Kako rešavate problem somatskih ćelija

mladenmaso

Član
Učlanjen(a)
21 Feb 2010
Poruka
1.045
Lokacija
Prnjavor
hahaha sta narod doceka u ovim bivsim republikama eks juge,maloprije me prijatelj zva i kaze ja drug kupujem magarce i drzim kad sam se ja odvalio smijati.Kaze on meni smi se ti sad ja cu na godinu i prica mi drzava dava poticaj cca 400 eura poticaja ako drzis magarce posto su u velikom opadanju.Moras najmanje 10 komada drzati da bi usao u sustav za poticaj.Kaze mi nek stoje na 4 stapa evo para a da se nemucim.Kaze da kupuje 20 komada ali ce biti pijesme u toru netreba mu sat. :haha: Jadna majko nasta spadosmo.Nije ovo tema ovog foruma ali nek mod.smakne temu ja se jednostavno nisam mogao suzdrzati a da ovo ne napisem.

sta bi sa magarcima
 

suboticanin

Član
Učlanjen(a)
24 Sep 2012
Poruka
339
Lokacija
Subotica
Do 2000l,na bazi centrifuge,19000 obrtaja u minuti,nov je 9000evra ja sam nasao polovan od coveka sto je iz imleka preso u somboled za 6 hiljada evra.
 

Prolaznik

Član
Učlanjen(a)
2 Mar 2012
Poruka
94
Lokacija
Beograd
Profo, lepo razmisljanje. Neverovatan je podatak - da niko nece da se bavi sustinom, nego kupuje centrifugu. Elem sa time vi imate 60-90.000 somatskih u uzorku, pod uslovom da ne zaboravite da upalite istu.....
 

goranpejcic

Član
Učlanjen(a)
27 Jan 2010
Poruka
432
Lokacija
Babusnica
Da li CMT test pokazuje prisustvo somatskih celija ili bakterija?
Koji su osnovni postupci koji mogu uticati na smanjenje broja somatskih celija.?
 
Učlanjen(a)
4 Maj 2010
Poruka
1.443
Lokacija
Vukov Jadar
CMT pokazuje prisustvo somatskih ćelija, pre svega leukocita koji su tu zbog zapaljenske reakcije različitog intenziteta. Zdravo vime je najvažnije, znači pravilna muža, upotreba sredstava za zašitu nakon muže, pravilna ishrana, pravilno zasušenje. Mada ima i genetskih faktora i promena da istaa grla u kasnijim fazama laktacijhe imaju više somatskih ćelija.
 

gromil

Član
Učlanjen(a)
5 Avg 2014
Poruka
412
Lokacija
Derventa Rep.Srpska
Proljetos mljekara poostrila kriterijume (sreca na kratko),valjda bilo previse mlijeka na lageru,pa zbog som. celija dosta kooperanata otpalo i dodje lik kod mene posto imamo lakitofriznu stanicu da kao donosi mlijeko kod mene, steta da baca.Velim ja njemu "pa covjece iskljucice sad i mene zbog tvog mlijeka" a on odgovara, "nebrini ti prijatelju nista nabavio sam ja filtere za somatske celije"! Ja ostao na trenutak bez teksta reko mozda je ovo nesto novo,poslednji krik tehnike al evo do dana danasnjeg nigdje vise nisam cuo za tako nesto?
 

Prolaznik

Član
Učlanjen(a)
2 Mar 2012
Poruka
94
Lokacija
Beograd
Profo, lepo receno. Dodajmo i to - stara grla, toplotni stres, problemi sa papcima, estrus, visoko steona grla....svaka od navedenih situacija moze podici broj i kod zdravog grla. Za pocetak proverite pritisak....cesto se desi da ljudi na to ne obracaju paznju a muzni aparati uniste vime...
 

Dobrinčan

Moderator
Učlanjen(a)
15 Mar 2009
Poruka
4.206
Lokacija
Dobrinci
Rade mi iz imleka oko 3 analize mleka mesecno. I sada recimo na 2 analize somacke celije budu 200 do 300 hiljada,na poslednoj analizi stize opomena pred iskljucenje 1,5 miliona...stvarno mi nije jasni kako a sve isto radimo.
 

sremac84

Član
Učlanjen(a)
13 Feb 2014
Poruka
4.909
Lokacija
indjija
To najviše iz razgovora sa drugarom koji je sarađivao sa njima, ja nisam imao tu čast, a on je bio jedan od najpedantninih stočara koje znam, pogotovo oko muže i sistema za mužu.. Baš čovek za primer, i ne vredi, kadija te tuži-kadija ti sudi...
 

Dobrinčan

Moderator
Učlanjen(a)
15 Mar 2009
Poruka
4.206
Lokacija
Dobrinci
Ne znam sta bi rekao,ako sam dobro skontao sistem posle 3 ili 4 analize ako su dobre dizu ti cenu, 2 odlicne i 3 katastrofa...
Trenutno 55 litara,jedna junica se sada tek otelila i 2 treba da mi se tele za nekoliko dana.
 

tine

Član
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
724
Lokacija
zali log
Tebi dovoljno, da se jedna krava nečeg uplaši (ili ju neko bije), tera ili slično, pa ti ide somatika u nebo.

Imaš i koristiš test za čelije?
Možeš njime i svaku turu mleka proverit pre što predaš.
 

tine

Član
Učlanjen(a)
14 Avg 2007
Poruka
724
Lokacija
zali log
Problem je male količine, da ti već nevelika smetnja kod jedne životinje sruši parametre, pogotovo somatiku i mikrobiologiju.
 
Vrh