Jak miris jaja

slobos

Novajlija
Učlanjen(a)
9 Apr 2010
Poruka
10
imam jedan veliki problem. imam oko 80 domacih koka. pustene su u vocnjak. u zadnje vreme svako peto-sesto jaje ima jak miris (neprijatan) kao da je pokvareno. hranim koke zrnaskom hranom (kukuruz,suncokret) vocnjak nikad neprskam. neznam sta je problem kod jaja. neznam zasto smrde. molio bi ako neko zna da mi pomogne. veliki pozdrav
 
Učlanjen(a)
5 Feb 2009
Poruka
1.340
Lokacija
Krusevac/Beograd
Ja sam tako kupio 10 nosilja i menjao im vodu da vidim da nije do vode i sto cuda sam radio ali nije pomoglo, jaja se osecaju pa osecaju i na kraju sam ih poklao i zakopao jer i meso nije bilo za upotrebu. Imas varijantu da odvojis ako znas koje su ti te sa takvim jajima i pokoljes ih ili odi do veterinara i pitaj postoji li neki lek za to i jel nije neka bolest . mislim na taj broj koka da bi definitivno trebao da odes kod veterinara
 

Bibliotekar

Novajlija
Učlanjen(a)
21 Jun 2009
Poruka
700
Lokacija
Loznica, Podrinje, Srbija
Interesuje me botanički profil travne površine voćnjaka, odn. ispusta za kokoške (kratak pregled dostupnog bilja, opisano narodnim nazivima).
Naime, jaja i živinsko meso namirnice su izuzetno slabog mirisa i neizraženog ukusa, te aromatične biljke mogu izmeniti ukus i miris.

Poznato je da npr. riblje brašno ili mesno brašno mogu do te mere promeniti ukus i miris jaja i živinskog mesa da nisu za normalnu upotrebu.

Primer 1: slobodno držane kokoške obilato konzumiraju otpad od čišćenja slatkih paprika za pripremu turšije. Jaja i meso mirišu na papriku.
Primer 2: uvek su ukusniji jaja i živinsko meso proizvedeno u seoskim domaćinstvima, kao i meso kunića koji su pasli travu u dvorištu, u odnosu na organoleptičke karakteristike jaja i mesa proizvedenog u intenzivnijim uslovima (manje prirodnim uslovima životnog okruženja).

Koliko sam razumeo, čitajući prethodna dva priloga, živina je bila zdrava (na prvi pogled).
Gore napisano je stanovište nutricioniste.
 

Kengur

Član
Učlanjen(a)
9 Maj 2010
Poruka
1.597
Lokacija
Srbobran, Vojvodina
Ja sam imao sličan problem, pre neku godinu.Naime koristili smo neki premiks koji je imao jak miris da bi stimulisao ishranu kokošaka.Ali ne lezi :zli:, pošto su sve arome organskog porekla, pa se i ta aroma lepo ugradila u žumance i jaja su definitivno imala ukus te arome,a i sve je posle mirisalo na tu aromu.Prekinuli smo upotrebu premiksa, i stanje se normalizovalo.

Dobro kaže Bibliotekar,treba videti šta uopšte pasu te tvoje koke.
:ppozdrav:
 

slobos

Novajlija
Učlanjen(a)
9 Apr 2010
Poruka
10
otkrio sam sta je uzrok neprijatnom mirisu jaja (napokon) komsija ima krave i curelo je malo osoke svaki dan u moj vocnjak. nekoliko koka su pili osoku i jaja su smrdela. komsija i ja smo sada iskopali rupu za osoku i prekrili je. posle nedelju dana sva jaja su bila super :D da covek nepoveruje!!!! :sta: :sta: ::svaka cast::
 

branko

Super Moderator
Urednik
Učlanjen(a)
16 Mar 2008
Poruka
8.365
Lokacija
Stara Pazova
Pa svaki živi organizam usvaja mirise sredine u kojoj živi.

Vino, napr. je za to najbolji primer.
 
Vrh