Kako i sa čime odseći rep kod jagnjadi (Kupiranje)?

Za pocetak dobrodosao :ppozdrav:
Sto se tice repova,otsecanje do kicme je po meni nehumano,ma sta francuzi o tome pricali,sad mi stizu 3 tako kupirana texela i iskreno se brinem kako ce se izboriti i sa hladnocom zimi (ovce su napolju danju kakvo god da je vreme)i sa muvama leti
 
Ja nikad nesijecem repove pod broj jedan nagrdjujem ovcu(moje razmisljanje)iako ima sijeca repova velike prednosti kod,jagnjenja,prilikom mrkanja itd.Najbolje bi bilo15cm duzine ga ostaviti ali opet nasto bi to licilo.
 
Ajde volio bih čuti zašto je ovca nagrđena ako je kupiran rep?

100 puta je higijenskije kad je rep kupiran.Evo recimo samo kod janjenja kolika se krv nakupi u tom repu,pa s njom onda mokraća i balega,raj za mikroorganizme i za muhe ako je jako neuredan rep.

A 15 cm ostavljenog repa je ipak previše,onda kupiranje nema smisla,jer se ide na to da pokrije stidnicu i omogući obranu od insekata,a opet da je dužina tolika da ne može po repu curiti mokraća ni balega.
 
mi koji drzimo pramenke raznih vrsta,kupiranje jeste naruzivanje grla iako je cena skupa za tu lepotu,sve sto si naveo je tacno @ Abrkili potpuno
:ppozdrav:
 
Odijelo nesacinjava covijeka ali mu stvara ugled. :D tako i ovca sa repom i bez. :ppozdrav:
 
Ja kad bi imao rep dao bih si ga odsjeći,ne bih volio da mi se drek lijepi svaki put po njemu.Vjerujem da su i ovce zahvalne kad im ga kupiramo... :D :cool:
 
Kupio sam ljetos pet mladih ženki Wirtenberga, od kojih jedna nije imala kupiran rep.Šilježici sa 10 mjeseci starosti sam postavio gumicu na 10 cm od korijena repa i za 20-tak dana rep je otpao uz malu suhu krasticu.Izgleda potpuno bezopasno kao što je abrkili i napisao.
Ove sam godine pripuštao po 10 ovaca svakih 20-tak dana.Sad mi je lako vidjeti kada će se koja janjit prema stanju vimena, ako je rep odsječen, ali nije kod svih i ozbiljno razmišljam da svim starim ovcama postavim gumice ove zime.
 
Nije preporucljivo to raditi kod odraslih grla...iskustva mojih drugara su sasvim suprotna-katostrofalna.Bolje odraslom grlu da odsecete rep,nego gumicu da stavite.humanije je.
 
alfa 9 je napisao(la):
ma jagnje imao nedelju dana,i posle 2 ned. uginuo od tetanusa
dulegagic je napisao(la):
Jako je mala verovatnoca da jagnje dobije tetanus od gumice,cesce dobije tetanus od pupka,desava se da ne zaraste dobro.
Ovo bi trebalo da objasni Miljko. Dok on to bolje i tačnije ne uradi ja ću da dam osnovno objašnjenje koje bi svaki uzgajivač trebalo da zna.
Tetanus je anaerobna bakterija čije spore žive u zemljištu i djubretu. To znači da izazivač bolesti ne može da preživi izlaganje kiseoniku, a to dalje znači da otvorene rane praktično jako teško mogu da se inficiraju. Da bi došlo do infekcije najčešće je potrebno da se životinja ili čovek povrede na neki predmet u zemljištu ili đubretu i da tako "injektiraju" izazivača. To su uglavnom dublje ubodne rane.
Kupiranje repova gumicom nema nikakve veze sa tetanusom. Higijena štale ima! Ako se životinje bljizgave u đubretu svaka ranica može da dođe u kontakt sa izazivačem.
Svetla štala sa dobrom ventilacijom, potrebana površina po grlu, redovno čišćenje i dezinfekcija, redovno dodavanje čiste i suve prostirke svodi mogućnost pojave tetanusa ( u štali) na minimum.
U USA gde se gumice masovno koriste za kupiranje repova i bezkrvnu kastraciju jako su retki slučajevi tetanusa. Ali zato kako se ide prema primitivnijim sredinama broj slučajeva tetanusa proporcionalno raste. Tako tetanusa najviše ima u Africi a niko niti kastrira niti skida repove a gumice nisu ni videli.

