Ako pametno radiš nije , ali ja sam to postigao samo s talijanskim kompostom , mađarski mu nije niti sluga , s mađarcem ako dobiješ 17% na konju si.
Pravijo sam jednom 500 kg supstrata sam , miceli uzeo u FUNGI PERFECTI , firma iz zagreba , odličan , stavijo jednu litru na jednu vreću od oko 25 kg , i stavijo 20% sjena zdravog koje nije nikada pokislo , ubrao sam 30% ali drugu turu sam sj.
Stavijo još više sjena i manje micelija i pola mi popljesnivilo.
Imam rođaka koji je vidijo od mene pa počeo i on da gaji bukovače i nikad nije postigao više od 18% , ali je drljav što se tiše temperature i vlage.
Sve u svemu , ja sam imao po 6000 tona supstrata i bar kod nas nisam ništa skoro zaradijo , cjena supstrata gotovog talijanskog 215 eura tona , a gljivu sam na veliko davao po 1.8 eura , i kad zbrojim drva za grijanje , vodu , struju i tako redom , ostalo mi možda 1000 eura po turi , to je u 3 mj.
E sada , ako je tebi to ok , odlično , ako ideš sam na pijacu zaradit ćeš sigurno duplo više , ali treba 600 kg gljive prodati u 10 dana.
Ja ih više ne radim , žena bila trudna pa joj se smučile gljive i odusto , ja bi to i dalje možda radijo ali ne ide sam , inače u Pakracu je napravljena naj veća gljivara u europi , ali lopovi pokrali pare i zbrisali , tako da nikad nije proradila u punom kapacitetu , trebala je proizvoditi 100 tona gljive mjesečno , naj više je radila s proizvodnjom od 35 tona mjesečno.
Svakako sretno.