Komsijski odnosi u ataru

dukej

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
6.751
Lokacija
Srbobran
Kod mene jedan komšija sa zemljom ima umesto kamena zabetoniranu šinu od pruge, ne znam koliko duboko, al' iznad površine viri jedno petnaestak cm. Malo je nezgodno za obradu oko te međe, al' tu nikad problema nema sa samom međom. Ja praktikujem da u sredinu lenije ukopam plastičnu flašu samo kao pokazatelj gde je pravi kamen međaš, koji je redovno ispod površine zemlje pa se ne vidi. Kod svakog oranja ili setve ga otkopam i nema nikakvih problema. Kad vide otkopan kamen, onda dalje paze. Ako komšija iskrivi red u setvi pa uđe na moj deo, ili mu red padne na samu među, nikad ne pravim problem, čak se patim sa motikama kod paranja da mu ne oštetim usev. Isto i kod prskanja, ako mi sredi krajnji red nikad ne pravim problem. Jer znam da sve to može isto i meni da se desi. I nikad nisam imao divana sa komšijama oko tih stvari.
 

Peet

Član
Učlanjen(a)
11 Apr 2010
Poruka
8.445
Lokacija
Lokve - Simiai - Juzni Banat
Kod mene komsija zimos izorao vise od 1.5 m od psenice koja se vec zelenila. Naime matori je bio nesto bolestan i orao je njegov unuk koji poprilcno pije malo vise. Sad ajte sto je to uradio, nego napravio medju ne krivu nego isarao levo desno jos gore od toga da je bio pijan. Hteo sam nazvati starog da mu kazem ali ipak nisam. Proletos negde u ataru prolaze njih dvojica pa se zaustave i poceo stari da mi obijasnjava kako cemo sve to resiti uz dogovor koji cisto sumnjam da ce ga jos spominjati. Na toj parceli je posejao suncokret i normalno da je usao do moje psenice, mada sam obelezio u njivi gde treba biti medja. Aj sta sad? Da vratim to nazad tek na jesen ili lepo nakon skidanja psenice plug i lepo izorati taj suncokret pa izravnati.
 

North ARMY

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
14 Okt 2008
Poruka
24.348
Lokacija
Adasevci-Zapadni Srem
Kod mene su ovi dodjosi najgori,misle da im pripada i lenija i komsijin red...al navikli su se osnovnoj kulturi. :osmeh:
Sa prskanjem po vetru nema problema ili ne prskamo ili ako idemo do komsije cale nosi komad gume-linoleuma nekih 30*50cm(mozda i manji) pa kad prska stavi na kraj krila da ne ide u komsijino i to je to.
 

balkanac

Član
Učlanjen(a)
25 Feb 2012
Poruka
252
Lokacija
subotica
pola metra mi je sprzio psenice u duz skoro 300 m , gazda cija je deviza kako sam cuo BOLJE ODORATI NEGO OSTAVITI. Ne samo to nego mi je herbicid zaneo i na bastu. Uzeo sam kosu i pokosio mu nekih 300 kvadrata kukuruza. Dosao je neki ,dan video sta sam uradio , video i mene al mi ni rec nije rekao. valjda je shvatio
 

balkanac

Član
Učlanjen(a)
25 Feb 2012
Poruka
252
Lokacija
subotica
pa nije njegovo nego moje. uostalom vec sam mu nagovestio da cu licno njega a ne radnika smatrati odgovornim ako se nekom u porodici desi nesto zbog herbicida. prosle godine mu je izgorelo 6 jutara psenice u ataru navodno je kombajn varnicio ali sam skloniji da sumnjam da se nekom zamerio
 

Bubu

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2007
Poruka
5.464
Lokacija
Gospođinci u sred Vojvodine
Kod nas ima u ataru alavih povrtara koji odoravaju lenije i zalivaju iste pa mi se desavalo da 'komsije' preko puta teraju leniju na mene ali uspevam da izadjem na kraj vodjen onom izrekom 'klin se klinom izbija'. Desi mi se da imam i njiva koje se ne zavrsavaju hepi endom, red-dva u spic iako relativno pravo sejem i krecem od karova koje imam ali to cu resiti na jesen i komsije pored mi nisu problematicni..
 

diklofen

Član
Učlanjen(a)
24 Jan 2009
Poruka
11.721
Lokacija
J.Tomić
Ima svega.Juče radimo nešto na šupi za mašine i naiđe jedan od dvoje komšija između kojih sam i gde mi fali 7ari na 50 ari.Ja ga lepo zaustavim i kažem mu da sam merio i šta je i kako je.Moj predlog je bio da izađe geometar pa ko nije u pravu neka plati.Kad on kao iz vedrog neba kaže:nema potrebe slobodno ti odori od mene.Ja u prvi mah mislio da se šali i gledam u njega kao tele.On to uvideo pa kaže :eek:zbiljno ti kažem,slobodno odori .Ti i ja nikad pa ni na dalje nećemo imati problema.
Još se mi tu ispričasmo u vezi koje čega i on ode ,a ja ostade učudu.
 

Farmer II

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2009
Poruka
4.725
Lokacija
Vrsac
e da je 10 crvenih ko nekad, moj komsija je jesenas platio premeravanje 22000 din
 

mali paor

Član
Učlanjen(a)
22 Jan 2012
Poruka
711
Lokacija
zrenjanin
Ovde kod nas u selu se vecina ovakvih dogadjaja zavrsi razgovorom i dogovorom, jedini problem smo imali prosle godine jer na jednoj njivi smo imali psenicu a covek pored nas je radio u arendu njivu i orao u prolece tri brazde lepog zita nam je zaorao. Kada je otac otisao i rekao mu ovaj je sve negirao, i nije hteo da plati. Problem smo resili tako sto smo kupili tu njivu pored nas.. a taj covek vise ne sme da nas pogleda kada izadjemo u selo valjda ga je sramota..
 

mocica

Novajlija
Učlanjen(a)
27 Nov 2012
Poruka
21
Lokacija
Beograd
Joj kako dobra tema. Kod nas kao nema geodetske osnove, nema kamena medjasa, satelitski sistem ne funkcioniše tako da mi fali 20ari od 60. A katastar u Indjiji sd pravi blesav! Slankamene tugo moja!
 

nebojsa

Moderator
Učlanjen(a)
11 Dec 2008
Poruka
2.693
Lokacija
Kula
Ja sam radio jedno vreme sa geometrom, tako da znam da se sve moze uraditi. Nekad lakse, nekad uz malo vise posla, ali sve se moze. Kako se moglo dok nije bilo ni laserskih instrumenata a kamoli GPS-a
 
Vrh