Kajsija

Pricija ga stize
b93661b9876465de5b7814a63024e7a1.jpg

Sent from my SM-S901B using Tapatalk

Мађарска најбоља, садница у земљи окруженој песком...
Сликано пред мрак... Има и пар отворених цветова ...
Иначе у воћњаку октоподова ружа још није у белим балонима...

U pitanju je sorta Goldrich. Iako stize posle Pricije i Cunamija pocinje da cveta pre njih. Nadmorska visina 380m.
Kod mene na mnogo manjoj nadmorskoj visini 180 - 190 metara nijedna rana i srednje rana sorta nije krenula sa cvetanjem ali nije rezana nije djubrena i ledina oko njih nije frezirano medjutim sada na ovakvu temperaturu sve krece velikom brzinom i neki pokusaji da se odlozi cvetanje barem malo nece mnogo pomoci jer ovo sada krece sve nema oscilacija u temperaturi a sta ce biti krajem marta i pocetkom aprila videcemo .
Ako ga bude iseklo i ove sezone mislim da ce se znacajno smanjiti zasadi kajsije znam neke kolege koji su na ivici zivaca i hobija sa kajsijom .Ja imam spremnu njivu za jesenju sadnju i klackam se dali kajsija ili sljiva volim i jednu i drugu kulturu a mozda ce uticati na krajnju odluku i ova sezona i krajnji efekat
GRANJE JE SPREMNO I PILJEVINA NIKAD RANIJE NISAM LOZIO ALI OVE GODINE SAM RESEN DA GA ZALOZIM DA GA ZAPURNJAM PA STA BOG DA A BICE RVANJE PRSA U PRSA U TO NE SUMNJAM

Ja sam kajsije osigurao od mraza i grada. Osiguranje stupa na snagu u noci izmedju 24. i 25. marta i kako sada izgleda velika je sansa da ne bude mraza pre tog termina. Naravno da bih voleo da ostanu kajsije ali ako ne moze bar da pokrijem deo osiguranjem.
To sa paljenjem biljnih ostataka moze da funkcionise u manjim zasadima i ako ste mladji ili imate vise ukucana. Veliki je to posao celu noc biti u vocnjaku i odrzavati vatre. Ako uspete zzaradicete lepe pare jer ce kajsija biti skupa.

Ja sam kajsije osigurao od mraza i grada. Osiguranje stupa na snagu u noci izmedju 24. i 25. marta i kako sada izgleda velika je sansa da ne bude mraza pre tog termina. Naravno da bih voleo da ostanu kajsije ali ako ne moze bar da pokrijem deo osiguranjem.
To sa paljenjem biljnih ostataka moze da funkcionise u manjim zasadima i ako ste mladji ili imate vise ukucana. Veliki je to posao celu noc biti u vocnjaku i odrzavati vatre. Ako uspete zzaradicete lepe pare jer ce kajsija biti skupa.
Osiguranje od grada mogu da razumem kockas se ti a kocka se i osiguravajuca kuca ali mi nisu jasne osiguravajuce kuce za ovo zastita od mraza pogotovo u Cacanskom regionu i pogotovo na ovu klimu koja je prisutna zadnjih godina ali oni ljudi najbolje znaju svoj posao i svoje procene medjutim u svim tim okolnostima tebi najvise ide u prilog da te malo zakaci grad dobijes pare od osiguranja i ostane ti sva kajsija to je dobitna kombinacija ali ajde da ispratimo sve do kraja pa cemo lako da izvodimo racunicu
Sto se tice ove kajsije GOLDRICH dobra i krupna vredi kvalitetna ima je komsija e sad ima ranije cvetanje to uglavnom nije preporucljivo ali nekad se i to rano cvetanje bolje provuce nego pozno

Dunav je navodno jos uvek drzavna firma i mora da osigurava iako bi i oni rado prestali. Nijedna druga kuca ne osigurava od mraza. Do pre par godina je vazilo pravilo da osiguranje stupa na snagu od 15. marta pod uslovom da je precvetalo bar 50% cvetova. Da bi smanjili svoj rizik pomerili su datum na 24/25.mart ali su ukinuli uslov da je precvetalo 50%.
Za mene jeste najbolja varijanta da me mraz promasi a grad zakaci. Plodovi mi ostaju za industriju, bilo za prodaju bilo da sam pecem rakiju a najverovatnije oboje po malo. Manje radne snage mi treba za skupljanje kajsija nego za branje a dobijam odsetu od grada. Videcemo sta ce biti.

Nazad
Vrh