Kajsija

Ja sam pre svega ovo ZA SEBE rekao. Svako radi kako može, želi i misli da treba. Apsolutno stvar izbora.
Što se mene tiče, trudim se da ne radim na praznik, apsolutno se trudim, te i ispoštujem to u 99% slučajeva. Pogotovo ako su to poslovi koji ne moraju nužno da se urade tog dana.
Recimo, zašto ne danas, sutra, nego na Nikoljdan (opet, nikoga ne prozivam, već diskutujemo)?
Ako ćeš imati štetu (recimo berba voća, zrelo je, propašće, ili zaštita, narednih 5 dana javljaju za kišu a cvetalo je...), onda se prekrstim, odem i odradim (ako se BAŠ mora).
Međutim, tanjiranje, oranje, košenje, sađenje... Pa i ovo plavo prskanje (vidi koliko lepih dana ima još) - NEMA ŠANSE!

Opet na kraju, samo moje razmišljanje, nikako osuda bilo koga, srećan Nikoljdan i svi predstojeći praznici, u zdravlju i veselju da ih proslavimo svi

I jel si juce uopste ustao iz kreveta ? Sta si rucao ?
To su teske budalaste price da nemam reci . Ja juce nisam radio nista ali sam otisao do lekara nesto i vidim rade . Posle njega otisao kod mehanicara da ostavim kola da nesto odradi kad ono i on radi . I tako ja razmisljam koji su oni nevernici i antihristi a ja car . Bice raja za mene .
Ovo nije tebi upuceno nego je bas legla poruka za mnoge ljude koji serendaju o crvenom slovu .
Treba postovati Uskrs , Bozic i svoju slavu a ostalo je prosipanje prazne price .

To su teske budalaste price da nemam reci ......................................................
Treba postovati Uskrs , Bozic i svoju slavu a ostalo je prosipanje prazne price .
A po kom kalendaru ?

Evo kopy-paste
"To je jedna čudna pojava da ne prihvatamo pravila koja i sami predlažemo. Čak te godine 1923. na Crkvenom saboru u Karlovcu je na neki način prihvaćen kalendar, ali nije stavljen u upotrebu dok ga i druge crkve ne prihvate. On zaista jesta najtačniji jer minimalno odstupa od tropske godine. To se postiže definisanjem prestupnih godina“, ističe Milošević.

Strah od raskola
Više od veka je Milankovićev kalendar na čekanju. Stručnjaci ne odbacuju mogućnost da će ući u zvaničnu upotrebu. Za crkvu je problem i to što bi se promenili i datumi slava.

„Šta je problem tu. Ako bi crkva donela odluku da se pređe na novi kalendar mi se plašimo unutrašnjih raskola i podela. To već Grci imaju. Oni imaju problem sa starokalendarcima. Njih imamo nekoliko miliona koji su se odvojili od crkve. Mi biramo šta je manja šteta za crkvu. Radiće se na tome. Bilo bi idelano kad bi ceo hrišćanski svet imao isti kalendar“, kaže protorejer Radomir Popović.

Pored Srpske pravoslavne crkve reformisani kalendar nisu prihvatile ni Ruska, Gruzijska i Jerusalimska patrijaršija, kao ni Sveta gora."

To su teske budalaste price da nemam reci . Ja juce nisam radio nista ali sam otisao do lekara nesto i vidim rade . Posle njega otisao kod mehanicara da ostavim kola da nesto odradi kad ono i on radi . I tako ja razmisljam koji su oni nevernici i antihristi a ja car . Bice raja za mene .
Ovo nije tebi upuceno nego je bas legla poruka za mnoge ljude koji serendaju o crvenom slovu .

Prvo, malo bolje pročitaj moju poruku - SVAKO neka radi kako misli da treba. Sloboda izbora.
Drugo (bez obzira što kažeš da nije meni upućeno), čemu takve reči - serendanje, budalaste priče i slično.

