Meni je jedan komsija generalni distributer za bosch,a drugi za Vaillant. Naravno da kad sam kupovao kotao,samo te 2 marke su dolazile u obzir. Izbor je pao na Bosch ( i 7000w) zato sto su mi obe komsije potvrdile da za bosch maximalno mozes cekati 12sati za rez deo,ako ga nema u Srbiji,onda ti daju nov kotao. Sa druge strane,jeftiniji je od Vaillanta,a verujem da nije nista losiji. Bosch je kupio Junkers i kopletnu njihovu tehnologiju.
Sto se tice toga sto ti palamude za podno,istina je da je tada kotao najekonomicniji. Ali i kod radijatorskog sistema je bas ekonomican. Glavnu ulogu ce ti odigrati izolacija kuce,sto je bolja izolacija,kotao ce raditi na manjoj ttemperaturi,svaki stepen ispod 60C on kondezuje i ekonomicniji je od obicnog kotla. Kod mene su pvc 8-komorni prozori,stiropor (17gr) 10cm na zidovima i na plafonu. Kod mene kad je napolju od 5-10C, kotao stavim na 30C sto je minimum i tada mi je svuda u kuci 22C. Ovo mi je treca grejna sezona sa njim,najvisa temperatura na kojoj je radio,bilo je 40C, tada je napolju bilo -10C. Ja sam ranije trosio 20m³ hrastovine,20×5000din=100000.00+plus 8000.00secenje i cepanje.
Za proslu zimu sam potrosio plina za 60000.00
A pretproslu 63000.00 naravno i kupamo se na taj kotao.
Malo sam ga vise razvezao,ali se nadam da sam ti bio od koristi.