Košnica Japanka

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Evo još jedne teme koja ne postoji na forumu,ovog leta pretražujući YouTube sasvim slučajno naleteh na ovu zanimljivu košnicu.Kažem zanimljivu iz razloga jer je po konstrukciji tip nastavljače ali bez ramova,u nastavku se nalaze dve žice ili dva drvena da kažem štapića čiji prečnik je 0.5-0.8cm.E sada što se tiče njene ekonomičnosti u cilju dobijanja što većeg prinosa meda,na našem prostoru to vam ne bi mogao odgovoriti.Jer kod nas postoje u većini slučajeva burne paše a ne intezivne.U japanu se iz nje vadi samo jednom godišnje med i to krajem jula početkom avgusta,jer u japanu faktički i ne postoje neki veći pčelari sa modernim tipom košnica sa pokretnim saćem,i većina ih pčelari na tradicionalan način sa njihovim tradicionalnim košnicama.Ukratko o njoj da kažem nastavci se dodaju odole ne odgore,a medni nastavak je normalno uvek gornji,medišni nastavak kada se skida predhodno se preseče sa tankom žicom da bi se prerezala sać,i zanimljivo je da kada je med poklopljen retko ima pčela na takvom saću i da kažem tek poneka pčela unutrašnje dimenzije nastavka su otprilike 20(dužina)x20(širina)x15(visina)cm.Pošto sam i sam konstruisao par komada ove jeseni da ih naselim naredne sezone slikaću pa da ubacim i slike.Pa sada evo kolege ukoliko neko zna još nešto ili možda već poseduje i sam na svom pčelinjaku taj tip košnice da podeli svoja zapažanja u radu sa njom ili pak zna nekoga da radi i da ima taj tip košnice raspišite se malo.:cool:
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.094
Lokacija
Apatin
Veoma mi je zanimljivo to eksperimentisanje sa novijim ti povima košnica i videti razultate koji se na taj način dobiju. Jeste da se LR tip košnica pokazao kao najbolji jer se u praksi one najviše koriste. Međutim to ne znači da su bez nedostataka.

Možeš i ovde u sklopu postova da postavljaš video snimke, pa ako ti nije cimanje postavi da se vidi na šta se konkretno mislilo pod pojmom japanske košnice za pčele.
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.094
Lokacija
Apatin
Evo par snimaka kako funkcioniše japanska košnica.


 

Rale 83

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
22 Dec 2009
Poruka
3.718
Lokacija
Kobilje (30km od Pozarevca)
Lepe kosnice , al nemogu zamenitikosnice sa pokretnimsacem. Nas velepcelar Slobodan J.koji je snimio zadnji postavljeni snimak poseduje par komada , i iz njegovih prica zakljucujem .
Japanske kosnice se nemogu vestacki rojiti oduzimanjem ramova legla ili matice , nemoze se raditi zamena matice , proizvodnja maticne mleci , nemoze se pregledati . Pcelar S.J. svoje japanke pregleda tako sto kvalitetnim foto aparatom kroz podnjacu slika stanje u kosnici i kasnije snimke pregleda uvecane na racunaru .
Suzen je izbor trretiranja protiv varoe i bolesti u ovoj kosnici , mislim da oksalna i bevital nemogu da se apliciraju , a letvice da nemogu da se stave u leglo .
Japanska kosnica je pretezno na 3 i vise nastavka u kojimasemed nalazi naravno gore a dole leglo , pri vrcanju se skida gornji nastavak , a dodavanje nastavaka - prosirenje legla sto je i mera borbe protiv rojenja se dodaje odozdo tj izmedju podnjace i prvog nastavka , tako da se dobija med koji nije iz devicanskog saca .
Nas pomenuti pcelar , je eksperimentisao i dodao prazan nastavak odozgo , kao na nasim standardnim kosnicama i uspeo je da dobije med u devicanskom sacu .
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Naravno Rale to si u pravu što se tiče Japanke,tip košnice u kojoj je ljudski rad sveden na mogu reći nulu gde priroda i pčele rade same bez nekog velikog ljudskog uplitanja,razlika izmedju njih i košnica trmki je minimala ali opet ogromna.A što se tiče borbe protiv varoe uvek se može tretirati pa čak i letvicama koje se spuste odozgo izmedju saća a takodje i zadimljavanjem,a što se tiče oksalne tu ne može dok sa timolom opet može da se postavi odozgo kao i kod normalnih košnica,e sada to da li je ekonomična ili ne,naravno lično ne mogi da tvrdim ali mislim da nije za neke veće prinose meda jer kod nas su paše burne.Pa nisam siguran da u burnim pašama mogu da toliko sać prave na dole koliko prave zaperke iznad.Ali u suštini košnica je zanimljiva čisto radi neke ajde da kažem estetike na pčelinjaku,nego zbog ozbiljne proizvodnje meda.
 

