Košnice u suncokretu

machak

Član
Učlanjen(a)
16 Nov 2010
Poruka
183
Lokacija
Subotica
Pozdrav za sve pčelare i par pitanja na koja nisam našao odgovor pregledom tema na delu .

Zanima me da li postoji interes za iznošenjem košnica na polje suncokreta? Da li se to radi i po kakvim pravilima? Da li se uopšte košnice iznose praktično na njivu? Da li sorta suncokreta igra bilo kakvu ulogu što se kvaliteta i količine meda tiče? I na kraju, da li postoji nekakav normativ broja košnica po jutru ili hektaru suncokreta i koliki se prinos meda može grubo očekivati?
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.807
Lokacija
Apatin
Trenutno se radi na što većoj količini ulja koja se može dobiti od suncokreta, a manje se pažnje obraća na količinu nektara. Tako da razne sorte suncokreta daju i različite količine nektara. A i to zavisi od kvaliteta zemljišta u nekoj meri.

Pčele imaju dolet od 3 kilometra, tako da se košnice ne moraju postaviti direktno na njivi. Što se tiče pravila treba se javiti društvu pčelara na čiju se teritoriju dosele pčele.
 

stiks

Novajlija
Učlanjen(a)
6 Mar 2011
Poruka
20
Lokacija
Arandjelovac
Pcele lete do 5 kilometara,a korisni let(bar po literaturi) je do 3 kilometara.Kako se predvidja sejanje suncokreta ove godine bice tesko naci neku dobru lokaciju-samo kukuruz
 

Trutonja

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Feb 2012
Poruka
89
Lokacija
Novi Sad
Šta si mislio kad si rekao: "samo kukuruz", da li to planiraš da seliš pčele na kukuruznu pašu?
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
7.807
Lokacija
Apatin
Koliko sam shvatio komentar je na stranu da je posejan uglavnom kukuruz, sa malo lokacija suncokreta, pa će iz tog razloga biti teže pronaći dobru poziciju za suncokretovu pašu.
 

dobar covek

Novajlija
Učlanjen(a)
30 Jan 2013
Poruka
19
Lokacija
Jagodina
moje misljenje je da, ko ima uslova da priblizi kosnice zasadima suncokreta,to bolje.... jeste da ona previ krug od 3 pa i 5 km,ali sto da joj se odmaze i da i ona trosi energiju,ako moze da bude blize pasi i da pravi manje krugova i kilometrazu, a samim time i vise puta preleti tu istu putanju ako je blizu suncokreta..... to je barem neko moje licno misljenje
 

frkani

Član
Učlanjen(a)
17 Sep 2012
Poruka
602
Lokacija
Kostajnica
Nisam nikad koristio suncokretovu pašu jer se kod mene ne uzgaja suncokret. Ono što znam o toj paši je teorija ali interesantna i spečifična za ovu vrstu paše.
Pčelinja društva koja su koristila suncokretovu pašu redovno oslabe. Zato se preporučuje odmah poslije vrcanja meda pčele preseliti na livadsku pašu da se oporave jer će se na proljeće osjetiti zaostatak u razvoju. Najveći problem nastaje kad u toku paše nastupi hladno i kišno vrijeme. Tada suncokret luči ljepljivu tečnost koja lijepi krila i noge pčeli i povećeva uginuće.
Po košnici se dobije 15-20kg meda a to zavisi i od sorte i vremena. Med dosta brzo kristališe i u saću i nije dobar za zimovanje pčela.

--------------
Čovjek pokušava sve optimizirati pa su odavno mjerili koliko daleko i kojom brzinom leti pčela. Kažu de na pašu do 1 km odleti i vrati se sa punim tovarom za 5-8 min. Ako je paša do 2 km vrati se za 20 - 30 min. Za 3 km treba joj 45-60min. Osim tog gubljenja vremena i iscrpljenosti, na tako dugom putu duže vremena je izložena napadu predatora.
 

profesionalac

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Feb 2012
Poruka
26
Lokacija
Leskovac
Suncokretova paša u našoj zemlji spada u jednu od najstabilnijih paša. Seleći pčelari uvreme cvetanja suncokreta zaposednu sve predele gde ima dosta useva pod suncokretom. Prinosi su različiti što zavisi od više faktora a to je sortiment suncokreta, jačina pčelinjih društava, vremenski uslovi za vreme cvetanja suncokreta isl. U našoj zemlji prinosi mogu biti od desetinu kilograma pa sve do nekih tridesetak kilograma po pčelinjem društvu. Poželjno je odseliti na suncokret tamo gde su relativno manje parcele i to iz dva razloga: prvi je zbog različitog sortimenta suncokreta na tim parcelama a drugi razlog je zbog različitog vremena sejanja suncokreta (znači neće ni cvetati u isto vreme pa će paša biti produžena). Osim meda u medištima pčelinja društva popune i zalihe meda u plodištu tako da će pčele imati i dobre zalihe meda za zimu. Pročitao sam ovde negde na ovom forumu da nije dobar suncokretov med za zimljenje pčela. To nije istina pčelinja društva izuzetno dobro zimuju na suncokretovom medu (a tačno je da on brzo kristališe). Što se tiče daljine paše tj. konkretno u ovom slučaju suncokreta, normalno da je uvek bolje da paša bude što bliže, da pčele ne bi gubile vreme koidsakupljanja nektara i njegovog donošenja u košnicu. vlasnici parcela pod suncokretom se raduju dolasku pčelara jer prisustvo dovoljnog broja pčelinjih društava na suncokretu može da poveća prinos suncokreta i do 30 %. Najbolje je obratiti se čuvaru polja u kraju gde planirate selidbu i on će vam pomoći oko nalaženja dobrog mesta za avaš seleći pčelinja. Pozdrav.
 

mrva

Novajlija
Učlanjen(a)
18 Avg 2014
Poruka
6
Lokacija
Grocka
malo to oko selidbe izgleda komplikovano,javi se ovom javi onom,ko da to pohvata sve :)
 

zikabog

Član
Učlanjen(a)
4 Avg 2009
Poruka
813
Lokacija
Boka
Pcelari, imam tablu suncokreta od 20ha 400m od asfalta na putu Boka-Konak. Takodje i okolne njive su suncokret. Cvetace za 15tak dana. Javite se!

Послато са LG-H440n уз помоћ Тапатока
 

mims

Član
Učlanjen(a)
23 Jul 2009
Poruka
6.014
Lokacija
Zrenjanin
Može i kod mene kome odgovara, 11 ha na jednom mestu, ima mesta za kamion, puno suncokreta okolo. Srednji Banat. Kontakt na pp.
 

predragi

Član
Učlanjen(a)
23 Jun 2012
Poruka
145
Lokacija
Barajevo
To će izgleda postati pčelarska legenda , pošto u zadnje dve-tri godine bolje prolaze pčelari koji su na suncokretu u Bačkoj i Sremu
 
Vrh