Kako formirati kajsiju na posredniku prva godina

pedjabdp

Novajlija
Učlanjen(a)
1 Mar 2020
Poruka
24
Lokacija
Vrbas
Imam jesenas posađene kajsije, 26 komada, NS rodna, NS4, Buda i NS ksnocvetna. Treba formirati krunu ali ne znam kako. Da nisu na posredniku znao bih, bar mislim, ali na posredniku ne mogu da shvatim kako treba, šta prekratiti/skratiti... Kažu samo prekratiti grane, ali sve su različite i ne znam šta tačno znači prekratiti, na internetu ne mogu da nađem kako bi trebalo to izvesti kada su na posredniku, sve sam pretražio ali nisam našao.
Ne znam da li da se formira vaza ili piramida...?
Nov sam potpuno u priči o voću pa bi mi svaki savet dobrodošao, hvala vam unapred.
Ako treba mogu i slike postaviti da se vidi kako izgledaju. Vreme je da se orežu, pa da to uradim na vreme, nadam se uz vašu pomoć.
 
Ja sam dobijao te sadnice na posredniku takve da im iznad kalema izlaze tri već očvrsnule grančice iz prošlogodišnjeg prirasta dužine od 30-50 cm. Savetovali su me da ostavim jednu i da na njoj ostavim tri pupoljaka (kasnije mladara koje kreću iz pupoljaka) a da razmak između tih pupoljaka/mladara bude 10-20cm.
Takođe je bitno da su ti mladari raspoređeni da rastu u prostoru pod međusobnim uglovima od oko 120 stepeni kako bi rasli a da ne zaklanjaju jedan drugog i da svi dobijaju sunčevu svetlost koja je važna za rast i obojenost plodova. Na tim mestima formiraš takozvane ramene grane. Kasnije raspored grančica na tim ramenim granama formiraš kao riblju kost ili već kako ti uslovi dozvoljavaju ili po savetima iskusnijih ili fotografijama i snimcima zasada.
Javiće se verovatno još neki iskusniji kolega...

Postavi fotografije zasada i jedne do dve sadnice pa će već neko od iskusnijih da te posavetuje.

Nisi daleko od člana na ovom forumu kolege Pele-ta pa bi možda mogao i njega da kontaktiraš i da se nađete i uz malo druženja dobiješ najbolje savete jer on ima dobro-zdrave zasade kajsija.
drugarski pozdrav
 
Ne razumem zasto bi sekao dve a ostavljao jednu grancicu kad su to vec buduce ramene grane. Samo njih skrati za pocetak i to je dovoljno.
 
Da, kao što sam i rekao, kada pročitam vaše odgovore sve izgleda lako ali kada pogledam voćku ne znam šta bi :)
Postavio sam slike da olakšam. Neke su preko 2m možda i 2.5m, na nekima ide jedna grana pa na vrhu kao metla, negde ima dve grane, nema tri, na jednoj su mislim odmah 4 grane... Ove novosadske rodne su najmanje, mislim najniže i imaju najmanje grane. A najduže grane, na nekima samo jedna, umaju ns kasnocvetna i ns4... Hvala na odgovoru.
 
Poslednja izmena:
Ne razumem zasto bi sekao dve a ostavljao jednu grancicu kad su to vec buduce ramene grane. Samo njih skrati za pocetak i to je dovoljno.

Napisao sam da sam tako savetovan ali nisam napisao i da sam tako uradio. A kombinovao sam u zavisnosti od same sadnice.
I zato sam i napisao da bi trebalo iskusniji da napišu svoje mišljenje i kako su radili kako bi se pomoglo kolegi.
 
Pa nista,trebalo bi sve da izgledaju kao slika br.4 samo bez one grancice sto ide unutra...Sve duze ramene grane koje imas,dve ili tri na slikama prekrati,one sto kazes da su ti ko stapovi na pola a one malo krace prekrati 1/3.Ovu debelu granu kao na zadnjoj slici mozes pekratiti i poskidati te sitne mnogobrojne grancice da bi one druge dve grane ,,poterale'' i odebljale kao ta desna debela grana.
 
Hvala na odgovoru. Uradio sam nešto tako, samo što sam na savet jednog stručnjaka na toj poslednjoj slici tu desnu tanju granu više skratio da bi izbujala a skratio tu debelu na oko 35cm tako da su te grane što su bile na vrhu kao metla odstranjene tim rezom.
Mene buni to što nema tri ramene grane nego dve npr, pa se pitam gde će se pojaviti treća, na jednoj od te dve ili kako ili da li treba treća za vazu ili se drugačije izvede?
Ove neke što imaju samo jednu debelu uglavnom uspravnu granu, a ima ih i da imaju jednu a ide pod uglom nekim od da kažem 30ak stepeni, šta da radim sa njom, da li je ona ta grana gde treba da izbiju iz nje 3 ramene grane, mislim da ih odaberem, ili i ona spada u jednu ramenu granu? Mislim buni me to što su ovo kao sadnice sa tim prevremenim granama koje su kao već ramene ali ih nema dovoljan broj, pa gde treba da bude ramena a gde, i da li treba da bude prodižnica na kojoj će izaći tri ramene grane? Ne znam da li sam bio jasan. Ja sam ih u principuo sam orezao, mislim može još da se popravi, valjda...
Evo postaviću par slika da mi kažete, baš to kada se ima samo jedna grana, kako i gde da režem i šta da ostavim. Na njima, mislim na toj jednoj grani ima veliki broj malih grančica, šta da radim sa njima? Savetovali su me da ih skratim na 2-3 pupoljka pa da izbujaju ili kako se to kaže, ostavio sam svaku... E sada da li će mi u ovoj situaciji te grančice biti ramene, mislim da li gledam kao voćku bez posrednika pa da tako i postupam sa njom?




 
Nazad
Vrh