Komasacija u Vasem ataru

floyd

Član
Učlanjen(a)
27 Okt 2013
Poruka
571
Lokacija
Banatsko Karađorđevo
A Šta je sa zemljištem koje nema vlasnika? Čovek umro a nema naslednika, zemlja koja je menjana nekada pa nije evidentirana nikad, zemlja koja je dodeljena porodicama koji su naselili mesto i posle se odselili i nikad se više nisu vratili, šta će biti stim?
Dobiće vlasnika, podeliće je međusobno. A ovamo skidaju po 2% za puteve i kojekakve kanale... Još se ja pitam što se svi trpaju u tu komisiju, kad ono posle kad čovek razmisli sve se složi...
 

floyd

Član
Učlanjen(a)
27 Okt 2013
Poruka
571
Lokacija
Banatsko Karađorđevo
Stigla karta novog rasporeda parcela, na ivici gradjanski rat da izbije. Sve velike gazde zadovoljne rasporedom, svi su ukrupnili svoje posede, ispomerali se pored vode, ko je bio u jazi izasao je a sitnije su naguzili tu. Sve su iznamestali sebi i svojima a ostalima je uterano samo tako. Clanovi komisije sebi do parcela i arendu koju rade prebacivali i pravili table, ovi sto navodnjavaju sebi namestili parcele u tablama pored vode, a ostala buranija popusila samo tako... Ljudi su ogorceni, besni, a pocele su i pretnje pistoljima... Bice naopako do kraja...
 
Učlanjen(a)
6 Dec 2015
Poruka
1.617
Lokacija
Male Pijace
Jedna je od potomaka solunaca, u tom Banatskom Kararorđevu, koje je nastalo posle Prvog svetskog rata kada je od mađarskog grofa kralj Petar Prvi Karađorđević kupio zemlju na ledini koja se prostirala od Žitišta do Temišvara. I onda poklonio po sedam jutara zemlje soluncima, njih 650 dobrovoljaca, mahom Ličana koji su iz Amerike došli da služe kralju i otadžbini.


Zakon o komasaciji, koji predviđa ukrupnjavanje zemlje sada su, kako pričaju meštani, iskoristili lokalni moćnici da im otmu zemlju koja je na boljoj poziciji, zemlju koju su obrađivali njihovi preci već sto godina, ignorišući Ustav koji garantuje pravo na privatnu svojinu.

https://www.facebook.com/ninonline/?__tn__=kC-R&eid=ARBTU-afNMMLunjqWespCH1nNUuTI68Y2FIwNNiEa7VKpo5LAUlEzNZ3wWofP1I4c6iFiPzK9ovfVxc6&hc_ref=ARSXxYAJp5z5rVfyeAGheMAgXkxNM3zv7hnFXZE5NlNdNLrrOqid2J25kP_yzs2f-wI&fref=nf
 

Maglap

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2013
Poruka
87
Lokacija
Novi Sad
Zna li neko da li su stari zasadi(vocnjaci) izuzeti iz komasacije i da li se i njima uzima 1.7% na ime puteva i kanala?
Imam slucaj da sam usao u komasacionu masu sa 7500 m2 njive prve klase a izasao sa 7300 vocnjaka 2 klase, a fakticki je to jedna ista njiva, sem sto na jednom delu pored komsije nalazi se dvoriste i oko 15 ari vocnjaka a posle njihovog merenja meni je prosto nemoguce da odrzavam red krusaka pored komsije, jedino ako idem po komsijinom. Inace pre komasacije bio sam udaljen 2 metra od komsije a sad je jedva 80 cm ostalo.
 

adamov zoran

Član
Učlanjen(a)
20 Feb 2008
Poruka
711
Lokacija
Zrenjanin (Botoš)
vocnjaci su izuzeti to jest ostaju gde su a od te povrsine se oduzima za zajednicke potrebe.jedino nisu morali od te njive da skidaju mogu od drugih parcela.sada ako ti je to jedina onda je to dobro.skinuli ti 1.7 posto i dodali 0.8 posto si dobio drugu klasu.mada to moze opet da bude prva posto na kraju dobijes konacno resenje nov broj i procena klase zemljista. kod nas su skidali 0.3 posto vas su dobro odrali
 

