Kako ocistiti pasnjak od otrovnih trava?

SreckoP

Član
Učlanjen(a)
25 Mar 2024
Poruka
60
Из литературе сам сазнао да у нашим крајевима расте кукута, која може бити опасна за овце. Потражио сам слику биљке на интернету, и сконтао да тога у моме селу има за извоз. Свуда, наравно и по пашњацима.

Овце које је мој деда држао нису имале проблема са тровањем отровним травама. Биле су расе праменка. Али сам запазио још као дете да млечику, неке бодљикаве траве, бршљан и папрат нису хтеле да пасу. Како су по вотњацима биле пуштене свиње, ни оне нису јеле млечику. Исто је и за краве важило, и краве смо напасали и вазда су бирале шта ће да једу.

Ускоро би требало да у пашу пустим младе овце, које су однеговане у штали. Чији су преци већ ко зна колико генерација расле у штали. Нисам жив како ће то испасти али надам се научиће да пасу :) међутим, не очекујем да ће знати да разликују отровне од јестивих трава.

Ако неко има искуство или предлог како да пашњаке очистим од трава које су потенцијално опасне за овце, молим помоћ. Када кажем да их уклоним мислим искључиво на механичко уклањање /типа рукавице добре, будак, чупање из корена и спаљивање/, не на коришћење хербицида, јер то не користимо ни за врзине. А не дај Боже на пашњаку.

Будак имам, рукавице имам, вољу имам, али не знам како да препознам отровну траву.

Можда наравно постоји и неки мање примитиван начин од овог који сам ја замислио.

По интернету сам тражио информације о биљкама које су отровне за овце и нисам презадовољан резултатима. Овде на пример :
пише како је багрем отрован, а знам да су овце луде за багрењем. Или да су купус и броколи отровни, а опет сећам се да смо сваки фелеричан купус из баште давали овцама и да су се отимале око њега, и наравно ништа им није фалило.

Данас сам шетао по пашњацима и завиривао, трава лепо расте фино је све накисло, али трава је врло млада и нисам успео да препознам ниједну на пример кукуту. Када порасте препознаћу је, него ја планирао да овце пуштам у пашу што пре.

Хвала унапред на помоћи!

Svaka životinja koja jede travu zna vrlo dobro koja trava je, za nju, jestiva.
Negledaj internet majstore već pusti ovce da pasu a ti stolicu i u hladovinu.

@Sapatnik
Хвала на савету — и прочитао сам у литератури да је добро пустити прво козе на пашу; међутим пар коза мени не би решило проблем јер су пашњаци велике површине, а друго не знам како бих могао да козе сачувам; овце је лако оградити, а козе... Плус, свуда имам воћа наоколо, па знам да бих морао скидати козе са дрвета, што ме не би одушевило ) Савет је добар, али решење је у мом случају непримењиво.

@frkani
Хвала! Врло радо, и тако бих наравно урадио мирне душе када не бих имао више од милион и по разлога (колико кошта стадо оваца које намеравам да убацим на пашу) да се бринем за овце, да им шта не зафали. Тако да ће седење у хладовини у мом случају бити мало и фрка, да ли је све по плану и да ли су све овце на броју.

Верујем да свака животиња која пасе зна која трава ваља а која не, али пошто ове овце које набављам нису виделе пашњак, плашим се да су се током узгоја у шталама који траје вероватно ко зна колико генерација заглупеле. И додатни је проблем што знам да ће на паши да нађу и метиљ и ко зна шта још, али надам се да пронађем решење и да их и од тога заштитим, и да све буде по плану, с помоћу Божијом. А опет питам за отровне траве, јер ако с тим буде белаја ту ми ветеринар и нека таблета или вакцина не могу помоћи.

Svinje obozavaju mleciku i jos se nisu otrovale
Нисам знао. Ми смо држали свиње расе Моравка, а пре њих док сам био дете расе Шишка свиња (она са кићанкама, шаренкаста кад је млада). Међутим млечику су свиње заобилазиле. Држали смо их у ограђеном вотњаку, и све су јеле осим млечике и неке боце, тако је ми зовемо, неке одвратне бодљикаве траве.

Previše se brineš.
Ko pticu uči da pravi gnijezdo?
Kad ubaciš bilo koju sjemenku u zemlju ko je taj koji joj kaže koliko joj čega i kad treba da izraste i donese plod?
Sa svom svojom pameti čovjek može kraj nje samo da sjedi i da se čudi.
Moj komšija je vozio svinje na pijac i jedna iskoči iz prikolice , dotrča do vode, skoči i prepliva.To je rijeka 100m široka. Ni njegove svinje, generacijama, nikad nisu bile blizu rijeke a ipak znaju da plivaju.
Sve je to u genima i nebriše se.
Čovjek je nešto drugo.
To što si namjeravao da istrijebiš otrovne trave je uzaludan posao. Mučićeš se i na kraju odustati.
Zamisli da pokosiš livadu i ideš prebirati travke koja je jestiva a koja nije.
Moram priznati da me ova izjava o namjeri uništavanja otrovnih trava navodi na pomisao da se ti sa nama zezaš ali danas ništa neradim već pijuckam čaj i ubijam vrijeme kucajući slova.

Хвала вам најлепше на овом здраворазумском коментару. Није ми ни на крај памети да се зезам са форумашима, питао сам озбиљно. Ризикујући да испаднем глуп у друштву :) али шта да се ради.
Скроз сте у праву! Ко бринући се може додати један лакат своме животу? Са помоћу Божијом биће добро, овце ће научити да пасу, бирајући травке које су им лепе и добре. А ја ћу једног дана столицу и у хладовину )

Svaka životinja koja jede travu zna vrlo dobro koja trava je, za nju, jestiva.
Negledaj internet majstore već pusti ovce da pasu a ti stolicu i u hladovinu.
Nije tako. Moji nabavili guske i kad su ih pustili slobodno u dvoriste , isti dan pocrkale ,povracale i poizvrtale se , pasle lisce od drveta pajasen(invazivno drvo i zbunje) bio u dvoristu.

Neznam šta su te guske jele ali znam da kod nas još uvijek ima nomadskog ovčarstva. Krenu negdje iz srednje bosne i naprave stotine kilometara dok se u proljeće nevrate kući. Nikad niko nije išao ispred njih i uklanjao otrovne trave.

Nazad
Vrh