno.jpg


- - - - - - - - - -

n538u1.jpg
 
Ima moj rođak nešto poput toga šta ti planiraš. U njemu skladišti kukuruz već više od 25 godina.
Najveći mu je problem ako samo delimično isprazni, jer onda ostali kukuruz kao i da nije pokriven.
 
O cemu vi razmisljate stari cardaci su cardaci ,a ovi visoki i u krug koliko tu kuruza izlozeno vremenskim prilikama jer je od zice a ne letvice bar teko cenim ,danasnji cardaci armaturna mreza i kaput,ako je vlazniji sastavis dve i vis na tanko ako je suvlji i lepa jesen sastavis dve po duzini i tako jos jednom u vis ukupno cetiri mreze tu staje boga i oca kuruza.
 
Kod mene tih partizanskih na svakom cosku i to samo dole betonska ploca po dve mreze u krug i+dve jos odgore i komplet sa komusinom bez ikakvih pokrivki i luftera kroz sredinu.Ovi jedni su pred berbu okrunili stari kukuruz iz takvih cardaka bez imalo kvarnog!E aj sad budi pametan?
 
Bio je nagib na betonu.

Moj rođak je napravio na dnu tog okruglog čardaka nagib od sredine ka spolja od 5%, kao kineski šešir, i ne kvari mu se uopšte kukuruz. Jedino, kao što rekoh problem kada je dopola odvađen, pa bude kao da nema krova.
 
Kameni, ne mogu da uvećam sliku, ne vidim najbolje. Dali ima nekih stubova ili cevi ukopanih, betoniranih, koje drže tu mrežu od armature? Da ne ode od tereta na stranu kao toranj u Pizi ili nedaj bože da se prevrne?


Ništa ne treba podupirati...... samo sastaviš dve mreže i trpaj :osmeh: Već su objasnili prethodni sagovornici......a i ako se malo nakrivi neki su podupirali sa drvenim stubovima tako da može malo i da se nakrivi kao onaj u Pizi (PICI) ne znam kako se tačno izgovara:haha:
 
Nazad
Vrh