Kako i kada se stavljaju gumice već je objašnjeno.
 
Tetanus ?
Kako je izgledalo janje koje je uginulo od tetanusa?
Koje simptome je pokazivao?
 
Alexa je napisao(la):
@ strile
je l' dovoljna jedna gumica ili treba vise za odraslu ovcu?
Bila je dovoljna jedna.No neke ovce imaju debeo i jak rep , kod njih bi možda trebalo dvije.
Post je spojen: [time]1288971174[/time]
_________________________________________________
dejan26 je napisao(la):
Nije preporucljivo to raditi kod odraslih grla...iskustva mojih drugara su sasvim suprotna-katostrofalna.Bolje odraslom grlu da odsecete rep,nego gumicu da stavite.humanije je.
Mislim da rep nakon kračeg vremena otrni( nešto kao kada sjedenjem na nozi zaustaviš krvotok) te da to ne prouzročuje bol.Promatrao sam ovcu, par puta pažljivo dirao rep i po ničem nisam mogao zaključiti da ima bilo kakve bolove.Siguran sam da bi je više boljelo da ga se siječe.
 
Evo prvi sam put na ovom forumu i ::svaka cast:: puno sam toga sazno al me interesuje ,, kad je najbolje staviti gumicu u kojem vremenu , jel dok se ovca ojanji ili sacekati koji dan FALA :bravo:
 
pozdravljam novog člana i preporuka pročitaj starije postove na ovu temu jer smo je magistrirali pa da se ne ponavljamo
 
pa jesmo je druze vise puta ponavljali i ja iskren da budem ovu temu dugo nisam otvarao ali kad procitam ovakve stvari da se odraslim zivotinjama stavlja gumica i da jos neko kaze da to ne boli to ne mogu nikako da razumem. Kupiranje repa se treba ili raditi na vreme u toku prva 3 do 5 dana zivota ili ostaviti, sve ostalo je nehumano mucenje zivotinja koje i onako eksploatisemo i koje nam toliko toga nesebicno daju a mi im zivot nasim neznanjem ili nerazumevanjem otezavamo. Mozda ovo zvuci za neke ljude cudno ali se pre svake invazivne metode treba dobro informisati i razmisliti sta time radimo. A tetanus i te kako ima veze sa kupiranjem repa odnosno nepravilnim stavljanjem usnih markica, krvavom metodom kastriranja i mnogim drugim povredama. Tar je dobro objasnio da su za razmnozavanje bakterija tetanusa potrebni anaerobni uslovi, tj. odsustvo kiseonika i to je slucaj kada se gumica stavlja na rep starijim zivotinjama gde se ispod gumice koja se usece u tkivo Clostridijum tetani moze razmnozavati. Tacno je da nisu sva podrucja podjednako kontaminirana ovom vrstom bakterija ali je prakticno moze imati svuda.
 
Odg: Kako i sa čime odseći rep kod jagnjadi (Kupiranje)?

mozete li da pojasnite da li kupiranje repa kod jagnjadi stare 3-5 dana moze izazvati tetanus i na sta se konkretno misli pod nepravilno stavljanje usnih markica?
 
Zdravo,svima pomagajte ko ume da mi objasni ovaj problem.Naime jednom jagnjetu vec drugi put nadjem krvavi rep.Dalije moguce da ovca majka ugrize rep jagnjetu.Imam 10 kom. Drzim ih kodkuce, dobro ih hranim neznam uzrok. :ppozdrav:
 
Gačević je napisao(la):
Imam 17 komada do sada jagnjadi i svakom ženskom .,.......................drugim ovnićima sm stavio gumice na jaja, pa šta Bog da. za nekoliko dana biće i slika.

Dobrodošao na forum, lepo si startovao sa par post-ova, ali se nisi predstavio, kako to predvidjeno pravilima, a i kakav je red, prema tome klikni ovde: http://poljoinfo.com/index.php?topic=2.0 i napiši par rečenica o sebi i stadu!!

:ppozdrav:
 
Nazad
Vrh