Kako orezivati orah

novii

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
24 Jul 2007
Poruka
8.208
Lokacija
Apatin
Kako su orasi postali tražena roba koja ima stabilnu cenu na tržištu, sve više se sade stabla oraha.Tu se pojavljuje gomila pitanja oko gajenja, a jedno od njih je kako orezivati orahova stabla. Ukoliko imate nekih iskustava ili pitanja pišite u ovoj temi.

evo jedan citat sa sajta agroinfotel.net - ORAH Formiranje i rezidba

Uzgojni oblik

Najčešći oblik je piramida ili pravilna palmeta koji odgovaraju većim razmacima sadnje, odnosno bujnim podlogama (isto je i kod oraha koji se uzgajaju za proizvodnju drva). Za orahe koji se uzgajaju za drvo može se formirati višlje deblo (2-3 m ).

Formiranje
Za ovaj uzgojni oblik treba sadnicu u proleće prekratiti na buduću visinu debla 1,5-2,0 m. U prvoj godini nakon skraćivanja sadnice krenuće vršni pupoljci iz kojih će se razviti izdanci sa listovima koje će postati primarne grane u budućoj krošnji. Kod nižih sadnica, u prvim godinama uzgoja treba formirati deblo tako da se forsira razvoj vršnog izdanka. Ako na korenovom vratu ili na deblu krenu „nepoželjni" izdanci, takvi se listovi moraju ostaviti zbog skupljanja hranjiva, ili se saviju kontra prema zemlji da se smanji bujnost a hranjivi sokovi usmere u vršne pupove ili se pinciraju na 2-3 lista. Oni će se odstraniti u jesen iste ili proleće sledeće godine.
U drugoj i trećoj godini rezidba će biti usmerena na formiranje debla i krošnje pri čemu treba znati da će u prvoj i drugoj godini uzgoja biti po pravilu mali porast nadzemnog dela voćke zbog prilagodjavanja i početnog rasta korenovskog sistema. Tek kad se voćka dobro ukoreni, počeće intenzivniji rast nadzemnog dela voćke. Stoga je vrlo važno u tom vremenu voćnjak držati čist od korova, štititi ga od napada divljači, bolesti i štetočina.
Sledećih godina nastavlja se izbor primarnih grana povijanjem ili otklanjanjem od provodnice na 60-80 cm. Na primarnim granama sledećih godina ostaviće se sekundarne grane o kojima kod oraha ne treba voditi posebnu brigu. Nepoželjne grane i suvišne mladice koje će se razviti na stablu (konkurencije), treba odmah u vegetaciji odrezati dok su zeljaste ali najkasnije do kraja maja.

Rezidba u rodu

Stara rodna stabla orezuju se na sledeći način:
1.Odrezati sve polomljene, osušene ili oštećene grane tako da rez bude 20-30 cm u zdravom.
2.Odstraniti guste, primarne grane iz sredine krošnje i na razmak 70-90 cm. Odstraniti onu granu koja smeta i oštećuje drugu granu.
3.Odrezati konkurentne grane (vodopije) u letnoj rezidbi osim u slučaju kada će se koristiti kao produljnica
4.Produljnice grana, kao kod većine voćaka, se ne skraćuju nego se ostavljaju jednostruko na spoljnu granu ( kao žice na kišobranu)
5.Sve rane obvezno premazati voćarskim voskom.
 

mlinka

Novajlija
Učlanjen(a)
24 Jan 2017
Poruka
24
Lokacija
ORAŠJE BiH
Da li je preporučljivo rezati odnosno skraćivati primarne i sekundarne grane na terminalnim sortama kao šampion,G139 i franqete ili je pravilno uklanjati ih do kraja u slučaju da smetaju jedna drugoj a kraćenje primarne na vanjski pup bi olakšalo formiranje buduće krošnje.Pratio sam formiranje Moldavskog stručnjaka Nikolaja Kiktenka koji nikako ne prikraćuje već ih uklanja u čitavo.Nasuprot tome kod lateralnih sorti kao čandler se vrši rezidba kao kod ostalog voća kraćenjem i uklanjanjem suvišnih grana.
Molio bih Novii administratora i sve druge sa iskustvom da kažu svoje mišljenje. Unaprijed hvala!
 

dadovocar

Član
Učlanjen(a)
9 Jan 2014
Poruka
244
Lokacija
Gradiška
Ajd ovako, konstatacija i pitanje. Grana koja je prekraćena, razvija bočne priraste. Zar nije u tom slučaju logično grane prekratiti prilikom formiranja krošnje, da se dobije što više vrhova koji će roditi? Skoro sam gledao jedan orah, čiji je vrh stradao od mraza, grana se lijepo "obukla" kratkim prirastima cijelom dužinom. Vidjeću na proljeće dalji razvoj događaja...
 

N1ka

Novajlija
Učlanjen(a)
20 Sep 2018
Poruka
10
Lokacija
Zaječar
I ja. Imam orahe koji su 20tak god stari i slabo rađaju, pa se razmišljam - rad bi bio da im pomognem da mi pomognu…
 

barraberson

Član
Učlanjen(a)
21 Apr 2016
Poruka
87
Lokacija
Beograd
@N1ka: Pitanje prvo je na kojoj su razdaljini sadjeni i da li su krošnje počele da se dodiruju..? Koje agrotehničke mere primenjujete i kako skidate plod? Ima li pojave neke od bolesti oraha? Na kojoj nadmorskoj visini se nalaze i koje sorte su u pitanju? Da li ste analizirali zemljište i kada poslednji put? Kakva vam je medjuredna obrada?

Sve ovo i još više toga utiče na rodnost, samo orezivanje je bukvalno jedan korak a vi ste preopširni sa pitanjem za ovu temu. Ako želite odgovor na pitanje kako do više rodnosti, pročitajte celu temu o orahu. Što se tiče orezivanja, poenta je proređivanje krošnje radi bolje insulacije (dobijanja više svetlosti) i skidanje vodopija. Zvuči otrcano ali već postoji slika u osnovnoj temi gde je odlično opisano kako se orezuju starija stabla.

Iskreno da su moji, orezao bi ih jer i tako ne zadovoljavaju rodom...
 
Vrh