Koja ratarska kultura se najvise isplati

nkrkic

Novajlija
Učlanjen(a)
8 Jul 2023
Poruka
4
Pozdrav kolege , ovo je moja prva tema koju otvaram pa bi hteo da otvorim diskusiju o tome koja ratarska kultura se najvise isplati sejati, odnos prinosa i cene , cene setve i zahtevnosti u mehanizaciji.
Jasno je da smo u vremenu gde se slabo sta isplati, ali nesto moramo da radimo.

U kišovitoj godini se najviše isplate soja i kukuruz a u sušnoj suncokret i detelina.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

U sušnoj jeseni se desi da ni ne nikne... a ako nikne bude slabija zarada nego na suncokretu.

Послато са SM-A217F помоћу Тапатока

Mislim da vama u Vojvodini ,pa i Hr , u ratarstvu problem izmedju ostalog pravi visoka cijena zemlje kao prvo.
Uzmimo kad bi se to bar malo sredilo , mislim da su smjernice neke za ratarstvo :

ili ici sa navodnjavanjem gdje je to rentabilno , ali da drzava malo pomogne sa infrastrukturom i malo dugorocnije ulaganje

ili ekstra povoljne lokacije i tip zemljista , iako je toga jako malo

ili neke "ekstenzivnije" metode , gdje se ne ide na prinos nego manje ulaganje . Tipa direktna sjetva,minimalna obrada , minimalno djubrenje , usjevi manje zahtjevni tipa suncokret,jecam, psenica sa manje ulaganja,.....Opet to povlaci ne placanje astronomskih arendi ...

Nevidim druge mogucnosti trenutno. Ovako kako vecina radimo neide

Mislim da vama u Vojvodini ,pa i Hr , u ratarstvu problem izmedju ostalog pravi visoka cijena zemlje kao prvo.
Uzmimo kad bi se to bar malo sredilo , mislim da su smjernice neke za ratarstvo :

ili ici sa navodnjavanjem gdje je to rentabilno , ali da drzava malo pomogne sa infrastrukturom i malo dugorocnije ulaganje

ili neke "ekstenzivnije" metode , gdje se ne ide na prinos nego manje ulaganje . Tipa direktna sjetva,minimalna obrada , minimalno djubrenje , usjevi manje zahtjevni tipa suncokret,jecam, psenica sa manje ulaganja,.....Opet to povlaci ne placanje astronomskih arendi ...

Ma nigde nije sjajno , u Vojvodini mnogo vise radja , ali je i cena zakupa zemlje veca, ovde zakup skoro pa dzabe ali upola manje rodi nego na severu... kako se okrene nesto ima negativno.

Seješ 4-5 kultura pa koja ubode ubola je ili se preorjentisati na povrće.
Proizvesti grasak i takvog staviti u konzerve. Naravno masinski skidati usev. Lova do krova.

Strategija poljo. u narednom periodu je nestanak malih i srednjih polj.gazdinstva, odnosno smanjivanje br. istih.

Ako ne gresim Austrija ima slicnu obradivu povrsinu kao Srbija, ali 10 puta manji br. reg.gazdinstva. Juzno od Save (sto juznije to tuznije) bice dosta zemlje u ponudi (npr. 10g) koje ce braca kinezi kupovati skoro za dz.
Nije normalno da je cena soje kod mene 2021. bila 78 din. a sada jedva 50. Sta se iz ovoga moze zakljuciti. Zavadi pa vladaj. Dali neke subvencije, a cene nasih ratarskih kultura ili su slicne ko pre 10-15g. ili primer soje samo za 4 g. cena niza za 50%. Sramota. Ja sam se ove jeseni definitivno 100% rastao sa poljoprivredom. Veliki pozdrav svima.

pre dva dana sam video da zadruga ovde navodnjava psenicu da nikne.sejana pocetkom oktobra.a sa prinosima nise se bas usrecili sa navodnjavajem.3 do 4tone po hektru kukurza ove godine.

Nazad
Vrh