Rale 83

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
22 Dec 2009
Poruka
3.718
Lokacija
Kobilje (30km od Pozarevca)
mislim da se letvice nemogu spustiti u nivou legla i da je sace cesto spojeno ...
Dali je rentabilno - jeste , nema ulaganja a ima prihoda , koliko ......
Kolko moze iskoristiti pasu - mogu da iskoriste i burnu pasu zato sto suzbiju leglo i spuste med dole , a normalno pred pasu se doda prazan nastavak da se suzbije-smanji rizik od rojenja , sto i jeste glavna razlika od vrskare .
I jos jedna razlika od vrskare je vrcanje , nemora se istresti pcele iz kosnice , spaliti , iskucati , nego se samo i jednostvno oduzme nastavak i ako ima mogucnosti kompresorom izduvati pcele.
Japanke daju lepe i krupne priroddne rojeve .
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Videću sutra tj danas da slikam ove što sam pravio i sklopljenu i rasklopljenu pa da ubacim slike a tek na proleće tj leto ih naseljavam pa neka stoje na pčelinjaku ne traže hleba što bi se reklo.
 

Rale 83

Prijatelj Foruma
Učlanjen(a)
22 Dec 2009
Poruka
3.718
Lokacija
Kobilje (30km od Pozarevca)
Ubaci slike obaavezno . Lepo je imati i kosnice koje nisu za intenzivnu eksplataciju . Ja planiram da ove godine smestim u 2 vrskare i jednu pletaru pa da za 2017 spremim od njih da napravim jedan etno pcelinjak 10 društva , a imam i dve đerzonke koje su nasleđene od mog paradede mislim da ih i moj deda koristio 50ih godina , 2 hrastove su sacuvane , treba tu dobra dezinfekcija - kausticna soda + varikina + opaljivanje , spolja smirglanje , smirglanje i smirglanje pa onda neki visoko kvalitetni lak da ostanu u prvobitnom (kolko to moze) stanju .
PS nikad nisu bile farbane
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Evo islikao sam jednu da vidite kako izgleda :osmeh:
[/IMG]
[/IMG] to je izgled spreda i sastrane,a ovako izgleda iznutra
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]
[/IMG]

- - - - - - - - - -

Sada dimenzije nastavaka spoljne dimenzije su kod mene: visina 15cm širina,dužina 30x30cm debljina daske 4cm,unutrašnje dimenzije su 22x22cm+15cm,na videu koji je novii postavio kod kolege Slobodana Jevtića su spoljne dimenzije su visina 20cm širina,dužina 38x38cm debljina daske 4cm,a unutrašnje dimenzije su 30x30cm+20cm.A u originalu izvorno u Japanu što su standardne mere visina 15cm širina,dužina 29x29cm i debljina daske 4cm,sa unutrašnjim dimenzijama od 21x21cm+15cm,kao što vidite nisam želeo da odstupam mnogo od originala.Kod mene visina je ista kao i kod originalnih nastavaka dok unutrašnje tj spoljne mere kod mene su za 1cm veće.

- - - - - - - - - -

Da zaboravio sam dodati još ovo poklopac(tj poklopna daska) se nalazi na slici br 3. visina okvira na poklopcu je 1,5cm a na sam poklopac(poklopnu dasku) kao što vidite postavlja tj pričvršćuje se žičana mrežica sa okcima od 2x2mm a na slici br. 4. Vidite takodje ja ću nazvati isto poklopna daska koja se malim šarafima od 1cm pričvrsti za nastavak i kao što vidite sastavljena je iz 6 letvica širine 3cm i debljine 5mm razmak izmedju letvica je od 6-10mm,a ona ujedno služi da kažem poput gornje letvice rama i na nju pčele počinju da grade sać.a prostor izmedju poklopca i tih letvica treba da iznosi od 6-10mm da bi se pčele mogle kretati nesmetano.U nastavcima kao što vidite ja sam koristio tiplove od 10mm da bi bili potpora za izgradjenu sać.I još što se tiče podnjače visina minimalna je 5cm pa do maksimalnih 15cm kao i sam nastavak,kod mene je visina podnjače 7cm,a otvor leta je širine 12,5cm.I po pravilu se trebaju i spolja i iznutra preći sa plamenom vatre,bez obzira što su nove,u japanu se one i ne farbaju nego se sa plamenom spale i kaže da ih to čuva od spoljnih faktora,mada sam ja moje kao što vidite prešao i sa plamenom,pa onda sa lanenim firnajzom i sa bezbojnom lazurom na kraju.Eto mislim da sam sada sve rekao
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica


