Pa neznam dali trnovanje,dali razbušivanje rupa na PVP da bi se ona malko pomerila ako je razvod previše pritiska,dali ravnanje bloka ako je možda pod pogrešnim uglom kao što neko reče...
Neznam šta bi konkretno trebalo,ali voleo bih da vidim takav jedan motor i da ga malo proučavam.
Jer svaka bolest ima leka,pa se i to sigurno može rešiti.
Danas sam malo gledao katalog delova za S-46 i nije mi baš toliko moguće da razvod razbije PVP,pa da ona odma posle 15 minuta počne da pušta naftu u motor,kao što neko reče.
Lako je moguće da su semerinzi toliko loši pa da zato puštaju naftu.Pogotovo zato što je na ovom motoru PVP postavljena vertikalno pa zbog same konstrukcije i gravitacione sile,prirodnim padom nafta mnogo lakše curi na dole,u motor.
Zašto ovo kažem?
Pre desetak godina kad sam intenzivno opravljao motore(Pony express,automatik,APN ),imao sam strahovitih problema sa semerinzima na radilici.Semering stari,curka benzin,baca ga na palenje i magnet.Ja menjam semeringe,upalim motor,on posle 10 minuta( ! ),se ugasi.Skinem deklu,imam šta da vidim.benzin ga za tih par minuta bukvalno pojeo,nagrizao.Jedan se rastopio kao žvakaća guma,drugi zalepio za radilicu,pa ga ona okrenula i otkinula...
A to je samo SMEŠA benzina i vazduha(pitanje dali ima par procenata benzina).Zamislite šta će takvom semeringu da napravi čista nafta.
Stavljao sam svačije,stavljao i kao silikonske,razlika je što su neki trajali mesec,a neki tri meseca.
I na kraju popizdim i počnem redovno da vraćam stare fabričke semeringe(Za Tomosa je pravio RIS Zagreb).semerinzi stari,pojedeni,po svakoj logici više motor nemože da radi sa njima,koliko su potrošeni,ali motori su i dalje RADILI još puno puno hiljada Km.
E nebi me čudilo da je i ovde takav neki uzrok,nešto BANALNO.
Niko se nije setio da uzme takvu jednu PVP,da je stavim na sto u radionicu,poveže na neki elektromotor,i pusti da radi na odgovarajućim obrtajima nekoliko dana bez prestanka.Tada bi znali dali ona pušta
Što se tiče raspadanja motora, do sad sam video razbijen blok na T-40,izletelu klipnjaču na traktoru Torpedo(I to dva puta),i isto to na kamionu TAM.
Dakle sve vazdušari.
Ali ni jedan još Rakovicin raspadnut motor nisam video.