knip sadnica jabuke

FruitBoy

Član
Učlanjen(a)
20 Okt 2010
Poruka
1.486
Lokacija
Sombor
pitanje za tebe - sta bi uradio da si na mom mjestu
naime, imam hektar i nesto slobodne zemlje. imam i jedan zasad jabuke nekih 70 ari, zasadjeno davno i naopako. svega 350 sadnica. to da i ne da nekog roda. mislio sam novi zasad od hektara zasaditi na savremen nacin, sa kvalitetnim sadnicama. imam i vodu na toj parceli
ali u zadnje vrijeme pocinje da mi se tumba po glavi i razmisljam o tresnji.
zasad bi bio u crnoj gori, na sjeveru, na visini od 800 m, a trziste nema tresnje. rod stize za vrijeme ljetne sezone na moru.
o jabuci dosta toga i znam, mogu dobro da je prodam, cak i najmanji nikakvu, prodam po 30 centi. kvalitetne po 40, 50 centi.
o tresnji ne znam bas nista, ali bi mi godilo da i u vrijeme zrenja i tresnje i jabuke imam robu za prodaju
hvala

Hvala @ubovicratko :)


Trešnja ili jabuka? S obzirom da si u takvom delu gde trešnja stiže u vreme letnje sezone, prednost bih dao njoj. E sad jedino je pitanje da li joj odgovara taj klimat, da li rani mrazevi mogu da jooj nanesu štetu. Trešnja je pre par godina imala super prodajnu cenu, sad to već nije tako, bar ne ovde u Srbiji. Prednost trešnje je što pre dolazi na rod u kalendarskom smislu. Posle berbe imaš samo list da očuvaš, izguraš pupoljke. S jabukama se moraš cele godine igrati. Al jabuka je oduvek bila simbol voćarstva, ko ume dobru jabuku da proizvede, ostalo je smejurija.
Ja bih napravio kompromis, pola jabuke-pola trešnje. Od trešanja možeš dobiti solidan novac u vreme berbe, koji će ti sigurno koristiti za završetak radova kod jabuke.
Voćarstva je u poslednje vreme postala dosta skupa delatnost. Ali uz pomoć države, eventualno nekih fondova, može da se napravi solidan zasad voća. Ili sam sebi da proizvodiš sadni materijal. Sve zavisi šta želiš!
 

nb-campari

Član
Učlanjen(a)
24 Feb 2009
Poruka
186
Lokacija
novi sad
ne umijem sam napravit sadni materijal, niti pomoc od drzave ocekujem. znam sta cu. zasaditi tresnju pa cu imati i tresnju i jabuku. i za jedno i za drugo imam dobru prodajnu cijenu, samo sto cu prodaju poceti ranije ako imam dva proizvoda, taman da se ne zatrpavam u oktobru sa jabukom, pa da moram spustat cijenu. molim te reci mi kad pocinju cvetati rane a kad pozne sorte tresnje. kod mene na 800m, jabuka pocinje cvetat u drugoj polovini aprila ili kraj aprila pocetak maja, ako godina kasni
 

FruitBoy

Član
Učlanjen(a)
20 Okt 2010
Poruka
1.486
Lokacija
Sombor
Samo napred. Pazi kakav ćeš sortiment jabuke izabrati. Prednost daj ranijim sortama, tipa Gale!
 

joleeee

Novajlija
Učlanjen(a)
30 Dec 2015
Poruka
2
Lokacija
zubin potok
pozdrav.Nov sam u vocarstvu pa me zanim gde mogu da nabavim knip sadnice fudji u srbiji .Hvala unapred:osmeh:
 
Vrh