Pogled iznutra nadam se da sam uspeo da postavim sliku kako treba probao sam neki drugi sajt za postavljanje slika

- - - - - - - - - -Moracu da nadjem neki drugi sajt za postavljanje slika preko ovog ne mogu vecu od 2mb da postavim sliku,nisam pisao o ovoj temi duze ali evo da je osvezim,kao sto se vidi na slici japanka ima 4 nastavka i da je 4 izgradjen do polovine,naselio sam je prosle godine 19 juna(jer sam od 28 maja do 17 juna bio u bolnici na operaciji) mislio sam da necu uspeti ni da je naselim,ali se desio neki mali roj kod komsija i to verovatno parojak od nekog drugenca da je u japanki zauzimao prostor od cele 1/4 i manje skinuo sam ga i poceo prihranjivati i do septembra je na jedvite jade uspeo nekako da popuni nastavak od japanke(22x15cm) izgradio je 6 da kazem satova od kojih su 2(poslednji i predposlednji)bili izgradjeni do nekih 10cm a ostala 4 ravna sa dubinom nastavka od 15cm,iskreno mislio sam da od njega nece biti nista jer zbog velicine tog tako ogromnog drustva nema sansu da prezimi,pogotovo kada je bilo onih 20-25dana minus 15 i do minus 25.Ali gledaj cuda ta rojina bez problema prezimljuje zimu,da li zbog debljine daske od 4cm i da dodam bila je jos sa jednim nastavkom ispod koji je bio prazan pa ih sunce nije lako mamilo napolje nego tek kada se temperatura dizala na nekih 10*C dok su ostale izlazile i na 0-5*C uglavnom su izasle iz zime i tek krajem maja pocinju ekspanziju i popunjavaju drugi nastavak zatim polako i treci u junu i kao sto se vidi na slici i ovaj 4 do polovine pa se razmisljam da im dodam jos jedan tj 5 nastavak jer je poceo suncokret da cveta ima unosa spolja a i ja ih prihranjujem sa 0,5L sirupa u razmeri 2 prema 1 (2L vode 1kg secer).A smatram da ima dovoljno jos vremena do 1 Avgusta i da ce izgraditi 5 nastavak a mozda bi i 6 uspele,ako nista zimovace na 6 nastavku praznom,a koliko sam gledao po netu da bi trebalo da imaju 6 do 8 nastavaka.Sa 6 nastavaka to je otprilike priblizno kao 2 nastavka LR kosnice.Normalno nije bila u rojevom nagonu za ovu sezonu zbog velicine drustva a i imali su prostor da se sire i da izgradjuju vosak.Za sada toliko od fotografija dok ne nadjem neki drugi sajt za postavljanje slika ima i neki dodataka na njoj kao sto je zamrezeni zbeg pa da se vidi kako izgleda,cak i sto se tice tretiranja protiv varoe nema ni to problema jer kod nas u srbiji je sve resivo,Pa bi da dodam jos slika da se vidi da za sve postoji resenje.U ovom postu za sada toliko pa se pisemo uskoro za koji dan.
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica


- - - - - - - - - -

Evo jos malo fotki da dodam pronasao sam sajt gde moze i vece fotke od 2mb da se postave

- - - - - - - - - -

Evo jos malo fotki da dodam pronasao sam sajt gde moze i vece fotke od 2mb da se postave
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Evo uspeo sam da nadjem bolji sajt za slike pa da ubacim sada da se vidi na slici se vidi sa cetiri nastavka inace sada je na 5 nastavaka i izgradjen je i on,kao sto sam vec napisao u predhodnom postu da cu verovatno im dodati na kraju meseca 6 nastavak da zimuju na njemu a mozda budem dodao odmah i 7. Pa da na prolece imaju prostora za izgradnju saca ali opet videcu jos jer za 7 nastavak ima vremena,do bagremove pase. Da bi ste videli slike u punoj velicini potrebno je da kliknete na njih.
- - - - - - - - - -

