Ova godina zbog izuzetno velikih temperatura nije bas najbolja za primanje loznih kalemova.Metereolozi su priznali 39C i to u hladu,nase sadnice su na suncu a tu niko nije meri

susilo mi se 5-6 kalema,citajuci knjige naidjem na interesantan clanak posvecen lozi na previsokoj temperaturi,pokusacu da prepisem,mozda pomogne.
Temperature iznad 35'Cnegativno deluju na asimilaciju CO2,a time i na proces fotosinteze.Intenzivnije je disanje,potrosnja asimilativa i transpiracija.Jos vise temperature[iznad40'C] izazivaju OZEGOTINE na listovima,lastarima i bobicama.Visoke temperature obicno su pracene niskom vlaznoscu zemljista i vazduha ,pa u drasticnim slucajevima dovode do dehidratacije citave biljke i njenog susenja.
Kod sorti kraceg vegetacionog perioda intenzitet fotosinteze raste do temperature 20-25'C kada dostize maksimum, a nakon 30'C naglo opada.Kod sorti sa dugom vegetacijom intenzitet fotosinteze dostize maksimum na temperaturi 28-30'C ,a naglo opada nakon 35'C.Na temperaturama 35-40'C fotosinteza se jako smanjuje,a na temperaturama 45-50'C potpuno zaustavlja.
Najintenzivnije disanje je na temperaturama od 30-40'C a na temperaturama 45-55'C disanje naglo opada.
Transpiracija se sa povecanjem temperature povecava,a to dovodi do narusavanja vodnog rezima biljke.Kao posledica povecane transpiracije javlja se sagorevanje hlorofila,zatim trajno zucenje i opadanje lisca.
Nje neka uteha sve ovo znati ako je koren prezivio ovu vrucinu najverovatnije ce isterati neki od spavajucih pupoljaka pa ce steta biti manja.Kad mi se rasad osusi od vrucine onda pocnem da se kritikujem a sto sam okopao travu oko kalema mozda bi bilo bolje da sam ostavio travu da drzi ladovinu...neznam ni sam sta je bolje.