Kikiriki

S3RiOUS

Član
Učlanjen(a)
3 Feb 2008
Poruka
270
Lokacija
Novi Karlovci
Da li ima neko iskustva u uzgoju kikirikija. Ja ga sejem svake godine u basti tj. juce sam ga posejao pa me zanima da se posavetujem sa nekim u vezi zastite od korova, stetocina i td.
 

BobanNB

Član
Učlanjen(a)
21 Dec 2007
Poruka
1.353
Lokacija
Novi Becej
Jok ja nemam pojma. Kod mene je jedna gospodja 2 godine sejala kikiriki na nekoj povrsini od 2 ha, prve godine je bila zadovoljna, ali zato od druge godine vise ne seje. A cini mi se da se tretira slicno kao i krompir.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Vezbajte ljudi, klima se menja. Trenutno smo na severnoj granici dokle moze da se gaji a bicemo centar sveta za kikiriki. Treba razmisljati i o pistacima jer imaju vecu cenu. :osmeh:
 

Koji Pera

Član
Učlanjen(a)
11 Nov 2013
Poruka
316
Lokacija
Beograd
Koja je cena na tržištu sirovog kikirikija?
Interesuje me zbog neke robne razmene,pa čisto da znam koja je (okvirno) nabavna cena kikrikja u prodavnicama zdrave hrane i sl.
 

Dule Panda

Član
Učlanjen(a)
6 Jul 2014
Poruka
63
Lokacija
Kikinda
ne prodaju ga kao semenski kikiriki nego kao oljusten neprzeni. sto se tice cene,. malo jeftiniji od przenog .
a moze i u ljusci da se kupi i da se tako poseje, samo sto mu vise vremena treba da nikne.

- - - - - - - - - -

doduse , meni je nikla odprilike svaka druga kucica. mozda je seme dugo stajalo, ili seme ipak mora da je neko posebno, ne znam. ali to sto je niklo lepo napreduje
 

Koji Pera

Član
Učlanjen(a)
11 Nov 2013
Poruka
316
Lokacija
Beograd
Pa ne znam koliko je to ispravno.Ja sam prošle godine zvao nekog čoveka koji prodaje semenski kikiriki i cena je bila nešto oko 70evra za 1ar da posejes,sto je premnogo.
A ta kombinacija, da kupiš kikiriki za ishranu u prodavnici,pa da ga poseješ,..to ne znam da li moze.Moze,ali sta ces dobiti na kraju?
Ti ko moja mama..ona tako ubaci semenke od lubenice sto jedemo preko leta,pa na prolece sledece godine poseje i one stvarno niknu..imaju i lozu i cvet,a plod...:D
 

floyd

Član
Učlanjen(a)
27 Okt 2013
Poruka
563
Lokacija
Banatsko Karađorđevo
Dule svaka čast na kikirikiju, odlično izgleda. Možeš li nam reći nešto više o agrotehnici i zaštiti koju si primenjivao? Kad si ga sejao, koje je optimalno vreme za setvu?
 

Dule Panda

Član
Učlanjen(a)
6 Jul 2014
Poruka
63
Lokacija
Kikinda
Posejao sam ga krajem marta(sto je moguci razlog slabe klijavosti, mislim da sam trebao polovinom aprila, jer zemljiste treba da ima temperaturu min. 12 c) na kucice. Dubina oko 10 cm, dva/tri zrna u kucicu. Razmak izmedju kucica oko 50cm i redova 70cm. Najbitnije je zagrtanje. Kako cveta tako se zagrce. Iz cvetova se formira mahuna (ginofor). Аko se ne zagrne, cvet se osusi i nema nista od njega. Uglavnom ga napadaju iste stetocine kao i krompir, zlatica i larva gundelja. kad sam prskao krompir protiv zlatice, prskao sam i kikiriki. odprilike jednom u dve nedelje sam ga prehranjivao preko lista sa organskim djubrivom koje sam napravio od koprive. I to je to, zagrtanje, okopavanje, zastita od zlatica i prehrana. Izvadi sam ga krajem septembra. S tim sto mislim da ne treba cekati da loza krene da se susi (kao sto sam cuo), jer sam nalazio kod takvih biljaka mahune koje su pocele da klijaju.
sve ovo sto sam napisao je samo na osnovu mog iskustva i zapazanja, verujem da na nekim stranim sajtovima ima genijalnih saveta za kikiriki.
 

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.177
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
Кикирики као и кромпир не воли "брата",односно не воли близину друге биљке кикирикија.Размак од 50так сантиметара је отприлике права мера, мада сам виђао и ређу сетву.Тло мора да буде што растреситије-сипкије.Сеје се као и све културе када је тло топло,на 10 см дубине,10-12 степени.
Пошто код ове културе користимо "плод" који је у земљи,сетву обавити кад је месец у опадању.Ако нисмо сигурни у квалитет семена(а и ако јесмо) семе обавезно третирати методом за потстицање раста семене клице ради повећања енергије клијавости и самог процента клијавости.
 

Skleka

Član
Učlanjen(a)
23 Sep 2010
Poruka
152
Lokacija
Sremska Kamenica
Jos nesto, kikiriki je leguminoza sto znaci da slobodno treba koristiti mikrobioloske preparate. Posto je kod nes nemoguce naci za kikiriki, moze i onaj za soju. Nece biti toliko efikasan, ali ce bar delimicno da odradi posao.
 

Dule Panda

Član
Učlanjen(a)
6 Jul 2014
Poruka
63
Lokacija
Kikinda
- - - - - - - - - -

Gde si kupio seme?
Ako ne ovde, moze na PM?
Koliko si posejao,a koliko si našao?

seme sam kupio u obicnoj prodavnici zdrave hrane, nisam cuo da ima ovako u poljoprivrednim radnjama da se kupi. slabo je to meni niklo, odprilike svaka treca kucica, ali imam taman za sledecu godinu seme, a bilo je malo i za jelo.
 
Vrh