Kako i sa čime odseći rep kod jagnjadi (Kupiranje)?

to je lepota kod takvog kupiranja nazalost
muve ne napadaju svinjsku mast i jos to su moja iskustva sa ranama a to sigurno nije stetno
 
Slušajte mene!
Kad kupirate rep sa orginalnom gumicom ne brinite dali je na pršljenu ili pokraj, zato što ako stavite gumicu na pršljen (napipate ili slučajno) rep će otpasti za oko 12 dana a ako je gumica između pršljena onda će rep otpasti za 15-18 dana eto to je jedina razlika!
A što se tiče dužine repa treba ga ostaviti barem 4cm a kad odraste u ovcu to je oko 10cm što je po mom mišljenju daleko pametnije i ljepše estetski i higijenski upravo zbog gore navedenog razloga(muhe,infekcija).
To je moje mišljenje i iskustvo do prije 3 godine dok su u mojoj farmi bile pramenke,slovenke.... a sad kad imam Romanove to je priroda odradila!
Pozdrav!
 
Kad jagnje dobije simptome tetanusa (ukocenost)moze li mu se nekako pomoci  da prezivi ili mu nema spasa?
 
Strile one sad treba da se jagnje. Kad je najbolje vreme, dali da čekam dok ne odlučim jagnjad?
 
Pred jagnjenje nije preporučljivo dirati ovce, šišati repove , hvatati, okretati, ali kada se ojanje i očiste, da su im repovi suhi, možeš ih dobro ošišati i postaviti gumice.
 
Čitam i vidim jako interesantnu temu pa bi samo da dodam predpostavimo da je stelja čista i da je sad najbolje to kupiranje odraditi u hladnom periodu zbog opasnosti od infekcije!
 
Moze te li malo pojasniti to SIMPTOMI TETANUSA?
Ja sam stavio gumice,pre dva tri dana,prvi put doduse nije cak ni bilo nekih promena da se deru skacu ili nesto drugo..

---------- Poruka napisana u 16:58 ---------- Prethodna poruka je at 16:55 ----------

dobro.hvala kolege,originalne gumice sam stavljao i to bas klestima za gumice.klesta sam platio 1200 din.,a paket gumica 100 kom.300 din. :ppozdrav:
Bemti Savo,kod mene 100 gumica 1000 din!!!!!!!!!!!!!!!
Gde si uzeo klesta?
 
Jedna gumica se moze koristiti 2-3 puta tako da nema potrebe stalno stavljati nove.Kada se skine dobro se izdezinfikuje i moze se staviti na drugo jagnje.A kupovina klesta je po meni bacanje para jednostavno uzmes dvoje spicangli sa federima (klesta za zegerove prstenove) i provuces tako gumicu da je otvor u obliku kvadrata,onda samo ubacis rep unutra u pustis klesta.
 
Kolega Sika, zar ti se ne čini da je premala ušteda da se stavlja jedna gumica dvaput.Siguran sam da nakon 20-30 dana ona više nije tako čvrsta kao nova, pa dezinficiranje.Mislim da sam 100 kom platio 50-tak kuna, tj oko 6,5 EUR-a.
 
Ma nije to nikakva usteda,naprotiv nikada ne treba zaliti novac na takvim stvarima.Ali bilo je vreme pre 4-5 godina kada su se gumice veoma tesko pronalazile pa sam koristio jedne vise puta i nikada nisam imao problema.A i nikakva velika dezinfekcija nije potrabna umocis u alkohol 1-2 min isperes vodom i to je to.
 
Kod mene jagnjadma kad krate rep koriste plasticnu cevku 1/2", prvo na nju navuku gumicu,cevku navuce na rep i onda sa cevke svuce gumicu...
 
Nazad
Vrh