Kancer(rak) kod koza i ovaca

mudric milan

Član
Učlanjen(a)
29 Avg 2009
Poruka
243
Lokacija
Obrenovac
Pošto sam čitao da koza ne može oboliti od kancera interesuje me iskustvo vas kolega a posebno onih sa dužim iskustvom o toj bolesti kod koza.
 

Tar

Član
Učlanjen(a)
26 Apr 2008
Poruka
1.167
Lokacija
Beograd
Vidim da se niko ne javlja. To ne znači da niko nema iskustva već može da znači da neki i neznaju da imaju iskustvo. U literaturi piše da koze "relativno često" oboljevaju od kancera kože pre svega na mestima koja nisu obrasla dlakom ili su slabo obrasla - usne, oko očiju...predeo oko čmara jer drže dignut rep...itd. Ovo je pre svega karakteristično za bele i svetle koze i više se javlja u toplim i suvim predelima. To se dovodi u vezu sa UV zračenjem i slično kao kod ljudi osetljiviji su oni sa manje pigmenta, dakle beli. Danas zna(?) da pojava kancera može da bude indukovana stresom, hranom, padom imuniteta ali i nekim virusima a prijemčivost bolesti zavisi od opšteg stanja i genetike. Pročitao sam da u nekim slučajevima ovaj kožni kancer može da prodre i u dublja tkiva... Znači struka kaže da koze oboljevaju od kancera ali ne često.
 

vla

Član
Učlanjen(a)
4 Maj 2008
Poruka
620
Lokacija
Majdanpek
Koze ne obolevaju od raka /kancera/ kao ostale zivotinje, bar ne kao osnovno oboljenje /primarni proces/.To se pripisuje genetici i imunitetu, pa se zato preporucuje koriscenje kozijeg mleka kod obolelih ljudi.
Kozne promene, ako se ne lece prelaze u rak koze, i najcesce izazvane suncem i UV zracenjem /kao sto rece Tar/
 

mudric milan

Član
Učlanjen(a)
29 Avg 2009
Poruka
243
Lokacija
Obrenovac
Otvorio sam ovaj post iz razloga da razmenim mišljenja sa kolegama kozarima ali ostao sam zapanjen ali kad malo dublje uđem u temu kozarstva u Srbiji ono šta sam saznao za moje bavljenje kozama a što je rekao Nemanja da i nisam merodavan jer bar po njemu i to šta radim i nije validno da bi se nešto što sam izjavilo moglo prihvatiti.Sad da vam kažem o kanceru kod koza.Koza nije ništa otpornija od kancera od drugih životinja pa i ljudi,samo kad koza ugine sa 10 godina na to niko ne obraća pažnju već je baci ili u kontejner ili pored puta u jarak.Ja sam imao problem kod jedne koze koja je bila gravidna a počela je da mršavi i imala je izraslinu ispod vrata,dolazili su veterinari punktirali i govorili da to nije ništa.Koza pred jarenje je iznemogla i više se nije mogla dignuti na nage morao sam je ukloniti.Secirao sam je i šta je bilo jarad živa prvi put od 10 jarenja koza je imala alpino jariće tj smeđe i ako je 6 puta parena sa alpino jarcem.Znači jedino kad se je rzbolila jarčeva krv je nadječala.Koza je imala kancer na svim unutarnjim organima.Kad sam to sa isečcima odneo kod za to merodavnim organima oni nisu rekli da je to retkost već su rekli samo jedno "koza nije imune od kancera".Zato kad neko kaže da je kozje mleko zdravo u pravu je ali samo ako je i koza zdrava.Šta da kažemo o mleku ako iz vimena izlaze čepići ili krv z nači koza je bolesna ima problem a mleko nije za ljudsku ishranu pa i da koza neznam šta brsti.
 

sibili

Član
Učlanjen(a)
13 Feb 2010
Poruka
334
Lokacija
Macva- Badovinci
Pozdrav kolege. potpuno ste u pravu svi a, najvise kolega mudric. Kozje mleko je zdravo i ili lekovito ali samo od zdravih koza kao uostalom i od drugih zivotinja. Ako iz vimena izlaze cepici ili je krvavo mleko to je znak mastitisa. Organizam se sam bori da to spreci ali joj u svakom slucaju treba pomoci antibioticima i takvo mleko nije za ishranu. Sad nemora da znaci da su sve izrasline nastale usled kancera to se desava i kod udara rogom ali se vremenom provali i ocisti, i tu je potrebna pomoc oko ciscenja naj cesce hidroksidom /ako se dobro secam mada ima i mast za spoljnu upotrebu koja to sve ubrza /
 
Vrh