zozon
Član
Bas kao i kod nas su misljenja uglavnom negativna mada je ukrupnjavanje poseda, po meni, preko potrebno!
Mnogo ljudi ima sitne njive i na svakoj isti problem:
- U sancu do komsije slabo nikla vrsta!
- Komsija svake godine ore zadnji i on "Pravi red" pa u prolece kad posejes fali vrsta ...
- Komsija prskao kukuruz pa kod mene spalio dve vrste suncokreta, za odstetu nece ni da cuje, da kupi dizne za vetar ne pada mu na pamet jer i ovako jedva sastavlja kraj sa krajem ...
Ovo je sve komsija sa leve strane a nekad je i onaj sa desne isti ovakav!
Moj dobar drugar ima 29,5 jutara na 26 mesta, zamislite koliko je njemu truda potrebno za svaku operaciju, tek si poceo a vec treba da zavrsavas!
Ja licno imam i malih i velikih njiva, kad kazem "velikih" to je u mom slucaju 11 jutara, sve su sastavljane i kupovane jako dugo, svaki sledeci komad je placan sve skuplje i skuplje, nadjubrene propisno i redovno i bez razmisljanja bih prihvatio da ih neko spoji u jos vece pa makar i malo dalje!
Licno mislim da je komasacija dobra stvar ali, nazalost, tesko izvodljiva!
Mnogo ljudi ima sitne njive i na svakoj isti problem:
- U sancu do komsije slabo nikla vrsta!
- Komsija svake godine ore zadnji i on "Pravi red" pa u prolece kad posejes fali vrsta ...
- Komsija prskao kukuruz pa kod mene spalio dve vrste suncokreta, za odstetu nece ni da cuje, da kupi dizne za vetar ne pada mu na pamet jer i ovako jedva sastavlja kraj sa krajem ...
Ovo je sve komsija sa leve strane a nekad je i onaj sa desne isti ovakav!
Moj dobar drugar ima 29,5 jutara na 26 mesta, zamislite koliko je njemu truda potrebno za svaku operaciju, tek si poceo a vec treba da zavrsavas!
Ja licno imam i malih i velikih njiva, kad kazem "velikih" to je u mom slucaju 11 jutara, sve su sastavljane i kupovane jako dugo, svaki sledeci komad je placan sve skuplje i skuplje, nadjubrene propisno i redovno i bez razmisljanja bih prihvatio da ih neko spoji u jos vece pa makar i malo dalje!
Licno mislim da je komasacija dobra stvar ali, nazalost, tesko izvodljiva!

nečijoj fiks ideji da ih spaja. Ove godine konkretno sam imao štete od poplave na nekim parcelama, ali zato na drugima ne. Šta bi bilo da mi je sve bilo na jednom mestu, na primer tamo gde imam najviše u komadu, a tamo sam upravo i najgore prošao
.
ideš čamcem da obidješ njivu, a kad udari suša
a ono pukotine ko pesnica široke i do po lakta doboke. Meni više vredi mojih pola jutra relativno dobre zemlje nego tri jutra u nekakvoj močvari.
Ako to vama odgovara tamo u Južnom Banatu, onda vi radite šta hoćete, a nas ovde na Severu nek manu na miru. Meni je dobro ovako kako jeste, a to što je dobro ne treba menjati.
ili podeliš parcelu pa seješ svašta? Koji je onda efekat toga što ti je na jednom mestu(osim povećanja rizika od nepogoda), kad svakako moraš doći na njivu posebno da prihraniš pšenicu, posebno poseješ ječam, posebno kukuruz, repu itd. Moraš jednom doći da špartaš kukuruz i suncokret, a drugi put posebno da prskaš žito, oreš strnjiku...
nemojte tako ! Ja licno nemam velike parcele 2,3,5 lanaca ali jedne godine naidje kisa prema vladimirovcu a u bostanistu susa ili obratno pa jedan dobitak pokriva drugi gubitak! a druga stvar da bi se odradila komasacija uzima se neki procenat koliko sam cuo pa bih voleo da znam gde ce taj procenat i kome ce taj visak u dzep! Komunisti su otimali ali ja mislim da se i oni dive ovoj Tadicevoj otimacini i haracu !