Klasifikacija plodova jagoda

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.044
Lokacija
Apatin
Plodovi jagode se najčešće mogu naći pomešani, međutim u poslednje vreme se radi i na sortiranju plodova. Ovde naravno postoji više klasifikacija, a da bi se upoznali malo sanjima otvaram temu.

Ono što ne može da se klasifikuje i ne prolazi standard jeste
  • oštećene jagode
  • plodovi jagode sa pukotinama od kiše
  • ožegotine od sunca na plodovima
  • prljave od zemlje
  • prezreli plodovi
  • bez peteljke
  • plodovi koji su bolesni ili sa parazitima
  • sa suvom peteljkom
  • nedozreli plodovi

Klase postoje ekstra klasa, prva klasa i druga klasa. Selekcija se vrši na osnovu veličine. oblika i boje.

PDF dokument --- KlasifiKacija jagodeOblici plodova jagodaDa li kupci na našim prostorima imaju već zahteva da proizvođač odradi klasifikaciju jagoda pre isporuke ?
 

Arnold123

Član
Učlanjen(a)
11 Maj 2015
Poruka
173
Lokacija
Temerin
To je sad relativno oko klasifikaciju. Kod nas je narod takav da nije bitno sta je samo da bude krupna. Bar sam ja tako svatio zadnji 5 godina. Jagoda koja ide za izvoz ili ako hoces da dobijes dobru cenu mora da bude krupna i zdrava. Naravno malo gledaju i sortiment(na primer malo izbegavaju Albu ali ne svugde) ali sam cuo da je bilo da nisu hteli Albu uzimati. Ali kazem to je relativno zavisi od kupaca. Evo jedna slika kod mene kako izgleda jagoda na koje su rekli da je ,,extra"
[/URL][/IMG]
 

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.044
Lokacija
Apatin
Da ova slika je super jer se jasno vidi da kod nas bez problema prolaze jagode nepravilnog oblika. Meni se čini da nije samo veličina bitna, već da gledaju i koji je intenzitet crvene boje i čvrstina plodova bar na pijacama.
 

Miki Kladovo

Član
Učlanjen(a)
25 Okt 2015
Poruka
181
Lokacija
Kladovo
Ja se nikada nisam nesto posebno cimao oko klasifikacije plodova ali ja inace nisam imao neke ogromne kolicine,inace jagode sam najcessce prodavao u pakovanjima od kilogram i pola kilograma,,ako je neko trazijo vise onda u gajbice ali naravno nisam stavljao prljave ni ostecene plodove ali sam vec pri berbi mesao da bude i krupnijih i sitnijih,,stim da sam skroz sitne izbacivao,,i nisam imao problema,,ali i to sve zavisi od trzista,,nekada su neki trazili samo krupne da kupe,a opet neki sitnije jel kao one krupne su prskane,,ali kazem to i nije bila neka kolicina niti neka prodaja na veliko vec tu u lokalu...
 
Vrh