Pa s obzirom da dosta rano vršiš sadnju, sigurno će biti cvetova i plodova. Međutim, rizikuješ da iscrpiš biljku i sledeće godine imaš osetno manji rod!
Kada sam odlucila da se bavim proizvodnjom jagode prvo sam se savetovala sa raznim proizvodjacima koji imaju iskustva u toj proizvodnji a uporedo sam kupovala i literaturu o samoj proizvodnji. Svako ima svoje misljenje i svoje nacine proizvodnje. Tako sam ja odlucila da prosle godine u ovo vreme zasadim manji broj zivica u mojoj basti ( 500 sadnica ) kontejnerske zivice sorte "MARMOLADA" i resila da sa dobro obucim na njima sto se tice odrzavanja i prehrane kao i same zastite. Postavila sam KPK i foliju i krenula. Imala sam par cvetova i neki plod i mogu ti reci da mi je dobro prezimila. Sada se dobro razvila i puna je cvetova a vec je krenuo i plod. Postavljala sam u predhodnim porukama sike pa mozes da pogledas. Na forum sam se prikljucila jer razna iskustva i dobri saveti uvek dobro dodju a mozda i moje poruke nekome budu od koristi. Vodim kalendar radova i za sada po nekom mom vidjenju ja sam zadovoljna dosadasnjim razvojem pa se nadam da ce mi i berba biti solidna s obzirom da nema zivica na kom nema od 25 do 32 ili 33 cveta ( ploda ). Ako bi svaki zivic uspeo da odrzi taj plod i plod dostigne puno zrenje i dospe za prodaju ja bi po zivicu u ovoj prvoj godini prinosa trebala da imam oko 600 gr po mojoj proceni. Ne znam da li je to bobar prinos ili ne ali ja bi sa tim bila zadovoljna s obzirom da sam pocetnik i da tek planiram da se ozbiljno bavim tom vrstom proizvodnje. Zato sam odlucila da na 10 ari koje sada pripremam za sadnju posadim drugu vrstu kontejnerske jagode i ako bi i tu postigla zadovoljavajuce rezutate jos bi se prosirila u toj proizvodnji. Svi koji se bave ovom vrstom proizvodnje i voljni su da me posavetuju rado cu prihvatiti svaki savet a isto tako ako moje iskustvo nekome moze da pomogne bice mi drago.
Pozdrav svima . Imam pitanje za iskusnije proizvodjace.zastitar iz apoteke mi je preporucio protiv trulezi i pepelnice signum umesto qwadrisa. Dosta zbog cene a tvrdi da je takodje efikasan.interesuje me kolko je u pravu i kolika je karenca signuma.prosle godine mi je trulez prepolovila berbu .molim za savet.
Jagode vam izgledaju lepo. Koja je to sorta? Da li je ista sorta napolju i u plasteniku? Koje su dimenzije plastenika? Zelim vam dobru prodaju i dobar prinos!