Kako osušiti lekovito bilje

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.091
Lokacija
Apatin
Za one kućne varijante sušenja lekovitog bilja, ali i za one malo ambicioznije. U osnovi postoje dve podele prvo je na prirodan način, a druga je mogućnost sušenje lekovitog bilja na veštački način. obično se bilje prostre na drvenu podlogu, obezbedi se promaja i treba biti visoka temperatura. Ako je vreme hladnije trebalo bi da se obezbedi neko zagrevanje.

Sušenje lekovitog bilja kod kuće, obično se obavlja na čaršafima, tako smo i mi kod nas spremali lipu koju smo potom koristili za kuvanje čaja u toku zime.
 

gandrad

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2014
Poruka
1.735
Lokacija
jagodina
Nije svaka zuta travka KANTARION

Evo narode da se ubacim ovde. Radi se o kantarionu, nigde na forumu ga nisam nasao, pa posto treba da ga susim ajde ovde, da postavimo pitanje.
Prvo moramo razluciti sta se od kantariona koristi, ja sam naime uzbrao citavu biljku, cupao iz zemlje zajedno sa korenom.
Ja bih kantarion koristio kao caj, te se namece pitanje sta se od te biljke koristi u tu svrhu: cvet, latice, ima vec i precvetalih sa nekakvim bobicama, listici, ima zelenih a ima i vec suvih listica i grancica ,ili stabljika, a mozda i koren.

Sta se od ove biljke koristi za spravljanje cajeva?

Danas kad sam brao kantarion video sam dosta tzv. ivanskog cveca ( tako moja Majka kaze da se zove) , da li ono ima neku vrednost u smislu lekovitosti i sta se od njega koristi? Ima ga dosta na livadama i izmesano sa kantarionom, isto zute boje i cveta oko Svetog Jovana.
Neznam koliko se ovaj deo foruma uopste prati ( sve vidim neke stare datume), ali se svakako nadam odgovorima.
 

gandrad

Član
Učlanjen(a)
7 Mar 2014
Poruka
1.735
Lokacija
jagodina
Ova tema zapuštena totalno...nisam dobio odgovor ni na prošlogodišnji post...Ali nema veze...
Sad me zanima nešto drugo...Pre neki dan pročitao recept koji pomaže ljudima koji imaju povišen šećer u krvi, On traži trećinu sušenog lista crnog duda, te isto toliko sušenog lišća breze i sušene mahune od pasulja.
To sa pasuljkem u redu, ostaviću ga kad bude berba pasulja, ali ne znam kad je najbolje brati dudovo lišće i brezovo lišće. Ne znam u kom delu godine ih treba brati i sušiti.
Ako neko ima neka saznanja ili je već radio , biću mu zahvalan.
 

Deda Lala

Član
Učlanjen(a)
3 Jan 2010
Poruka
1.191
Lokacija
Када сам у Земљи спавам у Београду
И лист брезе и лист дуда се сабира кад лист престане с растом а не оматори и суши у шареном хладу уз свакодневно превртање.Ноћу се покрива да га роса не овлажи.Чува се у папирним кесама или стакленим теглама.
Од кантариона се користе цвасти(цветови).Остало скоро да нема вредност.Сабира се кад се отвори око половине цветова.Приликом сабирања се сече на двадесетак см од врха везује у мање везице,и качи на канап или жицу на промајном месту.Кад је суво одсеку се цветови и одлажу у папирне или платнене кесе,или тегле.
 
Vrh