"Korovi" u ishrani koza i ovaca

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Savremen način proizvodnje krmnog bilja doveo je do značajnog povećanja prinosa ali i do jednolične ishrane. Zato su neophodni mineralni dodaci bilo u obliku raznih "lizalica", bilo kao dodatak u koncentratu. Problem je što se sve to radi po tablicama pa stoka nije u mogućnosti da sama balansira ishranu. Koze su naročito sposobne za ovu samoregulaciju jer u svojoj ishrani koriste neuporedivo više vrsta od ostalih preživara. Zato se nisam iznenadio kada sam pročitao kako neki od vodećih uzgajivača koza u Americi pored čistih kultura gaje i "divlje" pasnjake na kojima dosejavaju razne korove. Neki od njih imaju više kvalitetnih proteina od najbolje lucerke a skoro svi su bogati različitim mineralima i vitaminima u mnogo iskoristljivijem obliku od najboljih krmnih kultura. Za početak navešću neke za koje se pouzdano zna da su višestruko korisni :
Štir, kod nas je poznat kao odlična hrana za svinje, ali ništa manje koristan za preživare, zatim Loboda, Gavez, Vodopija, razne vrste Bokvica, Kopriva, Maslačak.........Ako na pašnjaku ili u senu ima dovoljno ovih biljaka značajno se smanjuju potrebe za dodacima selena,bakra,cinka ,mangana, kalcijuma,gvožđa.........
Suprotno očekivanju u USA gde bi čovek pomislio da postoje samo hibridi i GMO, može da se kupi seme svih ovih biljaka, za većinu sa organic sertifikatom! To su uglavnom divlje ili polukultivisane biljke selekcionisane na količinu i kvalitet mase. Kod nas ostaje da se odgajivač malo potrudi i tokom sezone sakupi seme i onda posle prolećnog lakog drljanja da doseje pašnjake.
Koze a verovatno i ovce će sa zadovoljstvom očistiti pasnjak od ovih "uljeza" pa se preporučuje pregonsko napasanje.
 

kvicoje

Član
Učlanjen(a)
10 Apr 2011
Poruka
587
Lokacija
ljig
imam dvadesetak ovaca na paši ali mi se pašnjaci iz godine u godinu sve više zakorovljavaju. Većinu pašnjaka nije moguće mašinski obrađivati, pa me interesuje dali bi mi pomoglo ako bih uz ovce ubacio i par koza? problem su mi paprati, mlečika ,aptuga,kopriva ,divlja kupina i dr.
 
Učlanjen(a)
9 Mar 2010
Poruka
73
Lokacija
Prijedor
Dok sam tražio neke informacije vezane za finsku ovcu naletjeh na princip čišćenja i održavanja zona uz željezničke pruge. Kolege Norvežani se domislili da pored željezničkih pruga podignu ograde a šikare, korov i svo ostalo rastinje koje se do tada mehanički uklanjalo očiste upotrebom koza! Vjerujem da su u tome i uspjeli bar po prikazu postinje koje su koze ostavile za sobom!
 
Vrh