Maglap

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2013
Poruka
87
Lokacija
Novi Sad
najveci je problem sto je to jedna ista njiva i tu vec postoji asfaltni put a na drugom kraju je lenija pa ne shvatam kako ce iskoristiti tih 1.7%, uspeli su da njiva koja je bila prava da jedna strana bude kriva. A takodje i komsije sa obe strane su ostali gde su bili, jer nemoguce je uzeti parcele na kojima se nalaze dvorista i kuce. Samo cu ja morati opet da se zalim, kad sam podizao vocnjak onda sam se udaljio 2 metra od komsije da bi mogao da prskam ledjnom prskalico, a sad je problem jer na 80 cm ako komsija posije kukuruze ja sam u problemu kako da prskam taj red krusaka( valjda nisu mislili ovi iz katastra da treba da vadim voce).
 

j00j4nt200

Član
Učlanjen(a)
10 Jan 2016
Poruka
171
Lokacija
Srbija
zalba ne vredi nece uraditi nista po zalbi, nista bez suda, a to je pak preveliko smaranje, meni su slicno uradili.
 

Maglap

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2013
Poruka
87
Lokacija
Novi Sad
Imam pitanje, da li je moguce da u toku komasacije, parcela koja se vodi kao kuca i dvoriste bude preimenovana u njivu? Ja razmisljam da ako je parcela pod tim zavedena u katastru ona se mora izuzeti iz bilo kakve komasacije?
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.791
Lokacija
Smederevo
Колико сам се ја распитивао ако на парцели постоји објекат без обзира да ли је легализован или не, ако постоји воћњак и ако је посејана детелина то се земљиште изузима из комасације... и чини ми се ако постоји избушена цев за воду али нисам сигуран... ипак у земљи Србији све је могуће.
 

Maglap

Član
Učlanjen(a)
20 Dec 2013
Poruka
87
Lokacija
Novi Sad
Ja pokusavam vec duze vreme da ispravim to ali stalno traze neka opravdanja, u komasaciji koja je kao zavrsena 2015 godine stalno dobijam drugacija resenja, ali sam tek sad pronasao papir gde je Sud 1981 godine dozvolio promenu kulture na parceli od 33 ara i njivu preimenovao u kucu i dvoriste u istoj povrsini(zbog gradnje kuce), te meni nije jasno kako je komasaciona komisija bez saglasnosti prebacila parcelu koja je njiva i sad vise ne postoji parcela kuca i dvoriste a na kojoj se nalazi stambeni objekat sa pomocnim objektima, a sto je jos gore oni su proglasili da je to nelegalan objekat a ja posedujem resenja i dozvole o gradnji. Oni jednostavno ko da zele da prisile ljude da ih tuze, a ne znam zbog cega sve to?
Mi smo trazili da ostane sve kako je i bilo sto su oni i naveli u zapisniku, ali kad je pocela nadela sve je ispretumbano i sad se oni samo pozivaju da u komasaciji stvari ne mogu da se vrate na predjasnje stanje.
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.791
Lokacija
Smederevo
Meni za sada ne menjaju parcele jer su obe parcele pod voćem. Ali kažu da će smanjiti parcelu za put koji postoji ali nije ucrtan. Meni je svejedno ionako tu nisam mogao ništa da radim jer su prolazili traktori. Ali ipak sam na oprezu jer u ovoj država svašta mogu da očekujem....
 

Rasa91

Član
Učlanjen(a)
31 Jan 2013
Poruka
2.005
Lokacija
Dupljaja- Juzni Banat
Imam jedno pitanje u vezi komasacije. Da li je moguce da se svi vlasnici parcela tj, celo selo dogovorimo da ne zelimo komasaciju, ili je to protiv pravno?
 
Vrh