Kadifica, karavija, kovačec - Tagetes

zvončica3

Član
Učlanjen(a)
28 Nov 2012
Poruka
312
Lokacija
Koprivnica
Omiljena ljetna cvjetnica koju narod naziva raznim imenima. Pripada porodici glavočika, ima je oko 60 vrsta, potječe iz Meksika. Postoje visoke i niske, s krupnim ili sitnijim cvjetovima, od jednobojnih do šarenih. Od jednobojnih su najčešće žute i narančaste.
Voli sunčani položaj i redovito zalijevanje. Cvjeta od ranog ljeta sve do jakih mrazeva, razmnožava se sjemenom a često se i sama rasijava. Gotovo da i nema prirodnih neprijatelja osim puževa koji je obožavaju, tako da ako se na vrijeme ne primijeti, vrlo brzo je mogu potpuno uništiti.
Zbog svog specifičnog mirisa kadifica tjera neke štetnike i nematode iz tla pa ju je poželjno posaditi u baštama sa povrćem; naročito dobro ide uz papriku, paradajz, patlidžan, krumpir...

796px-Tagetes.jpg
 
Jedna od vrsta se intenzivno uzgaja u mom kraju (i to prema zadnjim podacima 80% svjetskih potreba) kao ljekovita biljka, koriste se samo latice koje se suše i melju u prah.

radi se o tagetes erecti
kadifa_650x360c_zpse71b4098.jpg
 
Koliko je isplativo sejati kadificu, tjt. koliko se ona u odnosu na ostale prodaje kao rasada?
 
Ne znam kako je kod vas, ali ove godine su cvjećari ovdje loše prošli, rasada se sve manje kupuje...ako misliš na rasad kadifice kao ukrasne vrste.
 
Da na to sam mislio. Video sam na pijaci raznog cveca ali ove kadifice vrlo malo. Ko je imao u onim malim saksijama, bilo skupo, a i onaj rinfuz rasad nije bio jeftin.
 
Ja sam ove sezone posejao i rasadio dve vrste karavije....šarenu i žutu...
Seme sam ostavljao sam od mojih biljaka iz bašte ...a prošle god. mi je rasad dao jedan od mojih komšija-drugara...
 
Nazad
Vrh