Dragan18
Član
pa pre oranja sam mislio dicki 

Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Po meni pre oranja u jesen ne. Moze urea za pre oranja u kasnu zimu ili rano prolece.U suprotnom velika kolicina se ne iskoristi-ode dole u zemju.Dragan18 je napisao(la):pa pre oranja sam mislio dicki![]()
Dragan18 je napisao(la):Pricao sam sa nekim ljudima i oni kazu da nije dobro uspartavati djubrivo u red jer se onda korenov sistem ne razvija jer ima svu potrebnu hranu oko stabla , tako se pravi kontra efekat jer kukuruz ima slab korenov sistem i manje vode moze da apsorbuje i plitak je te se u susnim periodima to jako manifestuje na prinos.
Saljem na ppDeni je napisao(la):Dicki na kom delu atara radš zemlju ? ja imam u zakupu pored 7-jula
Tako je i po meni. Po meni je bolje pri spartanju [ako moze pre kise]ubaciti prihranu azotom, nego u predsetvenoj pripremi.Do duse treba malo vise rada za vece povrsine...Farmer II je napisao(la):Ako zanemarimo biljne ostatke, onda bi (po ovim postovima do sada) idealno bilo zaorati u jesen PK, a u proleće bacati azotna đubriva,( a pošto je već bačeno PK), onda samo urea. Tako je sprečeno ispiranje azota... a žetveni ostaci kukuruza se može tarupanjem isitniti, pa zaorati, , i tako ubrzati proces raspada.![]()
u urei se azot nalazi u amonijačnom NH3 obliku koji se duže vremena razgrađuje i teže ga biljka usvoji,a u an-u je amonijačno-nitratni oblik koji biljka pre usvoji preko korena.znači azot nemože biti jeftiniji u urei u pitanju su OBLICI azota:amonijačni-urea,am.nitratni-AN,kalcijum-nitrat-KAN.KAPIŠ?kiraj je napisao(la):Malo filozofski.Bacanjem pre oranja bilo koju kombinaciju npk ili np dodamo i odredjenu kolicinu azota te podsticemo razgradnju zetvenih ostataka.Ureu bi logicno trebali koristiti posle zetve psenice ako zaoravamo slamu ,prilikom ugorenja.Uglavnom je cena cistog azota u urei jeftinija od kg azota iz an-a
e reci ti ovako tim ljudima što lupetaju da kukuruz ima slab korenov sistem:kukuruz ima 7 VRSTA KORENOVA baćo moj-bočne,adventivne,dubinske,vazdušne itd. te to što je rečeno je najveća glupost koju sam čuo.što bi na zapadu se onda unosio tečni azot direktno u redove,jer je to najbolji i najpristupačniji način davanja azota biljci(Najbrži)Dragan18 je napisao(la):Prosle jeseni nismo nista bacali na oranje,prvi prohod setvospremacem za zatvaranje brazde pa smo onda bacili 100 kg URee i jos jedan prohod setvospremacem pa setva, ove godine smo imali 6200 kg kukuruza po jutru na jednoj parceli sorta je F02 sejano na 23.5 cm.
Pricao sam sa nekim ljudima i oni kazu da nije dobro uspartavati djubrivo u red jer se onda korenov sistem ne razvija jer ima svu potrebnu hranu oko stabla , tako se pravi kontra efekat jer kukuruz ima slab korenov sistem i manje vode moze da apsorbuje i plitak je te se u susnim periodima to jako manifestuje na prinos.