Korišćenje silaže u ishrani koza i ovaca

Inokulan 11C33 se ne koristi za siliranje stočnog graška. Za te potrebe koristimo inokulant 11H50 koji je prvenstveno namenjen za siliranje I senažu lucerke, ali naše dugogodišnje iskustvo pokazuje dobre rezultate I na siliranju stočnog graška.

---------- Poruka napisana 27-12-11 u 14:44 ---------- Prethodna poruka je 22-12-11 at 21:20 ----------

dali neko ko sije stocni grasak za silazu moze da napise koje je seme dobro jel se razlikuje seme za silazu ko i za silazni kukuruz :ppozdrav:
 
Mislim da je doslo vreme da se pocne razmisljati o setvi kukuruza za silazu odnosno izboru hibrida pa me zanima iskustvo ostalih clanova u prethodnim godinama konkretno da li su sejali hibride koji su namenjeni za silazu ili hibride za zrno kakav je bio prinos kakva silaza i najbitnije kako su je zivotinje konzumirale.
Zasto ovo pitam 4godine sejem Mikado uvek sam bio zadovoljan prinosom kvalitetom silaze a i ovce su ga dosta dobro konzumirale vrlo malo je ostajalo u jaslama ali je ipak imalo rastura ove godine sam zeleo da isprobam As160 i uverim se licno kakav je sejan na prolecnom oranju na punoj agrotehnici na 18cm sa dve ozbiljnije kise u toku vegetacije s obzirom na godinu bio je oko 3m visine sa siliranjem sam zakasnio zbog vrelih dana nenadano na brzinu gotovo pola stabljike je bilo suvo morao sam kvasiti masu ali sam pripremu odradio kao svake godine i pored svih otezavajucih okolnosti i najlosijeg kvaliteta silaze do sad ovce je jedu kao nikad od 100kg silaze koja im se sipa u jasle za dva sata neostaje ni gram znaci ometlano sve mislim da je opravdao epitete koje sam o njemu slusao. Ove godine cu ga opet sejati ali cu sejati i Mikado pa cu kombinovati jer sam primetio da As160 ima manji klip nego Mikado ali je zato razlika u lisnoj masi ogromna. Molio bih ostale da iznesu svoja iskustva:ppozdrav:
 
Taj as je odličan hvale ga svi koji su ga sejali. Ja godinama sejem 704zp i kad god sam probao nešto drugo nisam prošao dobro. Na proleće sejaću sirak za silažu. Ove godine sam nagrabusio sa kukuruzom i sojom zbog suše. Neke prognoze kažu da se suša može očekivati do 2020. Manje kukuruza više ozimih žitarica pre svega ovas i stočni grašak. Nevolim rizik pogotovo pod vedrim nebom.
 
Da male balirke,strec folija.prve godine 2002,bila uvozna folija iz Italije,plave boje i sa nekim repelentom za glodare,medjutim skupa je(balirka nije moja vec jednog prijatelja).ova folija je neotporna na sunceve zrake i pakuje se pod nadstresnice,ili pokriva ceradom.ove godine nisu koristeni konzervansi.Ove balirke su opravdane za stada do 100 grla plafon,jer ima prilicno posla.Baliranje skupljanje bala i strecovanje,pakovanje,a sama balirka je spora prilicno.ili da jedan traktor balira drugi strecuje i na treci tovaris bale.Dosta fizike,za razliku od velikih rolbalera.

---------- Poruka napisana 12-03-12 u 18:58 ---------- Prethodna poruka je 11-03-12 at 21:43 ----------

Bato87 smanji sliku:haha: (moram malo:osmeh:)
 
Mirko, sta da ti kazem :osmeh:
Nego kolege jel se spremate za setvu, koje cete hibride koristiti za silazu, hoceli biti namenski ili ce to biti standard? Ove godine opet ide AS 160 silaz u silazu i jos jedan AS hibrid, najverovatnije AS 51, posto imam iskustva sa nijm u silazi.
 
Malo su preterali/umanjili kg/m kubnom,tezina sena je oko 130-150 kg(zavisi od baliranja i vrste sena),mislim da je i silaza ispod 700 kg.
 
Dobro vece,
svima da se pojedini odgajivaci vredno pripremaju za zimu. Mi smo takodje pre desetak dana zavrsili sa siliranjem nekih 3ha. Sto se kukuruza tice prinos je bio dosta dobar, negde oko 55tona po ha. Mislim da bi silaza i senaza mnogima pomogla da svoje troskove ishrane smanje i sto je jos bitnije hranili bi zivotinje veoma kvalitetnom hranom. Meni se cini da je nase stado preko zime u boljoj kondiciji nego preko leta a sve to zahvaljujuci silazi. Sigurno da se pri spremanju zilaze jako mora voditi racuna oko higijene pripreme kao i dobro zatvaranje silorova.

pozdrav iz SARAJEVA. Koliko hektara kukuruzne silaze je dovoljno za 300 ovaca.. Hvala unaprijed na odgovoru.
 
IMG0143A.jpg


IMG0144A.jpg


IMG0146A.jpg


IMG0147A.jpg


IMG0137A.jpg
 
Nazad
Vrh