I da, ko mora da radi, mora (ja kada moram da berem - berem. Ko radi u klanici - mora da radi, lekar mora da radi, vozač GSP mora da radi... Ja sada živim tako da NE MORAM. Mogu sutra, a i ne moram. Mogu da ne uđem u njivu do marta. A mogu i imam šta i sutra (i danas) da radim. Imam tu slobodu trenutno. Nemaju je svi. Opet, glupo bi bilo da u mojoj situaciji ne radim 18.12. a da radim 19.12.
To je moja poenta. Živeli.

Što se kalendara tiče, smatram da treba prihvatiti Milankovićev.

Stvarno nisam tebe svrstao u taj kos na koga sam mislio jer si odmah korektno napisao da svako radi kako hoce . Teze reci su upucene za takozvane samoprozvane vernike koji pametuju a pod jedan taj dan na crveno ne odu na liturgiju i plus cesto nemaju pojma koji je svetac jer su videli samo crveno na kalendaru .

........................................
A ovih 13 dana razlike ?
To je krucijalno i što kažu pitanje svih pitanja .
Sve strane se slažu koji kalendar je najprecizniji .
Veliko neslaganje postoji oko činjenice šta raditi sa greškom ( 13 dana ) koja je u međuvremenu nastala !

Poslednja izmena:
Stvarno nisam tebe svrstao u taj kos na koga sam mislio jer si odmah korektno napisao da svako radi kako hoce . Teze reci su upucene za takozvane samoprozvane vernike koji pametuju a pod jedan taj dan na crveno ne odu na liturgiju i plus cesto nemaju pojma koji je svetac jer su videli samo crveno na kalendaru .
Učenje stvarima koje ne znamo, prihvatanje različitosti, pristojnost i dobro vaspitanje, to je nekoliko stvari koje nam užasno nedostaju...

Još malo o kalendarima .........

"Srpska pravoslavna crkva, koja je na na Pravoslavnom saboru u Carigradu 1923. bila ispred pravoslavnih crkava, imala je zadatak da podnese svoj predlog budućeg kalendara.

Zato je angažovala najvećeg stručnjaka za tu oblast, našeg proslavljenog naučnika Milutina Milankovića. Njegov kalendar je bio najprecizniji kalendar koji je ustanovljen, i njime je bilo predviđeno približavanje julijanskog i gregorijanskog.

Njegov kalendar su te 1923. odmah prihvatile Grčka, Bugarska, Rumunska, Aleksandrijska, Carigradska i Antohijska patrijaršija, a kasnije i Kiparska, kao i mnoge druge.

I Ruska pravoslavna crkva prihvatila je Milankovićev kalendar, ali ga se po povratku u zemlju odrekla, da bi njenim stopama uskoro krenula i SPC....... "

Ovo mi liči na ono OCU KAKIM - NECU KAKIM

Тема је кајсија ал' ајде.
Ја знам за Бога јединога и Њему се захваљујем и Њега славим. Не требају ми никакве цркве, катедрале, џамије, синагоге, пагоде... просто речено није ми потребан посредник између мене и Бога.
Е, сад, ако имате више Богова...

Да смо јаке вере и да није било ових 80 година комунизма не би ни било битно који је датум Божић или Васкрс али морамо да се разликујуемо па ето и кроз календар.

Ја сам највише енергије и жеље да радим имао када са Литургије одем у воћњак, који год да је празник.
Волео сам раније на Божић после Литургије и ручка да одем и мало чачнем по воћњаку... сада, последњих година, идемо на поноћну Литургију па чим дођемо кући онда се ождеремо па је мало теже :) ...

Опет пишем Бог не брани када се ради... у фирми сам некада радио и на Велики Петак и на Васкрс а некад када нисам имао своју породицу и на крсну Славу сам радио јер није било ко да ради у смени и сматрао сам да боље да радим ја као момак него неко ко Слави са породицом.
Дођем кући и изговорим шта знам или прочитам било шта из молитвеника и сам прережем колач, упалим свећу и шкргућем зубима... Хвала Богу па су то само успомене...

Само нек се ради јер онај ко се добро умори тај лепше и боље размишља. И рад те "тера" у напредак и да будеш боља особа.

Nazad
Vrh