-s obzirom da sam pocetnik na ovom forumu nadam se da cete mi pomoci da pravilno postavljam teme i da mi ukazete na greske .-s obzirom da imam malo prostora oko kuce i da su mi dosadile jabuke ,kruske sljive i ostale domace vocke okrenuo sam se egzotici.prva sto sam imao su bile dve smokve i to obe razlicite vrste.jedna je bila plavkasto zelenog ploda (mislim da ih zovu petrovace ili tako nesto) i ranije radja a prvi plodovi su najkrupniji,i druga sorta koja stize kasnije ,puno je sladja od ove prve i plodovi su nesto u zuckasto braon boji.inace smokva je neunistiva vocka,tri puta mi je izmrzavala do korena i to kad je stablo bilo u precnikuod 10-15 cm ali su odmah krenuli mladari i vec naredne godine radja l mislim da je idealno voce za neku vecu proizvodnju jer ne zahteva skoro nikakva ulaganja i vrlo malo odrzavanje. nazalost vise su ih pojele osice nego mi .ali sto kaze nas narod kad ga nema oce ti se a kad ga ima nece ti se ,pojedemo par vockica nesto obere komsiluk i tako .da ne duzim mnogo u prvom postu samo cu jos da dodam,da vec 35 godina imam kivi ,13 godina onaj sitan -koga zovu sibirski kivi,japansku jabuku ,od prosle godine aroniju i nar koji smo prizveli iz semenke ali koji samo cveta i ne daje plodove.