Gajenje zivine na otvorenom
Naime, ove teme postoji posvuda po malo, ali mislim da u jednoj nema nikako. Vec danima trazim, gledam po internetu a svakako iskustva bi najbolje bilo da se ovde prenesu.
Ove godine imam u planu ogradjivanje jedno 15ari dvorista, pa sam mislio da prostor prilagodim zivini, sa maksimalnim koriscenjem prirodne hrane, e sad, neka od pitanja koja mi se postavljaju su sledeca.
Kupio bih rasnu zivinu tipa, amrok, leghorn, italijanku.. itd, na tom prostoru planiram 150-200 komada jedinki, e sad, da li u toj guzvi moze da se sacuva jedinstvo rase, tj koliko ce ova gomila uticati na ukrstanje sorti ako uzmemo u obzir da cemo preporuceni broj kokica i petlova u jatu ostaviti?
Kolika visina zice bi trebalo da bude da sprecimo preletanje kokosaka? Moze li se sa elektricnim pastirom resiti taj problem, sa mrezom koja vec postoji ili cak sa pocinkovanom zicom koja bi bila na bagremovim stubovima na razmaku od 10-15 cm?
Planirao sam da svaki dan ubacim kolica, ili dvoje stajnjaka koji imam, koji je pun glista, nisu kalifornijske, ali svakako mislim da se proteinski mogu iskoristiti.
Dokle se kod nas stiglo sa brasnastim crvima, moze li se i to proizvodi u nekim razumnijim kolicinama?
To je odprilike za pocetak, ako moderator smatra da tema postoji, neka je prebaci u odgovarajucu i obrise ovu.
I da, koliko bi trebalo prostora da im se namesti (kvm) za nocenje i koji je optimum gnezda za taj broj?