Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
krcinac je napisao(la):inace orah je skup kao sadnica zato sto traje puno dok dodje u prodaju a ne zato sto se tesko kalemi.
ma krcinac je biser... mnogo se druzi sa ...inace takvu sadnicu zovu skolovana(imitacija kalema)ironman je napisao(la):krcinac je napisao(la):sledeceg proleca skratiti na jedno do dva okca od zemlje kad krene vegetacia krene novo stablo iz iz pupoljka koji je ostavljen do jeseni izraste dovoljno da moze da ide u prodaju kao kalemljeni orah. e
E da sam ja ovo napisao Tale bi me odmah optuzio da lazem i da nemam pojma
Pozdravljam uspeh ja sam kalemio isto neke kruske pa videcemo dok pocne vegetacija da li ce se primiti ili ce se posusiti >neka bude procenat primanja mali ja sam zadovoljan posto sam pocetnik kao i timisoo83 je napisao(la):Meni se primilo 3 kalema sto sam kalemio krusku od 15 kalema , al sam iskusan
A ja lepo rekao ako se primi i 1 meni dosta
Imam jedno pitanje u vezi kalemljenja pod koru jel se skida samo pupoljak sa drveta (plemke) da izgleda samo kora bez drveta ili se isece pupoljak sa drvetom ispod pupoljka kao plocica ?
Nakon kojeg vremena treba skinuti traku sa kalema kad se kalemi na procep ili prosto spajanje ?
J.beno je to raditi, stvarno, al kad se savlada tehnika, mogu veliki učinci da se naprave.
E nemam! To sam slučajno nabasao kad sam sa kolegom svratio do instituta gde su ga kalemili. Pa aj da probam. Kažem, nije problem skontati šta se radi, samo treba rutina da se stekne, posebno ako uleti neka deblja podloga. Ipak treba napraviti ravan kosi rez. Zato pitam @talle-ta kakav nož ima, pošto ovaj sa kojim sam ja probao, pogled odseca kako je oštar.
Ja sam ove godine prvi put probao kalemljenje. Cekao i cekao kolegu da mi pokaze i na kraju sam. U pitanju je kalemljenje na budno okce (pupoljak) sredinom juna odradjeno. Kalemio sam tresnju (na divlju tresnju) i sve se primile (6 kom). Sa visnjom sam zakasnio, mada se pupoljak dobro drzao ali se na kraju osusilo i nije se primila ni jedna. Jabuke sam dve nakalemio na sejanac, a sorta je neka bezimena, ali meni jako ukusna i primile se obe. Probao sam orah i taman kad sam mislio da je uspelo (jer je lisna drska dugo bila zelena) video sam da je pupoljak suv i propao. Probacu orah opet Avgusta meseca, ali definitivno se mnogo razlikuje od drugih vocki. A da, i kajsiju sam nakalemio na belosljivu 2 pelcera, jedan je u zivotu, drugi se osusio (mada dosta kasno je kalemljeno, pocetak jula). Jedna ruza je nakalemljena, cisto da vidim kako to ide, pupoljak je u zivotu.
Kako sam koju vocku nakalemio, bilo je to jedno iskustvo vise i naravno usavrsavanje tehnike. Lepo sve izgleda na papiru, u knjigama, na snimcima, ali licno iskustvo je najdragocenije.