cika_jova
Član
Ja ne mogu da verujem da jos ima ljudi koji ovu jadnu teritoriju na kojoj zivimo zovu drzavom
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
ja sam odgovorio na pitanje u vezi semena, jer se kod nas suska kako je zavrsilo gde ne treba, a ono oslo daleko.disel d60 druže ti si prvi počeo raspravu kako je neko dobio seme, a neko ne, i ad kažeš da ta raprava nema produkta. Pa što i uopšte to i potencirao?
Drugo zar je i realno bilo očekivati da će DRŽAVA bilo kako pomoći seljaku da prebrodi ovu krizu?
Ja ne znam odakle ovi podaci, ali za Rumuniju nisu tacni. Osnovne subvencije su ove godine bile 210€/ha dok za pojedine kulture odu i do 700€ (s. repa).Visina subvencija
Grčka:
852 eura/hektar (spending per hectare); direktna pomoć farmerima 70%; ruralni razvoj 25%; eksportne subvencije 0%;
Holandija:
505 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 81%; ruralni razvoj 4%; eksportne subvencije 9%;
Danska:
434 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 83%; ruralni razvoj 9%; eksportne subvencije 6%;
Nemačka:
388 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 80%; ruralni razvoj 13%; eksportne subvencije 1%;
Austrija:
375 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 58%; ruralni razvoj 39%; eksportne subvencije 2%;
Francuska:
338 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 81%; ruralni razvoj 10%; eksportne subvencije 2%;
Mađarska:
116 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 80%; ruralni razvoj 24%; eksportne subvencije 3%;
Bugarska:
82 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 40%; ruralni razvoj 57%; eksportne subvencije 0%;
Rumunija:
76 eura/hektar; direktna pomoć farmerima 41%; ruralni razvoj 54%; eksportne subvencije 0%;
Posledice nejednakih subvencija u EU i mogucnosti novih resenja
Zajedničko evropsko tržiste hrane (bez carinskih taksi), uz nejednake poljoprivredne subvencije, ostavlja veoma teške posledice u zemljama-članicama čiji farmeri imaju znatno manje subvencije (što je uglavnom slučaj sa bivšim socijalističkim zemljama). Visoke subvencije u velikim zemljama EU dovode do niskih cena hrane na tržistu, koje su (prema izjavi francuskog ministra poljoprivrede) niže od stvarnih troškova proizvodnje – pa zato farmeri u zemljama sa niskim subvencijama napuštaju poljoprivredu i prodaju zemlju strancima ili spekulantima. Tako čak i zemlje koje su oduvek zadovoljavale sopstvene potrebe u hrani postaju sada zemlje uvoznice hrane. https://poljoprivreda.info/tekst/poljoprivredne-subvencije-u-eu