Koje sorte soje sejete ?

Svaka vama cast, ali kod nas od te setve 15. maja tesko da bi nesto bilo npr ove godine. Jedino mislim da bi bolji prinos imao da sam posejao umesto redovne neku 00 ili 000 grupu u aprilu.
 
Svaka vama cast, ali kod nas od te setve 15. maja tesko da bi nesto bilo npr ove godine. Jedino mislim da bi bolji prinos imao da sam posejao umesto redovne neku 00 ili 000 grupu u aprilu.
Nedeljko,ja cekam buraza da skine Trijumf pa cu ti reci.Na istoj parceli od 2 ha posejana rana Galina i Trijumf po pola.Setva je bila 12 aprila ista agrotehnika.Za sad skinuta Galina rod 1480 kg na ha.Videcemo koliko ce dati Trijumf.Po meni uvek jedne godine odskoci neka sorta.Tako je kod nas 2015 Angela i Gorstak razbili sa rodom 3000 kg po jutru.Prosle godine Sava 2500 do 2800 kg po jutru.Ove godine hvale Rubin i Trijumf.

Poslato sa HUAWEI CUN-L01 uz pomoć Tapatoka
 
Mi smo ostavili valjevku sebi i za prodaju , belgu i apolo. Po mom mišljenju NS sorte 130 dinara kg a selektovane oko 85. Šta vi mislite?

To je soja sa instituta po 130 dinara? Proletos je iznosila 100 dinara .
85 dinara za domace seme je poprilicno lepa cena a videcemo da li ce to i biti . Inace sam ja ostavio oko 5 tona Save da ga prodam za seme na prolece.
 
Evo zemljak ja ću je ponovo posejati i to prošlogodišnje seme,sve je već pušten i kroz selektor u proleće,Wendy ću izbaciti i dodaću još Rubina i to je to od mene...i daaa smanjiću površine pod sojom...:ppozdrav:
 
Ok, ti si onda prvi od koga čujem da će je sejati ponovo. :osmeh:

Aaaa, pa sad si mi baš pustio bubu u glavu da mi zujiiii. :osmeh: Zbog Wendy. Ja sam upravo hteo da se otarasim Save na račun Wendy (i Rubina). Savu sam hteo nakon prošle godine da smanjim, ali nisam uspeo da nađem seme da se menjam, a za kupovno nisam imao dovoljno para. Prošle godine sam je imao 100% i prosek mi je bio oko 19 meteri po jutru, na onakvu godinu sam očekivao više. Ove godine sam je imao na 13,5 kj i prosek je bio 313 kg/kj. Imao sam još 2kj Wendy (480kg/kj) i 2kj Rubina (oko 650 kg/kj). Ovaj Rubin je bio tačno preko puta Save koja je dala 300 kg/kj, samo lenija ih deli i dakle sve je apsolutno isto osim sorte.
Od prošle godine mi je ostalo još Save i dogovorio sam se da je menjam sa komšijom za Wendy jer je njegova preko kod krivine i ravnomerno zre za razliku od moje koja je pola bila prezrela a pola zelena. Ta prezrela je bila sva nikakva pa mi je komšija rekao da je ne ostavljam već da će mi on dati njegovu koja ravnomerno zre (u tom kraju sad vršu od 1000 -1500 kg/kj).
 
Poslednja izmena:
Kod mene je Wendy rasturila Savu.Prinos Save se kretao od 350 do 500 kg/kj,a dok je Wendy dala 1100kg/kj,ostao je jos jedan deo Wendya da se skine taj deo jos nije sazreo i izgleda mi kao da ce dati jos vise kg.
 
Kao sto neko rece, nista bez Save...

Послато са GT-I9195 уз помоћ Тапатока
 
Ne znam da li ima posebna tema u vezi provere klijavosti semena, tako da cu ja ovde napisati pa ako ima nek prebace.
Zadnji par godina kako sam presao sa deklarisanog semena soje i presao na svoje seme uvek u prolece kad napravim mali plastenik za proizvodnju rasade paradajza i paprike, uzmem 100-150 zrna soje i posejem da proverim koja je klijavost. Sad sam uzeo 130 zrna i posejao pre par dana , pa me interesuje da li to ima neke razlike od prolecnog proveravanja klijavosti.
 
I dalje Sava,a za sledeću godinu Apolo za probu.
Mislio sam i Belgu da ostavim,al pošto mi retrovegetira sikiraciju,mislim da će dobiti crveni karton,bez obzira što će dati dobar prinos.
 
Nazad
Vrh