Imageshack se zove sajt ukoliko nekome bude trebalo
 

z_kiza

Član
Učlanjen(a)
15 Jul 2014
Poruka
38
Lokacija
Valjevo
Ja za sledecu sezonu planiram da na satonosu voskom nalepim tracicu satne osnove. I tako popunim jedno mediste DB. Nadam se da ce im to biti lepa osnova da vuku csto sace na dole i pune medom. To ce biti moja polu Japanka. Jel probao to neko? Sta li ce se desiti? Hoce li uraditi kao sto sam zamislio?
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Ja za sledecu sezonu planiram da na satonosu voskom nalepim tracicu satne osnove. I tako popunim jedno mediste DB. Nadam se da ce im to biti lepa osnova da vuku csto sace na dole i pune medom. To ce biti moja polu Japanka. Jel probao to neko? Sta li ce se desiti? Hoce li uraditi kao sto sam zamislio?
Ocigledno si pocetnik z_kiza i to nije nista novo lepljenje trakice na satonosu rama kao osnovu za pocetak izvlacenja saca u ramu,stariji pcelari su tako radili pre 30 i 40 godina jer je proizvodjaca osnova bilo malo a i zbog skupoce kao i zbog ustede satnih osnova pa su tako isacali satnu osnovu na 3cm u proseku i lepili za satonosu rama,tako da DB polunastavak sa tako dodatim ramovima nije nije polu japanka nego i dalje DB polunastavak.
 

boban M

Član
Učlanjen(a)
22 Nov 2015
Poruka
163
Lokacija
Martinci-Sremska Mitrovica
Evo sta imam da dodam u vezi japanke i mog zapazanja iste kako prosle godine tako i ovu godinu pcele su jos uvek aktivno izvlacile sace a samim tim prosirivali i staniste sve do 1 septembra da zaokruzim sto nije slucaj sa kosnicama LR, AZ, Farar,DB i Poloska (naveo sam ove tipove jer sam radio sa tim tipomovima kosnica, u navedenim kosnicama pcele vec od 1 Avgusta odbijaju da izvlace satne osnove bez obzira ima li unosa spolja ili se vrsi prihrana. Nisam naveo kolika je zapremina nastavaka pa da sada navedem,svaki nastavak je unutrasnjih dimenzija 22x22x15cm sto iznosi 7260cm3 ili 7,26L. Gledajuci sirinu od 22cm da navedem da je orginalna Japanka sa unutrasnjim merama od 21x21x15cm ja sam prosirio za 1cm a razlog tome je duzina evropske odnosno kranjske rase pcela( Apis melifera carnica) iznosi oko 12mm u proseku a dok Japanska rasa pcela(Apis cerana japonica) iznosi u proseku oko 10mm debljina saca kranjske rase je oko 24mm-25mm a debljina saca japanske rase oko 22mm-23mm prostor izmedju saca kod nase rase je oko 12mm kod japanske oko 10mm . Iz tog razloga sam dodao taj 1cm i pokazalo se idealno dobio sam 6 satova ravnomerno rasporedjenih bez krivudanja i prepletanja koji idu od satne ploce do poslednjeg nastavka. Sto se tice legla ono se nalazilo na 4 sredisnja sata i na unutrasnjim stranama 1 i 6 sata.Takodje koliko sam mogao da vidim i da su zadebljali sace odmah ispod satne ploce(dascice su sirine 30mm)a zadebljanje je sire od ploca sa svake strane i da prostor izmedju tj sirine ulica je oko 5-6mm,jedini problem je taj sto ne znam kojom dubinom se spusta u kosnicu to zadebljano sace(medni venci).

- - - - - - - - - -Razlika u velicini izmedju nase pcele i japanske
 

z_kiza

Član
Učlanjen(a)
15 Jul 2014
Poruka
38
Lokacija
Valjevo
Pozdrav Bobane,
Jesam pocetnik, ali sam mislio da samo na satonosu zalepim tracicu osnove a ne da pravim ceo ram. Pa bi pcele verovatno krenule nizbrdo?
 
Vrh