Košnice od stiropora

nju-viliđ

Član
Učlanjen(a)
19 Maj 2010
Poruka
863
Lokacija
prečno
Ima li netko od ovdje prisutnih takve kosnice?
Sto kazete na njih?
Navode im se prednosti izolacije,lakse su i lakse za manipuliranje.

"Gospodin iz Slavonije, koji se zatekao tamo, postavljao je zanimljiva pitanja: Pa zar ih ne progrizu miševi? Moj sam kamion obložio stiroporom kako bi spriječio pregrijavanje košnica ljeti i sve su izbušili miševi! - žali se proizvođač iz Slavonije.

Finci odgovaraju spremno: - I mi imamo posvuda miševe! I nikada ne pokušavaju progristi zid košnice jer to je neobičan, tvrdi stiropor koji ih odbija. Miševi pokušavaju ući kroz vratašca kroz koja pčele ulaze, ali je tamo rešetka – kažu predstavnici Paradise Honey Ltd iz Finske"
http://www.bjelovar.info/index.php/aktualno/prodaju_godishnje_pola_milijuna_koshnica_od_stirop ora/

OVdje imaju upute kako sam izgraditi jednu takvu: http://www.pcelinjak.com/content/view/899/168/


I jedan video:

 
Učlanjen(a)
21 Avg 2010
Poruka
4.096
Lokacija
Zemun / Novo Selo
Među pčelarima polako sazreva shvatanje da radi svog i zdravlja pčela košnice štite farbom na vodenoj umesto uljanoj bazi a neki ih tretiraju samo lanenim uljem. Korišćenje takvog neprirodnog materijala kao što je stiropor bio bi veliki korak u nazad. Ako je težina problem, drvena košnica sa nižim nastavcima bi, po meni, bila deleko bolji izbor.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.095
Lokacija
Apatin
Košnice od stiropora su na nivou plastičnih automobila. Može i to da se tako radi, ima dosta prednosti, vredi probati, ako se bude kod nas moglo nabaviti takvih košnica. Mada lično nisam siguran da će postići neku planetarnu popularnost.
 

Trutonja

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Feb 2012
Poruka
89
Lokacija
Novi Sad
Na zapadu su zaživele košnice od veštačkih materijala. U Srbiji se to neće desiti u skorije vreme pre svega zbog njihove visoke cene.
 

Trutonja

Novajlija
Učlanjen(a)
15 Feb 2012
Poruka
89
Lokacija
Novi Sad
To najverovatnije kažeš pod utiskom mekog stiropora koji je najčešći u upotrebi. Veštački materijali od kojih se izrađuju košnice imaju veću tvrdoću od drveta tako da im ništa ne mogi miševi i ptice.
Evo jednog linka gde se možeš upoznati sa jednom takvom košnicom pod nazivom "Termo košnica" kompanije "Apimej" iz Turske.
http://www.beekeeping-dragoslav.com/Data/Srpski pcelar br. 11.pdf
 
Poslednja izmena:

sarbanac

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Dec 2010
Poruka
1.632
Lokacija
Sarbane Ub
Iako nisam pristalica veštačkih materijala kod nekih pčelara su pozitivna iskustva sa košnicama od stirodura. Druga stvar je lakoća i brzina izrade te ih može uraditi svako ko zna da gleda u metar. Ni cena stirodura nije tako velika. Možda to i nebi bilo loše za oplodnjake i nukleuse.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.095
Lokacija
Apatin
Nisam se baš interesovao oko košnica od stiropora, jer se ovde ne mogu nabaviti. A vidiš nisam nikad razmišljao da bi se mogle napraviti, međutim opet ostaje pitanje spajanja na kvalitetan način. Zimi unutra +30, a napolju -25 što znači da material između te dve temperature mora biti dobar. Stirodur jeste svakako dobar, međutim ostaje stavka kako to kvalitetno spojiti.

One košnice od stiropora koje sam ja gledao se prave presovanjem. Evo ispod dva video snimka o košnicama od stiropora.


Ovaj donji video prikazuje kako se prave kod kuće košnice, ali opet od presovanih komada stiropora.

 

sarbanac

Novajlija
Učlanjen(a)
17 Dec 2010
Poruka
1.632
Lokacija
Sarbane Ub
Nije ih problem spojiti henkelov lepak za drvo i vijci. Stirodur 3cm. Veći je problem propolisanje ramova pa se mora postavljati metalni nosač. Neki ga rezu i cikularom a neki priručnim alatima od žice i punjača akumulatora. Međutim kod nas se malo zna o načinu rada sa ovom košnicom pa nije preporučljivo praviti veći broj. Jedna dve za probu to bi moglo.
 

BADE

Član
Učlanjen(a)
8 Nov 2015
Poruka
30
Lokacija
Gorazde
Ja imam 3 stiroporne kosnice, mada sam protiv svih vjestackih tj plasticnih stvari .Takve sam ,,srece "sve protiv cega sam to me strefi pa i ove kosnice.Moje skromno iskustvo do sada je da su super, mnogo su lakse za raditi , ne jedu ih ptice, a ni misevi.Pcele lakse zime u njima jer nema mnogo vlage i velikih promjena u temperaturi.To nije obicni stiropor tj. Jeste obicni samo sto je mnogo cvrsci tj.prilikom obrade presuje se bolje nego obicni stiropor.Takode sam misljenja da bi najbolje bilo da plodiste bude stiroporno.
 

diesel d-60

Član
Učlanjen(a)
25 Feb 2012
Poruka
2.111
Lokacija
Vajska
vec sam na par mesta video da su se pcele same nastanile u vestackim materijalima, tako da mislim nije im neki problem ni taj stirodur, moj komsa je napravio nekolko nukleusa od stirodura pa cemo videti kako to ide.
 

vuxsd

Član
Učlanjen(a)
26 Nov 2014
Poruka
2.875
Lokacija
Smederevo
Pčela ne bira kad joj je opstanak u pitanju. Trpi i svog pčelara jel tako? Da je premešta, prevešava, razrojava, oduzima med i 'porod' itd. Kad nema prirodne šupljine pretpostavljam da bi se nastanila bilo gde. Kao što postoje fotografije da se roj pčela nastanio na fasadi crkve Svetog Marka u Beogradu. Ipak ako se želi što bolji kvalitet meda moje je mišljenje da treba košnica da bude od drveta a da se obrati pažnja na tretiranje hemijom kao i o kvalitetu satnih osnova.
Napraviti njihovo stanište tako da što više nalikuje prirodnom....
drugarski pozdrav
 

Novi.P

Član
Učlanjen(a)
20 Apr 2014
Poruka
72
Lokacija
Novi Pazar
Vrh