Koliko godina da držim crvenu detelinu na njivi

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.337
Lokacija
Apatin
Crvena detelina je bio moj izbor kada sam, odlučio da posejem nešto što će mi omogućiti dobijanje dovoljno sena za ishranu kunića. E sad je ovo već treća godina da je detelina na njivi i planiram da posle nje posadim pasulj. Ali mi neki savetuju da sačekam, jer će i sledeće godine doneti solidan rod, pa sada neznam šta da radim.
 

bojan65

Novajlija
Učlanjen(a)
26 Jul 2007
Poruka
19
Lokacija
kikinda
To zavisi od tvoje trenutne procene, zavisi dali je i na kolikoj površini detelina propala, najviše ako ima puno mišijih rupa. U svakom slučaju nebi bilo loše da sačekaš možda još jednu godinu. Ali bi se trebao raspitati dali je detelina dobar predusev za pasulj, jer je poznato da crvena detelina veže dosta azota u zemlji koji se grupiše oko njenoga korena.
 
A

Aca1983

Guest
Hopa , vidim da je datum ovih postova avgust, ali mozda nekom nekad zatreba, pa da napisem koju ovde.
Crvena detelina tj. Trifolium pratense se obicno gaji 2-3 godine, pa je nas narod naziva i „Trogotkom”. Maksimalni prinos dostize u drugoj godini. Elem, crvena detelina ce ziveti i u 4 i 5-toj godini, ali ce se usev jako prorediti. Daje obicno 3 otkosa godisnje. Za ishranu je treba kositi pred pocetak cvetanja.
Sto se plodoreda tice, ne bi trebala da se vraca na isto zemljiste 4-6godina.
E , sad, to sto je neko spomenuo da bude pred-usev pasulju, to mi se ne svidja. Pasulj (Phaseolus vulgaris) je tekodje leguminoza, tj. pripada familiji Fabaceae, istoj familiji kojoj pripada i crvena detelina. Prilikom odredjivanja koja biljka moze biti predusev kojoj treba se voditi i pravila da ne bi trebalo biljke iz istih familija da idu za redom. Pasulj prema predusevu nije osetljiv, ali ga ipak ne bi trebalo sejati posle leguminoza zbog zajednickih bolesti i ... Inace posle pasulja zemljiste ostaje bogato azotom, jer je to biljka koja poseduje azotofiksirajuce tj. kvrzicne bakterije na svom korenu, i znatno obogacuje zemljiste, a i rano tokom leta napusta povrsinu. Posle crvene deteline trebalo bi gajiti okopavine,ili zita.
 
Vrh