Kompresor od motora za frizider i plinske boce

Pifta@

Pod flasama podrazumevam bas to sa slike , vise manjih flasa ( ili boca kako neko kaze ) da bi dobio odgovarajucu zapreminu , skupio sam svojevremeno delove za kopmresor , dve flase za vazduh od kamiona , elektroventil,manometar i dvocilindricni kompresor ok kraza ( Ruska kamioncina ) sa vodenim hladjenjem , oduzila mi se nabavka odgovarajuceg motora i na kraju sam sve to dao drugaru a ovaj to prodao u staro gvozdje.

@ BeB

Imas pravog drugara, spaso te od posla koje bi posle morao da radis. Komsiluku i sebi. Casti ga bar pivom.

@ PIFTA Pre nego sto stavis motor i pustis u pogon rezervoare za vazduh stavi pod pritisak ali sa vodom. I od zelenog pritiska kojim ces da radi bar za jednu trcinu pritiska vise isprobaj da ne bi kojim slucajem doslo do havarije. ako izdrzi probni pritisak onda sve lepo ponovo sastavi i mozes mirno da spavas. Ne zaboravi da na donji rezervoar stavis jednu slavinu za isputanje vode na dno posude. Ao mislis duze da radis sa kompresorom bez prekida onda mu treba ventilator.

_________________________________________________ I gde mogu da kupim ove ventile i merace pritiska ? _________________________________________________
[/quote]

Ne moraš da ih kupuješ, možeš da staviš samo ventil "kijavac" od traktora ili kamiona koji će pustiti vazduh kad natera pritisak a elektromotor će i dalje raditi.

@ DULEmajstor

Kupis sklopku za hidrofor koji moze da se steluje pritisak koji tebi odgovara. Isto tako ti treba sigurnosni ventil ako kojim slucajem otkaze sklopka da tu ispusti visak pritiska.
Primer slopku nastelujes da iskopca na 6 bara a ukopca n 4 bara sigurnosni ventil bi trebo da je maksimalno 8 bara. preko 8 bara ispusta i javlja da nesto ne stima.

mada danasnje "tlacne sklopke" rade i kao sigurnosni ventili,ako nagura vise od 8 bara obicno im pukne membrana :haha: .Gledaj da uzmes "Energoinvest" mada i one imaju svog kineza

@ MONTOYA remenica je izbusena za ventilator nego sve zaboravim da ga kupim kad idem u Bogatic.
@ peto1 na donjoj boci su ostali ventili od plina samo za razliku od gornje dole se odvrce safic kada ispustam vodu.
@ dule klip je od fapovog kamiona aventili i sateve sam skinuo sa onog malog sto se vidi u pozadini da se nebi zezao sa kolenima i racvama , mali sam sklopio prostije samo da imam da naduvam gumu izduvam hidrofor i da dam komsiji posto ovaj ne planiram da dajem.
Sto se tice cene ako abatim motor sto mi je zet obecao nece kostati 100-120evr. kako sam rekao vec nekih 25-30evr.

Dule, proveri prvo cene tih delova. Mali kompresor može da se kupi za 70-100 evra, a on već ima sve to ugradjeno i može da posluži za to što tebi treba.

Jel je neko pokusao ovo da napravi?_________________________________________________
Ja sam odustao pre neki dan, ne mogu oko toga de maltretiram vise , kupicu nov mali kompresor i to je to.

Par sati posla i :ppozdrav:, ali služi za neke manje poslove, sve je bolje od ručnog ili nožnog duvanja guma :D

DULEmajstor je napisao(la):
Ja imam motor . Kolike pare su mi potrebne za ostatak delova?

ako imaš elektromotor potrebno ti je još:
boca min 40l.
kompresor jednoklipni ili dvoklipni
sklopka(prekidač)
remenice i kaiš...
priključci, cevi i ventili.

Grubo rečeno za nekih 150 Eura možeš ostalo nabaviti,i malo majstorkog umeća da se to sve sklopi.
Znači, kad se to radi-pravi obavezno predvideti ventilator za hlađenje,sigurnosnu pritisnu sklopku, ventil za ispuštanje kondeza iz boce, kao i filtera za vazduh na samoj glavi kompresora.

10743814_741653675871221_1006526531_n.jpg
10601222_741653669204555_1250795965_n.jpg

MOze li mi reci neko da li zna koji je bolji kompresor od ova 2? Kompresor bi koristi za farbanje Boca 120l

I jedan i drugi imaju centralno podmazivanje. Koliko mi se deluje, ovaj na gornjoj ima veću glavu pa samim tim verovatno ima veći protok vazduha što znači da bi ti pre naduvao tu bocu. U svakom slučaju premali za boca od 120l

30l realnih a 50 na mišiće. Batali to i kupi neki dobar petoletkin od 100l (ili koliko već idu). Ako mu nešto fali, izremontuj to i izdržaće 100godina farbanje i duvanja. Tako sam i ja razmišljao neko vreme kako ću kupovati deo po deo i sklapati pravi kompresor ali kada sam se preračunao, ispalo je da izađe skuplje nego gotov fabrički.
Dok kupiš presostat, nepovratni ventil, sigurnosni ventil, ventile protočni ventil, spojke, elektromotor, odgovarajući prenosni odnos odradiš i pokupuješ remeice, remenje, bocu koja je atestirana na pritisak koji je 3x veći od željenog radnog i još kojekakvih gluposti a pored toga i tona živaca ti treba... Ma beži bre

Ma može svaka da napuni samo razlika je u brzini punjenja. Nije ti isto ako imaš preslab dotok vazduha u odnosu na bocu. Slikovit primer bi ti bio kada bi farbao nešto. Počeo bi sa 4 bara i kako se boca prazni a kompresor ne može da održi taj pritisak jer ima slab protok, farbanje bi posle 1min prekinulo jer bi jedva imao 1 bar.

10721082_746233778744996_1402937891_n.jpg

Ovako imam ovaj motor ali sad ne znam kako da izracunam koje remenice treba da stavim kako bi dobio oko 2700 obrtaja na kompresoru?

Posto motor ima 1420 obrtaja,na njemu stavis recimo remenicu fi 200 a na kompresoru fi100 i imaces na kompresoru tacno 2840 obrtaja.

Nazad
Vrh