Koliko godisnje posecete i potrosite drva..?

milovan64

Član
Učlanjen(a)
9 Feb 2011
Poruka
549
Lokacija
Vraneši (Vrnjačka Banja)
Pre pet godina sam naručio kotao na piljevinu (strugotinu) snage 60 kilovata, njime grejem kuću 100 kvadrata i isto toliki plastenik. Godišnja potrošnja je oko 600 džakova ili oko 50 kubika ovog otpada. Dakle ne sečem šumu, koju ionako nemam, tek nekih 20-ak ari.
 
ja sam vec pisao nego se izbrisalo...ja godisnje oko 50m drva za dve kuce..parno grejanje...i....nekih 3t uglja...inace ja secem moju sumu posto u nasem delu ima dosta suma pa svako ima bar 1h sume..:)) pozdrav...
 
pa metar mi traje 7-10 dana :udri: - na 3 mesta se loze peci, a sad koliko ce mo da potrosimo zavisi koliko je jaka zima i koliko dugo traje
 
Prošle godine smo prodali 312 metara =26 kamiona, za grejanje smo isekli 30m i nekih 1000-1100 džakova ćumura....
 
potrosim jedno 15 kubika drva a moja testerica godisnje obori i ispreseca nekih 100-150 kubika
 
Potrošim oko 30m za grejanje i oko 200m za prodaju.Za grejanje gledam da imam 10m cerovine,ostalo šta ima obično bukva.
 
Molio bih kolege koje se bave sečom i trgovinom drvima da nam pojasne koje je drvo najbolje za centralno grejanje.
U mom mestu su mišljenja oprečna pa reko da pitam.
ja svake godine potrošim oko 25 metara drva i šapurine od 3 vagona kukuruza.
Kako se kreću cene kod vas? ovde od 3800-4400 ,sečenje negde ulazi u cenu a negde ne ,cena sečenja je 200-400.
 
Ovako izgleda sa moga gledišta a mislim da će se i kolege složiti bukva, grab, jasen i mlad cer su drva koja brže gore i odaju veću toplotu dok starija drva tipa hrasta (cer,bel,granica) to vrlo sporo gori i dobra su kad već imate dobru vatru da je održavaju. Tako da po meni koji imam sopstvenu šumu kombinacijom više vrsta drveta dobijam odgovarajuću toplotu u kući. Ali kod kupovine nebih znao šta da preporučim jer svako drvo kako ima vrline ima i mane. Najviše se izdvajaju bukva i cer kao dobra drva za ogrev. Cer duže traje bukva bolje grije
 
Molio bih kolege koje se bave sečom i trgovinom drvima da nam pojasne koje je drvo najbolje za centralno grejanje.
U mom mestu su mišljenja oprečna pa reko da pitam.
ja svake godine potrošim oko 25 metara drva i šapurine od 3 vagona kukuruza.
Kako se kreću cene kod vas? ovde od 3800-4400 ,sečenje negde ulazi u cenu a negde ne ,cena sečenja je 200-400.
koja ti je pec .tucana ili limena .ima tu puno caka cak i sa lozenjem probaj sistem,progorevanja .to je stavis prvo drva a odgore sapurike .kod mene su mnogi presli na ugal .kazu isplatvije je ,ja sam sad uzo tucanu simens solidu ,40kw,jos je nisam probo .a 4000cena.bukovine.
 
Ma ja se ne žalim na potrošnju ,grejem oko 160-180 kvadrat s tim da u kući pored kad padne temperatura ispod 6 C puštaju termo glave da se ne bi smrzlo ništa.a inače tu kuću ne koristim pa ne mogu stvarno da kažem koliko samo ona potroši.Peć je od 60 KW.
Nego sam prošle godine dobio neka mešana drva pa sam ispizdeo.Prekjuče mi čovek doterao iz Raške bukvu samo je nekako bela nema onu crvenu karakterističnu boju.Pa se pitam šta je??
 
ja sam isto prosle godine dobio tu belu bukovinu .ovaj sto mije seko kaze da je ta sa kosova ida je malo bolja .mada je pomeni i ispalo skoro isto ,tako da nemoj da se jedis ali ja mislim da je bagrem ubedlivo najboli,negde sam cito da je badem ubedljivo naj najboli .ali sta vredi kad ga nema uprodaji na veliko
 
Ne jedim se nego se čudim nisam se ranije susretao sa njom,bagrem mi se ne sviđa osim ako nije za smederevac tu je nezamenjiv.
 
Bukva i cer je najbolja konbinacija po meni za grejanje.Cena se kod nas kreće oko 3000 din.
 
Moj central 20 koji greje 70m2 bez izolacije i sa tavanom od trske pojede 7m3 drva (mesano cer i hras) i oko 3t kamenog uglja. Cena m3 je kod komsije od kog kupujem 2700.
 
kolko je to kubika neznam ali ja potrosim oko 4 prikolice od 2 m kubna i to max natovareno u trupcicima hrasta i po jednu do dve jove - zavisno od spoljasnje temperature. uz to idu stara stabla jabuke sljive i drugo. pomalo bagrem ...
cena kod mene u kraju je 25 do 30 evra zavisno od transporta, a na panju se prodaje po 12 do 13 evra (sam seces sam vuces...)
 
Ja potrosim oko 20m drva .
Imam dosta sume nekoliko hektara , i to je 98% bukovima i nesto malo breze , hrasta , pored potoka imam nesto malo jovovine i vrbe , koje koristi tak sto ubacim jedno parce bukovine + 3do 4 parceta jove i vrbe i na taj naci odrzqavam temperaturu koja je vec dostignuta pomocu bukve .
NA taj nacin se mogu dobro iskoristiti i niskokaloricna drva .

Recite mi kako greje ta pec na stugotinu ? Moze li postici nekakvu temperaturu ta srugotina .

Doslo vreme da se ide u sumu , a ja tesko povredio koleno i najmanje mesec dana mi nema nista od sece drva .
 
Nazad
Vrh